میز و صندلیهای گچی در محوطه تاریخی «وی گل» کشف شد
سکوی بزرگ، صندلیهای متقارن، پایههایی با طرح نخل وارونه همسان، پایه آتشدان میانی بنا و میز مدور بدست آمده در دهانه شمال شرقی چهارتاقی محوطه وی گل کشف شده که از جنس گچ ساخته شدهاند.
محسن جاوری، سرپرست هیأت باستانشناسی گفت: فصل دوم کاوش باستانشناسی محوطه ویگل در شهرستان آران و بیدگل از ابتدا اردیبهشت ماه امسال آغاز شده است.
او با بیان اینکه در فصل اول کاوش که در سال ۱۳۸۹ به انجام رسید فضای چهارتاقی و پایه آتشدان میانی و سکوی تی شکل این فضای آئینی به دست آمد، تصریح کرد: در فصل جدید دالانهای طواف واقع در چهار ضلع فضای مرکزی در روند کار مورد کاوش قرار گرفت که دادههای بسیار ارزشمندی را از دوره ساسانی در اختیار قرار دارد.
این باستانشناس گفت: در دهانه شمال شرقی چهارتاقی، یک سکوی بزرگ گچی که روی آن در هر طرف دو صندلی گچی به صورت متقارن دو به دو، سه عدد پایه گچی با طرح نخل وارونه همسان، پایه آتشدان میانی بنا و یک میز مدور گچی که برای مراسم آئینی به کار میرفته وجود دارد که در نوع خود و در مقایسه با آثار به دست آمده مشابه بینظیر است.
به گفته سرپرست هیات باستانشناسی، در دالان ضلع جنوب شرقی روی کف بخش میانی، چهار پایه گچی دیگر به دست آمد که با دقت پس از جابجایی و چیدن آنها در کنار هم با خشت و گل و ساخت یک دیوار مسدود کننده این دالان بسته شده بود.
او این اقدام را همانند عملی که در سکوی شمال شرقی مشاهده شده دانست و گفت: با توجه به اینکه چند دهانه دیگر منتهی با دالانها مشابه همین کار با قرار دادن پایههای گچی مشهود است اقدامی برای حفاظت از این آثار آئینی قبل از متروکه شدن این بنا را نشان میدهد تا به این طریق از این قطعات حفاظت کرده باشند.
جاوری با بیان اینکه ضلع جنوب شرقی این بنا به یک رواق تو در تو متصل میشود که چهره جبهه جنوب شرقی را تشکیل میدهد افزود: بقایای طاق این بخش که از نوع آهنگ و با خشت ایجاد شده نیز موجود است و وجود این رواق در هیچکدام از بناهای مشابه تاکنون شناخته شده دیده نمیشود و ویژه بود این بنا را مورد صحه قرار میدهد.
جاوری افزود: در این فصل کاوش یک کتیبه چند سطری به خط پهلوی نیز به دست آمد که توسط پژوهشکده زبانشناسی، کتیبهها و متون در حال بررسی و مطالعه است.
این باستانشناس افزود: این بنای آئینی با توجه به دادههای حاصله و ابعاد و اندازهها و همچنین حضور در ایران مرکزی از اهمیت این بخش در دوره ساسانی خبر میدهد؛ محدودهایی که از این حیث ناشناخته است و مطالعات و نگاهی نو را در این زمینه طلب میکند.
مهر نوشت، او تصریح کرد: یافتههای مهم این فصل از کاوش تخصیص فوری اعتبار برای اجرای یک برنامه حفاظتی ویژه و حفاظت از این بنای مهم دوره ساسانی همراه با برنامهریزی برای تبدیل آن به یک سایت موزه برای بازدید عموم مردم را مورد تاکید قرار میدهد.
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 14
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
شیراز خیابان فردوسی – حد فاصل خیابان رودکی و سعدی – ساختمان گشت تور
تلفن : 07132236542 – 07132233020 (5 خط)
فاکس: 07132236544
فعالیت خود را از سال 1367 با مجوز سازمان ایران گردی و جهان گردی آغاز نمودیم. حوزه فعالیت ما، ورود توریست به کشور و اجرای تورهای تخصصی میباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.