تصاویری تماشایی از معماری دوران نازی در آلمان
در دوران سلطه آلمان نازی، ساختمانهای زیادی با معماریهای چشمگیر ساخته شدند.
به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از لیست ورس، نازیها به طور جدی میخواستند برتری آلمان و نژاد آریایی را به نمایش بگذارند و معماری یکی از بهترین راهها برای نمایش این امر بود. سبک معماری نازیها از روم باستان تقلید کرده بود و هیتلر امیدوار بود در این زمینه پیشرفت هم داشته باشد. هدف او اصلاح مناظر برلین و تغییر نام آن به ژرمانیا بود. ژرمانیا در واقع پایتخت اروپای تحت سلطه آلمان در شمال اروپای مرکزی بود.
آغاز جنگ جهانی دوم، منجر به ساخت برخی ساختمانهای چشمگیر شد. متفقین، در طول جنگ و بعد از آن چندین ساختمان را تخریب کردند، اما برخی از آنها جان سالم به در بردند و هنوز هم وجود دارند. با برخی از این ساختمانها در ادامه آشنا شوید:
برج ضد هوایی
برجهای ضدهوایی (فلک) ساختمانهای عظیم قلعه مانند بودند که برای جلوگیری از حملات هوایی متفقین به برلین و هامبورگ در آلمان و وین اتریش ساخته شده اند. در مجموع هشت برج ساخته شد که هر کدام دارای دیوارهای بتنی مسلح با ضخامت بین هشت تا چهارده اینچ (۲۰ تا ۳۵ سانتی متر) بودند. دیوارها برای بمبهای متفقین حتی وقتی که مستقیماً مورد حمله قرار میگرفتند، نفوذناپذیر بودند و هیچ یک از آنها در طول جنگ تخریب نشد.
هر برج ضد هوایی از دو برج تشکیل شده بود: یک برج جنگی G با هشت تفنگ ضد هوایی ۱۲۸ میلیمتری و سی و دو تفنگ ۲۰ میلیمتری و یک برج فرماندهی L با یک رادار و چهل تفنگ ۲۰ میلیمتری. این برج جنگی با اسلحههای ۱۲۸ میلیمتری خود که دارای قدرت شلیک قابل توجه ۸۰۰۰ گلوله در دقیقه است، میتواند با اهداف زمینی از فاصله هشت و نیم مایلی و با اهداف هوایی که در فاصله ۵۰ هزار مایلی هوا قرار دارند درگیر شود. از این برجها به عنوان پناهگاه نیز استفاده میشد و ده هزار نفر در آن میتوانستند پناه بگیرند.
امروزه یکی از برجها در وین اتریش به آکواریوم تبدیل شده و دیگری توسط این کشور مورد استفاده قرار میگیرد. از برج سوم برای نگهداری آثار هنری استفاده میشود. یک برج دیگر نیز در حال تبدیل شدن به نیروگاه انرژی تجدیدپذیر برای تأمین برق هزار خانه و گرمایش سه هزار خانه است.
قلعه ملی سوسیالیست فوگلسانگ
قلعه ملی سوسیالیست فوگلسانگ، در آیفل آلمان بین سالهای ۱۹۳۴ و ۱۹۳۶ ساخته شد. از این مکان به عنوان یک مدرسه برای آشنا کردن جوانان آلمانی با ایدئولوژی نازی استفاده میشد، اما این روند با شروع جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۳۹ متوقف شد و طی جنگ به یک پایگاه نظامی و بعد از جنگ نیز به محلی برای آموزش ارتش بلژیک تبدیل شد. این محل به دولت آلمان برگردانده و به یک موزه تبدیل میشود.
بر خلاف دیگر ساختمانهای ساخته شده به وسیله نازی ها، در قلعه فوگلسانگ هنوز نمادهای آلمان نازی از جمله سواستیکا دیده میشود. دیگر نمادهای نازی که روی دیوار بوده با گچ پوشانده شده اند. یهودیهای آلمانی خواستار تخریب این قلعه شده بودند و عده دیگر نیز ایده تبدیل آن به یک هتل یا موزه را داده بودند.
اردوگاه کار اجباری داخائو
اردوگاه کار اجباری داخائو در آلمان، از بدنام ترین اردوگاههای کار اجباری آلمانها بوده است. این مکان در ابتدا برای این ساخته شد تا محلی برای نگهداری زندانیان سیاسی باشد، اما به مرور به محلی برای زندانی کردن یهودی ها، انجام آزمایشات پزشکی و کار اجباری تبدیل شد. مثل اردوگاههای کار اجباری دیگر در دوران نازیها بر در ورودی این مکان نوشته شده «Arbeit Macht Frei» به این معنا که «کار، آزاد میکند».
این اردوگاه اتاقهای گاز نیز داشت که به نظر میرسد، هرگز استفاده نشده اند. زندانیهای این اردوگاه دسته بندی میشدند و کسانی که حکم مرگ برای آنها صادر میشد به اردوگاههای دیگر فرستاده و به قتل میرسیدند اردوگاه داخائو اکنون به یک موزه تبدیل شده و هر ساله ۸۰۰ هزار بازدیدکننده دارد.
تفرجگاه پرورا
این مکان تفریحی که در جزیره روگن آلمان ساخته شده، بخشی از برنامه نازیها به نام «قدرت از راه خوشی» بود. این مکان علاوه بر اینکه نقش مهمی را به عنوان یک مقصد گردشگری بازی میکرد، مکانی آموزشی نیز بود و بازدیدکنندگان با ایدئولوژی نازیها آشنا میشدند. این مکان از هشت ساختمان شبیه به هم ساخته شده که شامل سالنهای سینما، سالنهای تئاتر و همینطور ۱۰ هزار اتاق که منظرهای رو به اقیانوس داشتند، میشد.
یکی از این هشت سازه، بعد از جنگ توسط شوروی تخریب شد. یکی از آنها به مسافرخانه تبدیل شده و دو ساختمان دیگر مالک شخصی دارند. ۴ ساختمان باقی مانده هم در حال بازسازی و تبدیل به ساختمانهای لوکس هستند که انتظار میرود تا سال ۲۰۲۲ تکمیل شوند.
آشیانه گرگ
آشیانه گرگ که در آلمان به آن Wolfschanze گفته میشود در کنتشین لهستان قرار دارد و مرکز فرماندهی آدولف هیتلر در طول جنگ جهانی دوم بود. در این مکان بود که هیتلر از توطئه قتل یکی از افسران نازی به نام کلاوس فون اشتاوفنبرگ جان سالم به در میبرد. در این سوء قصد اشتاوفنبرگ کیفی حاوی بمب را در کنار آدولف هیتلر قرار میدهد، اما لحظاتی قبل از انفجار این بمب جا به جا میشود و ترور هیتلر نافرجام میماند.
انتخاب این مکان برای ساخت آشیانه گرگ بسیار با دقت انجام شده. چرا که در میان جنگلها پنهان شده و در نزدیکی دریاچه قرار دارد تا از حمله زمینی در امان باشد. این آشیانه بیش از ۸۰ ساختمان و پناهگاه و حدود ۲ خزار خدمه و سرباز دارد. برای محافظت بیشتر در برابر حمله زمینی ۵۰ هزار مین نیز در اطراف این آشیانه گذاشته شده بود. این مکان نصفه و نیمه توسط خود نازیها تخریب شد و اکنون به یک جاذبه توریستی تبدیل شده است.
وزارت هواپیمایی رایش
وزارت هواپیمایی رایش، با ۲ هزار و ۸۰۰ اتاق و دالانهای ۷ کیلومتری مرکز اصلی نیروهای هوایی نازی بوده است و وقتی در سال ۱۹۳۶ ساخته شد یکی از پیچیدهترین و بزرگترین ساختمانهای زمان خود بود. در کمال شگفتی این ساختمان با وجود اهمیت بالایی که داشته در طی جنگ آسیب زیادی ندیده است.
از این ساختمان اکنون نیز برای ساخت فیلمهایی که در دوران نازیها میگذرند، استفاده میشود. با وجود اینکه این مکان روی عموم باز نیست، اما آگوست هر سال یه تور برای دیدن این مکان گذاشته میشود. این ساختمان اکنون به ساختمان خزانه داری آلمان تبدیل شده است.
پناهگاه Fichtebunker
این پناهگاه که در منطقه کرویتسبرگ واقع در برلین قرار دارد، طی سالهای ۱۸۸۳ و ۱۸۸۴ ساخته شد تا از آن به عنوان منبع ذخیره گاز برای چراغهای خیابان استفاده شود. این مکان بعد از آنکه استفاده از الکتریسته رایج شد، بدون استفاده باقی ماند تا نهایتاً نازیها از آن به عنوان به پناهگاه استفاده کردند. این سازه برای نقش جدیدش هم بسیار کارآمد بود چرا که دیوارهای بیرونی آن ضخامتی حدوداً ۲ متری داشتند. این ساختمان چندین طبقه دارد که در هر کدام ۱۲ اتاق ایجاد شده. این ساختمان بعد از جنگ سرد متروک باقی ماند تا اینکه یک کمپانی خصوصی آن را در سال ۲۰۰۶ خرید و با یک باغ روی سقف آن، این پناهگاه را به یک آپارتمان لوکس تبدیل کرد.
ورزشگاه Reichssportfeld
آدولف هیتلر دستور ساخت مجتمع ورزشی Reichssportfeld را صادر کرد تا از آن برای بازیهای المپیک برلین در سال ۱۹۳۶ استفاده شود. او از طرفی با استفاده از این رویداد و استادیوم میخواست قدرت و برتری آلمانها و نژاد آریایی را به نمایش بگذارد. این استادیوم بعد از جنگ به مرکزی برای ارتش انگلیس تبدیل و نام آن نیز به ورزشگاه المپیک برلین تغییر داده شد تا هرگونه ارتباط آن با آلمان نازی را حذف کند.
این استادیوم بعد از آنکه انگلیس آن را ترک کرد، یک مکان فرهنگی و ورزشی باقی ماند و حتی در جام جهانی سال ۱۹۷۴ سه بازی به میزبانی آلمان غربی در آن برگزار شد. این استادیوم هنوز هم پابرجاست و ورزشگاه خانگی تیم فوتبال هرتابرلین محسوب میشود.
فرودگاه برلین تمپلهوف
فرودگاه برلین تمپلهوف، در دهه ۱۹۳۰ میلادی یکی از شلوغترین فرودگاههای اروپا بود. وقتی قدرت دست نازیها بود، این مکان را تعطیل و آن را به یک اردوگاه کار اجباری تبدیل کردند. در نهایت آنها دوباره تصمیم گرفتند که آن را دوباره به یک فرودگاه تبدیل کنند که البته هیچگاه تکمیل نشد. امروزه این فرودگاه به یک پارک عمومی تبدیل شده و ساختمانهای آن هم به مکانی برای پناهندگانی از سوریه و عراق تبدیل شده است.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.