گردشگران

رشد لاکپشتی جذب گردشگران خارجی در دولت دوازدهم

بررسی آمار گردشگران ورودی به ایران نشان می‌دهد که اگرچه ایران در دولت یازدهم ۴ میلیون و ۸۰۰ گردشگر خارجی داشت اما به این آمار در پایان دولت دوازدهم تنها چهار میلیون نفر دیگر اضافه شده است.

‌شیوع ویروس کرونا عاملی برای پوشاندن برخی از ضعف‌ها در کشور از جمله عدم توانایی برای جذب گردشگران خارجی بود. اما بررسی آمار کند گردشگران ورودی نشان می‌دهد در ۸ سال اخیر چه روندی طی شده است.

درست است که کسی فکرش را هم نمی‌کرد در پایان سال ۹۸ با شیوع یک ویروس در جهان، همه کسب و کارها برای مدتی معلق بماند و خیلی از افراد یکجا نشین شوند. اهالی گردشگری نیز در هیچ کجای جهان در خواب هم نمی‌دیدند که شرکت‌های غول پیکر گردشگری ورشکسته شوند و هیچ مسافری نه در داخل کشورها و نه بین کشورها نتواند تردد کند. اما این اتفاق در پایان سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاد. قبل از آنکه کسی بتواند تصور کند.

گردشگری ایران نیز بی تأثیر از این اتفاقات نبود این در حالی است که کرونا ضربه آخر به صنعت گردشگری بود چون از اول سال ۹۸ اتفاقات متعدد و زیادی افتاد تا این صنعت وضعیت بدتری نسبت به قبل پیدا کند، از وقوع سیل در شهرهای گردشگری آن هم در نوروز گرفته تا گرانی بنزین، سقوط هواپیما، شهادت سردار سلیمانی و غیره.

منتها در این میان، کرونا باعث شد تا برخی از این ضعف‌ها پوشانده شود و حالا هر کسی که می‌خواهد درباره عملکرد خودش توضیحی بدهد این جمله را نیز اضافه می‌کند که می‌خواستیم این اتفاق مهم بیفتد و این جهش را داشته باشیم اما کرونا اجازه نداد!

در حوزه گردشگری می‌توان یک بررسی اجمالی به آمار ورود گردشگران خارجی در دولت یازدهم و دوازدهم پیش از دوران شیوع ویروس کرونا کرد تا مشخص شود در این دو دوره، وضعیت این بخش از گردشگری چگونه بوده است.

سال ۹۲ ۹۳ ۹۴ ۹۵ ۹۶ ۹۷ ۹۸ ۹۹
 

آمار گردشگران ورودی

 

۴.۸۰۱.۸۲۶ ۵.۰۴۴.۴۱۲ ۵.۱۸۱.۰۱۸ ۴.۹۰۱.۰۸۳ ۵.۱۱۳.۵۲۴ ۷.۸۰۰.۱۱۳ ۸.۸۷۰.۰۰۰ ۷۴ نفر در سه ماه اول سال

در سال ۹۲ آرزوی منوچهر جهانیان معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی وقت بر این بود که در سال ۹۸ حدود ۲۰ میلیون گردشگر خارجی جذب شود این درحالی بود که در همان سال حدود ۴ میلیون و ۸۰۱ هزار و ۸۲۶ گردشگر به ایران آمده بودند. اما آمار در سال ۹۳ تنها ۲۰۰ هزار نفر رشد داشت.

این حرکت لاکپشت ‌وار تعداد گردشگران خارجی ورودی به کشور در سال ۹۴ به حدود ۵ میلیون و ۱۸۱ هزار و ۱۸ نفر رسید که نسبت به زمان مشابه در سال ۹۳ تنها ۲ و ۷ درصد رشد را نشان می‌داد.

فروردین سال ۹۸ ولی‌الله تیموری درباره آخرین آمار گردشگران ورودی سال ۹۷ گفت: آمار گردشگران ورودی در سال ۹۶، پنج میلیون و صد و سیزده هزار و پانصد و بیست و چهار نفر بود که در سال ۹۷ به ۷ میلیون و هشتصد و چهار هزار و صد و سیزده نفر رسیده است. این آمار نشان می‌دهد که ما خوشبختانه در بحث گردشگران ورودی با رشد ۵۲.۶۲ درصدی مواجه بودیم.

۵ اسفند ۹۹ علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی در حاشیه نمایشگاه گردشگری تهران گفت: بیش از ۸ میلیون گردشگر خارجی در ۶ ماهه نخست سال ۹۸ به ایران آمدند.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این رکورد را دو برابر تعداد گردشگران خارجی از آغاز دولت دوازدهم اعلام کرد و گفت: امید داشتیم تا پایان سال ۹۸ به رقم ۱۰ میلیون گردشگر خارجی دست پیدا کنیم که با شیوع کرونا و توقف گردشگری در جهان این امر میسر نشد.

امیدواری به داشتن ۱۰ میلیون گردشگر خارجی همان امیدواری است که معاون گردشگری وقت سازمان میراث فرهنگی در سال ۹۲ و ابتدای دولت یازدهم اعلام کرده بودیم می‌خواهیم در این سال به ۲۰ میلیون گردشگر برسیم!

ولی تیموری معاون گردشگری فعلی وزارت میراث فرهنگی درباره این آمار گفته است: وزیر میراث فرهنگی با حدود چهار میلیون ۵۰۰ هزار گردشگر، سازمان میراث فرهنگی را تحویل گرفت. سال‌ها روی این عدد درجا می‌زدیم اما در سال ۹۶ آمار گردشگران ورودی به ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رسید. در سال ۹۷ نیز این آمار به حدود هفت میلیون نفر و در سال ۹۸ به نزدیک به ۹ میلیون نفر رسید. این نشان می‌دهد که در بعد بین‌المللی ما رویکرد موفقی داشته‌ایم. اما در سال ۹۹ با مشکل کرونا و زمین گیر شدن هواپیماها مواجه شدیم.

چون طبق آماری که تیموری و همکارانش در وزارت میراث فرهنگی داده اند بر اثر یکجانشینی گردشگران، تنها در سه ماه اول سال ۹۹ حدود ۷۴ گردشگر خارجی به ایران آمده اند.

اما در هر حال بررسی این آمارها نشان می‌دهد که اگر چه دولت یازدهم در سال ۹۲ حدود ۴ میلیون و ۸۰۰ گردشگر خارجی داشته است اما این آمار در یک دوره ۶ ساله یعنی از ۹۲ تا ۹۸ و پیش از شیوع کرونا به ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسیده است. یعنی در این دو دولت، آمار گردشگران خارجی به ایران تنها ۴ میلیون نفر افزایش داشته است اما رئیس جمهور طوری عنوان می‌کند گردشگری در ایران دو برابر شده که به نظر می‌رسد، اتفاق مهمی در این حوزه افتاده است. هر چند باید این فرض بزرگ را در نظر بگیریم که همه این آمار، گردشگران واقعی خارجی به ایران باشند.

منبع:خبرگزاری مهر

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *