کویر

حضور پرندگان مهاجر در میانه کویر لوت

پس از سیلاب سال گذشته دریاچه‌ای با عمق شش متر در میانه کویر لوت ایجاد شد که در سال جاری بر اثر بارندگی پر آب تر شده و به یکی از شگفتی های گردشگری کرمان تبدیل شده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: کویر لوت به کم باران ترین بخش کویر مرکزی ایران شهرت دارد، هکتارها کویر و بیابان فاقد هر گونه پوشش گیاهی و بدون کوچک‌ترین نشانه‌ای از حیات در این عرصه وجود دارد.

اما سال گذشته پس از بارندگی‌های شدید در فروردین و اردیبهشت و سرازیر شدن سیلاب از کوهستان ها و ارتفاعات اطراف دریاچه‌ای بی نظیر و زیبا در میانه این کویر و در مجاورت کلوت ها ایجاد شد.

حالا تلفیق کلوت ها، دریاچه و بیابان پدیده‌ای شگفت آور را ایجاد کرده است که در بارش‌های اخیر استان کرمان بار دیگر آبگیری شده و حالا دیگر می‌توان از این دریاچه به عنوان یکی از پدیده‌های ثابت کویر نام برد.

شهداد تا شهر کرمان ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارد و برای رسیدن به این بخش از کویر باید از ارتفاعات برفگیر سیرچ که زادگاه هوشنگ مرادی کرمانی است گذر کرد.

محمد ابراهیم زاده، مسئول میراث فرهنگی در شهداد در گفتگو با مهر می‌گوید: دریاچه‌ای که در کویر لوت ایجاد شده یکی از جاذبه‌هایی است که در ایران مانند ندارد و در جهان نیز بی همتا است این دریاچه سال گذشته به یکی از پربازدید ترین مکان‌های گردشگری استان کرمان تبدیل شده است.

وی با اشاره به شیوع کرونا گفت: هم اکنون به دلیل محدودیت‌های موجود و لزوم در خانه ماندن مردم ورود به این منطقه نیز با محدودیت‌هایی روبرو است و از مردم می‌خواهیم بعد از اتمام اپیدمی کرونا به شهداد سفر کنند.

وی با اشاره به اینکه وسعت کویر لوت ۸۰ هزار کیلومتر مربع می‌باشد گفت: این عرصه بین کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار دارد اما ۸۰ درصد از زیبایی‌های و عارضه‌های طبیعی لوت در استان کرمان به مرکزیت شهداد قرار دارد.

کلوت ها بین دو تا دو میلیون ۵۰۰ سال قدمت دارند و از زیباترین عارضه‌های طبیعی هستند که در طول سالهای طولانی بر اثر فرسایش بادی و آبی به وجود آمده‌اند

ابراهیم زاده ادامه داد: بعد از آبگیری دریاچه در طول تابستان نه تنها این حوضه آبریز خشک نشده بلکه در اثر بارندگی‌های اخیر پرآب‌تر شده و بر جذابیت‌های منطقه افزوده است.

عمق دریاچه بین ۵ تا ۶ متر است

وی ادامه داد: کلوت ها بین دو تا دو میلیون ۵۰۰ سال قدمت دارند و از زیباترین عارضه‌های طبیعی هستند که در طول سالهای طولانی بر اثر فرسایش بادی و آبی به وجود آمده‌اند.

وی گفت: این دریاچه چند کیلومتر بعد از کلوتهاست و در اثر بارندگی‌های سال قبل ایجاد شده و واقعاً یک شگفتی است که گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب می‌کند.

وی عنوان کرد: وسعت دریاچه ۶۰ هکتار و عمق آن ۵ تا ۶ متر است، امیدواریم ویروس ریشه کن شود و مردم بتوانند در منطقه حضور یابد.

بازگشایی جاده نهبندان صدمه‌ای به دریاچه نزند

محمد احسان پور یکی از فعالان گردشگری استان کرمان است که به خبرنگار مهر می‌گوید: این دریاچه یکی از شگفتیهای طبیعی کشور محسوب می‌شود که در تنها اثر ثبت جهانی طبیعی ایران قرار گرفته و در خلق آن هیچ انسانی دست نداشته است.

این نگرانی وجود دارد که دخالت‌های انسانی موجب تخریب بخش‌هایی از این دریاچه در یک اثر ثبت جهانی شود و در این خصوص باید تمهیدات لازم اندیشیده شود

وی با اشاره به قرار گرفتن جاده شهداد – نهبندان در مجاورت جاده و تخریب شدن بخش‌هایی از این محور و تلاش مسئولان برای بازگشایی این جاده گفت: این نگرانی وجود دارد که دخالت‌های انسانی موجب تخریب بخش‌هایی از این دریاچه در یک اثر ثبت جهانی شود و در این خصوص باید تمهیدات لازم اندیشیده شود.

وی گفت: دریاچه نیز جزئی از کویر لوت است و نباید هیچ دخل و تصرفی در پهنه و عرصه دریاچه صورت گیرد.

احسان پور یکی از زیبایی‌های جالب این دریاچه را تغییر مسیر کوچ پرنده‌های مهاجر از سیبری به سمت این دریاچه می‌داند و می‌گوید: این روزها دسته‌های متعدد پرنده‌های مهاجر بر فراز دریاچه پرواز می‌کنند.

وی تاکید کرد که مسئولان باید به گونه‌ای برنامه ریزی کنند که هیچ صدمه‌ای به این دریاچه وارد نشود.

وی یکی دیگر از پدیده‌های لوت را وجود رودخانه دائمی شور عنوان کرد و گفت: این رودخانه از ارتفاعات نهبندان سرچشمه می‌گیرد و به شهداد ختم می‌شود و حتی در اوج خشکسالی هم خشک نمی‌شود اما آب آن آنقدر شور است که هیچ موجود زنده‌ای نمی‌تواند از آن بهره ببرد.

شنا در دریاچه به دلیل عدم کاوش حرفه آن می‌تواند برای گردشگران آماتور خطرناک باشد

محسن تجربه کار یک کویرنورد کرمانی است که در این خصوص به خبرنگار مهر می‌گوید: رودخانه شور در طول کیلومترها راه به سمت شهداد هر لحظه شور تر می‌شود و چگالی آب در انتهای رودخانه به شدت بالاست.

رودخانه شور و دریاچه جوان باید حراست شوند

وی گفت: رودخانه در بخش‌هایی از کویر زیر زمین می‌رود و چند کیلومتر پایین‌تر مجدد از خاک بیرون می‌آید و به راه خود ادامه می‌دهد و در نهایت در یکی از پهنه‌های کویر به کلی محو می‌شود.

وی افزود: در این بخش رودخانه یک حوضه آبریز زیر زمین ایجاد کرده است بطوریکه اگر پا بر روی شن‌های بیابان که به نظر می‌رسد خشک است بگذارید به درون دریاچه فرو می روید و به همین دلیل ورود گردشگران عادی به این بخش از کویر بسیار خطرناک است.

وی به دریاچه جوان نیز اشاره کرد و گفت: این دریاچه در کرانه‌ها هیچ خطری برای گردشگران ندارد اما به دلیل عمق بسیار زیاد و ناشناخته بودن و عدم کاووش آن توسط افراد حرفه‌ای برای گردشگران آماتور می‌تواند خطرناک باشد و شنا کردن در آن مخاطره آمیز است.

با توجه به شیوع کرونا هم اکنون توصیه می‌شود گردشگران به مناطق گردشگری وارد نشوند و پس از اعلام رفع مخاطره با رعایت نکات ایمنی حضور در این مناطق بلامانع است.

منبع:خبرگزاری مهر

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *