«عکاسی ممنوع» نیست
مدیر کل دفتر حفظ و احیای بناها، بافت و محوطه های تاریخی گفت: ممنوعیت کلی برای عکاسی در موزهها و اماکن تاریخی وجود ندارد، اما احتمال اعمال موارد محدودیت موردی ممکن است.
خانم اینجا عکاسی نکنید؛ آقا در این موزه عکاسی ممنوع است؛ امکان بازدید و عکاسی از این خانه تاریخی را ندارید؛ عکاسی کردن در این محوطه تاریخی ممنوع است. مگر تابلو ممنوعیت عکاسی در این پایگاه میراثی را نمی بینید؛ اینجا عکاسی ممنوع است.
بسیاری علاقه مندان حوزه میراث فرهنگی این جملات را بارها شنیده اند. این ها به علاوه اخبار بسته بودن بسیاری خانه های تاریخی زمینه بسته بودن و جلوگیری از ورود علاقمندان و عکاسان به خانه های تاریخی دلیل پرسش این سوال از مدیر کل دفتر حفظ و احیای بناها، بافت و محوطه های تاریخی شد.
سید هادی احمدی روز دوشنبه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در خصوص وجود قانون مبنی بر ممنوعیت عکاسی در برخی مجموعههای وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گفت: ممنوعیتی برای این کار وجود ندارد اما احتمال موارد محدودیت برای عکاسی از برخی از مجموعه های تاریخی وجود دارد.
وی ادامه داد: این محدودیت ها ممکن است در استفاده از فلاش دورربین یا مربوط به رعایت حقوق مادی و معنوی مجموعه های میراثی باشد؛ در مورد موزه ها و مجموعه های خصوصی هم کاملاً به متولی و صاحب مجموعه بستگی دارد.
احمدی با اشاره به تابلوی عکسبرداری ممنوع در بسیاری نقاط شهرها، گفت: عموما ساختمان ها با رده های امنیتی، اماکن دیپلماتیک، اماکن نظامی و انتظامی و قضایی هم در جدارههای بیرونی و هم فضای داخلی دارای تابلوی عکاسی ممنوع هستند؛ فلسفه وجود چنین محدودیتهایی برای اماکن امنیتی است و ربطی به مراکز تاریخی ندارند.
به نظر می رسد بسیاری ممنوعیت های عکاسی در اماکن عمومی، موزه ها و جاذبه های گردشگری بی مورد است و اساساً کارکردی ندارد بنابر مطالعات محدود صورت گرفته در خصوص تاثیر نور و برخی آثار تاریخی میتوان گفت فلاش دوربین اثر تخریبی روی رنگدانههای برخی آثار تاریخی دارد. و به همین جهت میتوان در بناها و موزهها استفاده از فلاش دوربین را ممنوع کرد.
وی ادامه داد: همچنین محدودیتهایی جهت انتظام بخشی عکاسی و فیلمبرداری حرفه ای از اشیا و آثار تاریخی منقول و نامنقول وجود دارد که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دستورالعملی برای عکاسی و فیلمبرداری حرفه ای از آثار ابلاغ کرده است.
احمدی، با بیان این که هرگونه استفاده تجاری از محصولات صوتی و تصویری حاصل از تصویربرداری آثار تاریخی منوط به دریافت مجوز از این وزارتخانه است، گفت: اما در سایر موارد از جمله عکس های یادگاری غیرحرفهای برای استفاده شخصی و علمی منع قانونی وجود ندارد و بازدیدکنندگان در صورت مواجهه با چنین محدودیت هایی می توانند از مسئولان موزه یا بنا دلیل محدودیت را مستند مطالبه کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.