اجرای طرح گردشگری شمس تبریزی در گیرو دار تامین اعتبار
مراحل اجرایی طرح گردشگری و فرهنگی مجتمع شمس تبریزی در شهرستان خوی از سال ۱۳۹۷ آغاز شده ولی تداوم این عملیات در گیر و دار تامین اعتبار به کندی پیش می رود؛ در حالی که تسریع در روند احداث این یادمان میتواند زمینه ارتقای شاخص های گردشگری را در آذربایجان غربی و شهر تاریخی خوی فراهم کند.
به گزارش ایرنا، مطالعات پروژه گردشگری و فرهنگی مجتمع شمس تبریزی در خوی از پنج سال پیش در ارومیه و تهران آغاز شد و کلنگ اجرای این طرح فاخر فرهنگی نیز در سال ۱۳۹۷ با حضور مسوولان کشوری و رییس سازمان میراث فرهنگی وقت در سفر هیات دولت به خوی بر زمین زده شد.
این طرح در ابتدای کلنگ زنی با برآورد هزینه ۲۰۰ میلیارد ریالی آغاز شد ولی به علت شرایط اقتصادی حاکم برکشور تاکنون چندان اعتبار قابل توجهی بعد از گذشت بیشتر از ۲ سال به آن تخصیص نیافته است.
طبق نظر کارشناسان این حوزه، مراحل اجرای این طرح براساس نقشههای مصوب وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فقط در حد اجرای یادمان مرکزی، فونداسیون و ستونهای بخشی از مجموعه، اجرای سازه بتنی فضای نمایشگاهی و گالری در وسعت یک هزار و ۷۰۰ متر مربع انجام شده است.
طبق اعلام کارشناسان از آغاز اجرای طرح، تنها ۳۰ میلیارد ریال تاکنون اختصاص یافته و امسال هم ۱۹ میلیارد ریال از طرف فرمانداری مصوب شده که فقط چهار میلیارد ریال آن دریافت شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانغربی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: طی سال ۱۳۹۵، هفت هزار مترمربع از حریم مناره شمس آزادسازی و کلنگ احداث آن نیز با تصویب اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریالی در سفر هیات دولت به خوی بر زمین زده شد.
جلیل جباری ادامه داد: هم اکنون این مجموعه فاخر در مساحت هفت هزار متر مربع و زیربنای سه هزار و ۲۰۰ مترمربع شامل فضاهای نمایشگاهی، موزه، آمفیتئاتر، کتابخانه، واحدهای پژوهشی، واحدهای خدمتی و رفاهی و محوطه باز فضای سبز و آبنما در حال اجراست.
وی ادامه داد: این طرح توسط پروفسور “نادر اردلان” یکی از معماران شاخص کشور طراحی شده و همه نقشههای اجرایی با رعایت ضوابط و مقررات و آییننامههای جاری در حوزه نظام مهندسی کشور ترسیم و ارائه شدهاست.
وی اضافه کرد: دولت مصمم است تا با استفاده از منابع دولتی یا جذب مشارکت، این پروژه را اجرایی کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با اشاره به اینکه این نهاد آماده همکاری با سایر نهادها از جمله شهرداری خوی در چارچوب ضوابط قانونی در این زمینه است، گفت: دولت از منابع خود مبالغی به شهرداری خوی پرداخت کرد تا اقدام به آزادسازی یک پلاک باقی مانده در حریم این اثر تاریخی کند.
فرماندار خوی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه شمس تبریزی یک سرمایه ملی و گنجینه معنوی است، اظهار کرد: در روز تولد مولانا در جوار مقبره مولانا در ترکیه یک همایش جهانی ترتیب داده میشود که سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب میکند و شمس تبریزی نیز میتواند چنین ظرفیتی را داشته باشد.
حسین عباسی با اشاره به لزوم همدلی مسوولان برای پیشبرد این طرح گفت: لازم است که اعضای شورای شهر و نمایندگان مردم خوی در مجلس نیز با همکاری و کمک به فرمانداری خوی و ادارهکل میراث فرهنگی استان برای اتمام این پروژه نهایت تلاش را انجام دهند.
وی بیان کرد: کمبود اعتبار مهمترین مشکل اجرایی شدن این طرح است و راهکار اجرای آن تبدیل شدن به یک پروژه ملی است تا از بلاتکلیفی نجات یابد.
وی بیان کرد: شورای شهر و شهرداری آمادگی اجرای این طرح را با نظارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان دارا هستند و در صورت واگذاری آن میشود در عرض ۲ سال این پروژه فرهنگی و گردشگری را به پایان رسانید.
شهردار خوی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: آرامگاه شمس تبریزی یک اثر تاریخی و ثبت شده و متولی آن اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.
محرم اکبرزاده افزود: در گذشته شهرداری در زمینه آزاد سازی محوطه پیرامونی و محوطه سازی آرامگاه با میراث فرهنگی استان همکاری کرده است.
وی با بیان اینکه اگر اقدامی در این زمینه صورت گرفته از محل اعتبارات استانی بوده، گفت: کل این پروژه از صفر تا صد به شهرداری ارتباط دارد و این بخش در زمینه همکاری های لازم از آمادگی لازم برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه شهرداری میتواند براساس همان طراحی و مطالعات انجام شده توسط میراث به اجرای پروژه و بهره برداری از آن بپردازد، افزود: این پروژه یک طرح سه ساله است و می توان در ظرف زمانی ۲ تا سه سال آن را به اتمام رساند.
اکبرزاده افزود: هم اکنون این مکان تبدیل به یک مکان کارگاهی شده و چهره نامطلوبی هم برای گردشگرانی که از آن بازدید میکنند، دارد.
آرامگاه شمس تبریزی از مکانهای گردشگری و زیارتی استان آذربایجانغربی است که مدفن شمس تبریزی شاعر صوفی قرن ششم در آنجا قرار دارد.
شمس الدین محمد بن علی بن ملک داد تبریزی بنا بر اشاره های تاریخی به احتمال زیاد در سال ۵۸۲ هجری قمری به دنیا آمد و ملقب به “شیخ پرّان” و ” زر دوز” بود.
کتاب “مقالات شمس” شامل مطالب ارزنده ای با موضوع عرفان است؛ این کتاب سوال و جواب های شمس و مولانا و مریدان و منکران آنان را در بر می گیرد و توسط شاگردان وی گردآوری شدهاست.
شمس تبریزی، روحیه و نگرش اندیشمند نابغهای مثل مولوی را متحول کرد و از مولوی عابد، یک عارف عاشق ساخت.
حضور شمس تبریزی باعث غلیان چشمه شعر مولوی می شد و غیبت وی، زبان مولوی را گنگ می کرد؛ مولوی در سایه محبتی که نسبت به شمس داشت، مطلبی عالی را با مثالی لطیف بیان میکرد.
روحیه و ارادتی که مولوی نسبت به شمس داشت، باعث شد تا وی از وابستگی دنیوی جدا شود؛ تاریخ وفات شمس تبریزی به علت کمبود اسناد تاریخی مربوط به آن دوره زندگی شمس به روشنی معلوم نیست اما شمس پژوهان آن را بین سال های ۶۴۵ و ۶۷۲ هجری قمری ذکر کرده اند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.