قشم‌شناسی

نخستین دفتر «قشم‌شناسی» منتشر شد

«نگومی»، نخستین مجموعه از قشم‌شناسی برای معرفی موزه‌های محلی و فرهنگ بومی این جزیره منتشر شد.

عبدالرضا دشتی‌زاده ـ نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران و استاد دانشگاه ـ درباره انگیزه نگارش این کتاب به ایسنا، گفت: امیدوارم بخشی از پیام میراث بومی باشکوه این سرزمین که درحال فراموشی است، به نسل جدید منتقل شود.

او درباره «نُگومی»، عنوان این کتاب توضیح داد: نگومی نوعی صندوق نگین‌دار است. مردم محلی به نگین نگوم می‌گویند و از این نظر چنین عنوانی برای این کتاب انتخاب شد، چون مانند صندوقی است که خاطرات قدیمی و فرهنگ بومی مردم همچون نگین در آن گردآوری شده است. در این کتاب با تعدادی از افراد فرهیخته قشم که موزه‌های محلی و مردم‌شناسی را راه‌اندازی کرده‌اند، مصاحبه کرده‌ام و به واژه‌شناسی اشیایی که از سفرهای دریایی به این جزیره رسیده‌اند، پرداخته‌ام.

او اضافه کرد: سعی بر این بود بخشی از توانمندی جامعه محلی قشم و موزه‌های مردم‌شناسی که باید در چرخه گردشگری به آن توجه شود، معرفی شوند. کتاب اردیبهشت‌ماه منتشر خواهد شد و از جامعه محلی و موزه‌داران که در تهیه آن کمک کرده‌اند، تشکر می‌کنم.

به گفته دشتی‌زاده، موزه‌های مردمی و محلی که در کتاب نُگومی به آن‌ها پرداخته شده در روستاهای دیرستان، طولا، گورزین، لافت، دفاری و گوران توسط مردم راه‌اندازی شده‌اند.

در معرفی این کتاب آمده است: نخستین کتاب مجموعه قشم‌شناسی (میراث فرهنگی و گردشگری) به معرفی موزه‌ها، مردم محلی و فرهنگ بومی این جزیره متمرکز شده است و بخشی از توانایی‌های مردم محلی جزیره قشم در معرفی داشته‌های فرهنگی خویش بررسی می‌شود.

موزه‌های محلیِ بزرگ‌ترین جزیره خلیج فارس مکان‌هایی بسیار ساده و تفکربرانگیز و دارای ماهیتی متفاوت با سایر موزه‌های کشور هستند. خوانندگان در این کتاب با تلاش کسانی آشنا خواهند شد که با موزه‌داری توانسته‌اند جنبه‌های مهمی از میراث نیاکان خویش را حفظ کنند. این موزه‌های محلی که در چندین روستای جزیره قشم ایجاد شده‌اند، برای گردشگران نمایی خوانا از فرهنگ بومی این سرزمین شگفت‌انگیز را بازسازی می‌کنند.

گردشگران علاقه‌مند به فرهنگ بومی، دانشجویان و راهنمایان گردشگری و میراث فرهنگی با خواندن این کتاب که قیمت روی جلد آن ۳۵ هزار تومان است، می‌توانند با جایگاهی نوین از جذابیت‌های جزیره قشم در گردشگری حوزه خلیج فارس آشنا شوند.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *