خانه ای با هزاران قصه
/0 دیدگاه /در اخبار گردشگری /توسط Shahrzad Dehghaniاما بخش دوم خانه، هنوز نشانههای صد سال قبل را دارد، از شومینه خانه گرفته تا عکس ناصرالدین شاه و سبیلهایش روی گل وسط اتاق.
خانه ثبت نیست، میراث فرهنگی تمایلی نشان نداد
علی آدینه با بیان اینکه این خانه، بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد، میگوید: «خانوادهام این ملک را در سال ۱۳۵۵ از شخصی به نام آقای چنگیزی میخرند و در آن ساکن میشوند. وقتی به این خانه آمدیم بسیاری از بخشهای بنا دستخورده بود، سرداب پر شده و روی گرمخانه حمام را پوشانده بودند، در واقع به مرور زمان یکسری تغییرات در آن داده بودند. با این وجود از آن سال تا همین هشت سال قبل همه خانواده اینجا زندگی میکردیم. پدرم معروف به «حسین فرشفروش» شاگرد حاج قاسم بود و پدربزرگ خیاطخانه ستاره را سر چهارراه مختاری در کنار سینما اورانوس داشت.
معمولا رسم این بود کسانی که در گذشته در بازار تهران کار میکردند، میخواستند خانه و محل کارشان نزدیک به هم باشد. خاطرم هست زمانی که پدرم به بازار میرفت ساعت ۲ برای استراحت به خانه میآمد. قبل از خریدِ این خانه، به او پیشنهاد شد تا در شمیران خانهای بخرد؛ اما جوابش این بود که «چه کسی وسط شهر را رها میکند و در دهاتهای شمیران خانه میگیرد؟»
مالک قبلی خانه، حدود ۸۰ سال در این بنا زندگی کرده بود، پدرم سال ۱۳۵۵ این خانه را تحویل گرفت و خانواده همراه با مادربزرگ، عمهها و عموها در این خانه، ساکن شدیم.»
او با بیان اینکه خانواده با وجود ثبت نشدن آن در فهرست آثار ملی، تصمیم به احیای خانه گرفتهاند، میگوید: «بر این اساس و با نشستهایی که دوستان و همفکران ما مطرح کردند، تصمیم گرفتیم تا این ملک را به همان حالت حفظ کنیم و احیا شود، که بعد از احیا به فکر انجام یک کار اقتصادی در این بنا هستیم که اکنون در مرحله تعامل با شهرداری و وزارتخانه میراث فرهنگی هستیم تا کار انجام شود.
بیشتر مراجعههای ما به شهرداری بود، آنها بیشترین تشویق را برای حفظ خانه داشتند و بسیار بهتر از میراث فرهنگی به ما جواب میدهند. میراث فرهنگی در حد نامهنگاری به ما پاسخ داده و به نظر میرسد در حالت کلی هیچ تمایلی برای ورود به این مساله ندارد.»
اما این خانه با توجه به بافت و تراکم آن، از ابتدا در همین متراژ بوده است، همچنین با توجه به عناصر موجودِ خانه مانند گرمخانه و خزینه حمام، این بنا متعلق به اعیاننشینها بوده است. آن سالها به ندرت خانهها حمام یا سرداب داشته و ارتفاع بخش سرداب و نوع آن و حجم آبی که نگه میداشته، نشان از افرادی بوده که در آن زندگی میکردهاند.»
ما اشتباه نکردیم
آدینه با بیان اینکه میتوانستند کارهای زیادی با زمینِ این بنای تاریخی انجام دهند، میگوید: «قطعا اگر خانه را خراب میکردیم و دوباره میساختیم، پول بیشتری دستمان را میگرفت. اما به این نکته فکر کردیم که مگر در همین منطقه که روزی یکی از بافتهای قدیمی تهران بوده، چند خانه به این شکل باقی مانده است؟ اگر قرار به ساخت خانه بود هر متر را بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون میتوانستیم بفروشیم، اما باز هم آنها بعد از مدتی قدیمی میشدند.
اما اکنون وضعیت این بنا به نقطهای رسیده که به طور دائم در حال ارزشمند شدن است. نفس و حس و زندگی که در آن بوده، برای ما ارزشمند است. بنابراین معتقدیم که ما اشتباهی نکردهایم. ۵۰ سال دیگر این خانه ۲۰۰ ساله است. حتی از این بعد نیز این خانه قطعا برای ما ارزشمند است.
در عین حال معتقدیم از نظر تجاری نیز این کار تجارت بدی نیست. بسیاری از افراد میتوانند با دیدن این خانه، تجدید خاطره کنند. به اندازه کافی رستوران و زندگی مدرن در خارج از این خانه وجود دارد.»
همسایگان پیگیر مرمت و احیا این خانه قدیمی هستند
از سوی دیگر با توجه به اینکه پدربزرگم هیاتدار وتکیهدار بود، این خانه، برای همه شناختهشده بود و هر سال محرم در آن مراسم برگزار میشد، بنابراین معتقدم هر خانهای که چنین خاطراتی را برای مردم محله خود ایجاد کرده باشد، هیچگاه چنین فکری درباره آن نمیکنند.
از سوی دیگر خودمان وقتی وارد این خانه میشویم، حال مان خوب است. ما یک نوع تعصب نسبت به این خانه داریم، سکوت این خانه ما را از دغدغه آپارتماننشینی بیرون میآورد.
در این خانه، حتی اکنون که در حال بازسازی و احیاست، زندگی در جریان است، حتی همه مردم محل هنوز نسبت به این خانه تعصب دارند، حتی هر کس ما را میبیند از زمان به پایان رسیدن کار مرمت سئوال میکند.»
او به معماری و سازهها و مصالحی که در حدد ۱۵۰ سال قبل برای ساخت این خانه، استفاده شده، نیز اشاره میکند و ادامه میدهد: گرمخانه حمام خود نمونهای از این مدعاست. بسیاری از افراد فکر میکنند که شاید گرمایش از کف در خانهها، ابداع اروپاییها باشد، اما نمیدانند که این یک تکنیک بسیار جالب در ایران و مربوط به حدود ۱۵۰ سال است. سازهای که با نوعی ساروج در سرداب یا دپو کردن آب و حتی با کانالکشی برای انتقال آب مورد استفاده بوده است، اما متاسفانه برخی مردم این موارد را نمیدانند و معتقدند ما عقبافتاده هستیم.
به حمایت و همکاری بیشتری نیاز داریم
به جرات میگویم این نوع رفتارها در این خانه تاریخی و حتی در دیگر بناهای تاریخی چیزی نیست که از بین برود. امیدواریم بتوانیم این حس خوب را به خانهها برگردانیم. ما آمدهایم و خانه و سرمایه خود را برای مرمت و احیای این خانه تاریخی وسط گذاشتهایم، اما ادامهدار بودن این کار به همکاری و حمایت نیاز دارد.»
تلاش میکنیم اصالت و فرهنگ گذشته را به نسلهای جدید بچشانیم
ایسنا نوشت، از سوی دیگر معتقدم نسلهای دهههای ۸۰ و ۹۰ هیچگاه احساسی را که ما درک کردیم دیگر نمیفهمند. شاید با احیای این خانه بتوانیم قدری از آن فرهنگ و اصالت را به دیگران نیز بچشانیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.