احیای پخت غذای محلی خشیل اردبیل با ثبت در فهرست آثار ملی
خشیل یک غذای بسيار مقوی و پرکالری بوده و در زمانهای قديم به عنوان غذای ویژه شب چله در استان مورد استفاده قرار میگرفته است، همچنین این غذا برای زنان تازه زایمان کرده نیز بسیار توصیه میشود.
غذاهای محلی معمولا با آب و هوا و اقليم منطقه هماهنگی دارند، خشيل يک غذای مقوی است که برای روزهای سرد سال بسيار خوب بوده و با کالری زيادی که دارد میتواند چند ساعت باعث سيری شود، اين غذا ظاهری شبيه به حليم دارد با اين تفاوت که بسيار سريعتر آماده میشود و در تهيه آن از گوشت استفاده نمیشود.
بلغور گندم که از مواد اصلی مورد استفاده در خشيل بوده يکی از مواد غذايی سنتی استان است و در عين حال از نظر مواد مغذی بسيار ارزشمند است که متاسفانه در حال حاضر از الگوی غذايی مردم تا حدود زيادی حذف شده است، مصرف بلغور میتواند نقش مهمی در جلوگيری از بروز بسياری از بيماریها داشته باشد.
غلات از جمله مواد اصلی مورد استفاده در برخی غذاهای سنتی اردبیل بوده، غذاهايی که به دليل کالری بالا در فصول سرد سال بيشتر استفاده ميشد و سازگار با محیط بوده است که یکی از این غذاهای دارای غلات، خشیل است، طعم خوب این غذا باعث میشده افراد خانواده با اشتياق غذای طبخ شده را مصرف کنند.
خشيل بیشتر در وعده غذایی صبحانه مصرف مي.شود، اين غذای سنتی يکی از خوراکيیهای محلی و بومی استان اردبيل است که به دليل استفاده از شيره خرما(گاهی بسته به نوع محصول بومی به جای شیره خرما از شیره انگور و دوشاب توت نیز استفاده میشود) و بلغور گندم، بسيار مقوی بوده و برای حفظ سلامت بدن مفید است.
فرآیند پخت خشیل
برای پخت خشیل ابتدا بلغورها را قبل از پختن به مدت ۱۲ ساعت در آب قرار میدهند تا به طور کامل خيس بخورد و در مرحله بعد بلغورها با مقداری آب در قابلمه ریخته و روی اجاق قرار میگیرد و بعد از پخت آب آن گرفته شده و آرد را با آب و شير سرد مخلوط کرده و سپس به بلغورها اضافه ميکنند و روی حرارت خيلی کم قرار ميدهند تا به مرحله پخت برسد.
براي بهتر رنگ گرفتن و خوش طعم شدن خشیل مقداری نيز زعفران به آن اضافه میشود و بعد از اينکه مواد به طور کامل پخت، داخل ظرفی گذاشته و در وسط آن کره، عسل و يا شیره میریزند و در صورت تمايل مقداری دارچين نيز اضافه میشود.
سبقه تاریخی خشیل
با توجه به اینکه گندم یکی از محصولات کشاورزی بومی منطقه است که سابقه کشت آن به دوران پیش از تاریخ میرسد، پخت این غذا سابقه طولانی در منطقه دارد و آیینهای مربوط به کشاورزی که در ارتباط با استفاده از غذای خشیل است، قدمت و سابقه آن را نشان میدهد.
در گرمی مغان رسمی کهن وجود دارد، به این ترتیب که هنگام شخم زدن زمین در فصل پاییز در چهار گوشه زمین مقداری از غذای خشیل را دفن میکنند و به دعا میایستند و اعتقاد دارند با این عمل سال پر محصولی را خواهند داشت.
اين غذا منبع سرشاری از مواد معدنی مورد نياز بدن بوده و دارای آهن، فسفر و روی است، از این غذای سنتی برای سرفه، نرمکننده سينه و رفع گرفتگی صدا، تقويت افراد ضعيف و نیز خونسازی استفاده میکنند.
این غذا در شمال استان اردبیل به دلیل کشت غالب گندم در منطقه مغان بیشتر از سایر نقاط رایج بوده و در حال حاضر نیز از سوی خانوارهای روستایی و عشایری و حتی شهری طبخ قرار میشود، اما با توجه به اینکه خشيل به دلیل تغییر ذائقه نسل جوان و گرایش به فستفودها در معرض فراموشی بوده ثبت مهارت پخت آن در فهرست میراث ناملموس کشوری گامی اساسی برای احیای آن به شمار میرود.
با توجه به اهمیت این موضوع ادارهکل میراثفرهنگی استان اردبیل با انجام تحقیقات میدانی و تهیه پرونده ثبتی توانست خشیل را به ثبت ملی برساند تا با معرفی آن گامی در مسیر حفظ هویت ملی و قومی این منطقه برداشته و با تشویق جوانان و کودکان به مصرف این گونه غذاها، علاوه بر تضمین سلامت جسمی آنها، باعث احیا و رونق آن شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.