ایستاده بر قله صداقت!
کوه مظهر و نمادی از پاکی و صداقت در جهان است، این را یکی از پیشکسوتان حوزه کوهنوردی در کردستان میگوید، فردی که ۳۵ سال از عمر خود را در این حرفه سپری کرده است.
این کوهنورد کردستانی، ۳۵ سال از عمر خود را در چهار فصل سال مشغول صعود به قلههای مختلف در خارج و داخل ایران بوده است.
در این سالها، در هر چهار فصل سال به اکثر قلههای نامآوازه ایران صعود کرده و ردپایی از خود را در آن قلهها به یادگار گذاشته است.
فتح اکثر قلههای ایران تنها گوشهای از زندگی «صلاح حقیقیان» در کوهستان است، این پیشکسوت کردستانی صعودهایی به قله مراپیک واقع در رشته کوههای هیمالیا در نپال، قله کلیمانجارو بلندترین کوه در آفریقا، کوه البروس بلندترین قله در قاره اروپا، قله آرارات در ترکیه و دو قله در رشته کوه پیرنه در اسپانیا را در کارنامه خود دارد.
عشق و علاقه فراوان وی به کوهستان و طبیعت سبب ورود او به این رشته جذاب و دلربا و در عین حال پر پیچ و خم و ناهموار شده است.
به گفته خود او، در کوه و طبیعت آرامش خیالی به آدمی دست میدهد که نمونه آن در زندگی شهری کم پیدا میشود.
این کوهنورد پیشکسوت کردستانی معتقد است آرامش روحی که در کوهستان و با آن حجم از طراوت و شادابی که در خود دارد، انسان را برای روبهرو شدن و کنار آمدن با مشکلات و سختیهای زندگی آماده میکند.
مدیرعامل کانون کوهنوردان کردستان گفت: هرساله روز ۱۱ دسامبر (۲۰ آذر) به عنوان روز جهانی کوهستان نامگذاری شده است و سازمان خوار بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) مسئولیت هماهنگی این روز در سطح جهان را بر عهده دارد.
صلاح حقیقیان در گفتوگو با ایسنا، با تبریک روز جهانی کوهستان اظهار کرد: هرساله از سوی سازمان جهانی فائو شعاری برای این روز در نظر گرفته میشود و شعار سال ۲۰۲۱ به عنوان “گردشگری کوهستانی پایدار” نام گرفته است.
وی عنوان کرد: قاعدتا در چهارچوب تعیین شده هر کوهنوردی که قدم به کوهستان میگذارد تعهداتی در قبال طبیعت و کوهستان بر عهده دارد.
حقیقیان تاکید کرد: کوهنوردان در قبال نسل آینده مسئول هستند و باید همانگونه که محیط زیست را تحویل گرفتهاند آن را به نسلهای بعدی نیز تحویل دهند.
وی ادامه داد: از مسئولان درخواست میشود که از ساخت و سازهای بیرویه در کوهستانها جلوگیری و به جای ساختن پناهگاه در کوهستانها، در روستاها خانههای کوهنوردی ایجاد کنند.
حقیقیان بیان کرد: یکی از درخواستهای عمومی کوهنوردان، احداث خانه کوهنوردی در مسیر دامنهها و جلوگیری از ساخت و سازها در خود کوهستان است.
وی تصریح کرد: چرای دام بیرویه، ساخت و سازهای نامتعارف در طبیعت، معدن و استخراج معادن در دل طبیعت، جادهسازی، گردشگری ناسالم و عدم مدیریت صحیح، چیدن گل و گیاههای محلی و تزئینی، نوشتن یادگاری بر روی درخت، سنگ، درون غارها و … انباشته شدن زباله به ویژه در پناهگاهها، ایجاد حریق و آتش سوزی در جنگل و مراتع، قطع درختان به ویژه در مناطق زاگرس، سدسازی بیرویه و عدم کارشناسیهای صحیح که گونههای مختلفی از طبیعت را درخود دفن میکنند از جمله عوامل تخریب محیط زیست و کوهستان هستند و یکی از تعهدات کوهنوردان پرهیز از انجام آنها و حفظ محیط زیست است.
مدیرعامل کانون کوهنوردان کردستان حضور بیرویه افراد و ایجاد ناهنجاری در طبیعت را یکی از مشکلات اساسی این روزها خواند و افزود: عدم آموزش، آمادگی و عدم مدیریت صحیح سبب ایجاد ناهنجاریهایی در طبیعت شده و صرفا افرادی فارغ از پاسداشت و حفظ محیط زیست تنها برای صعود به قلهها قدم در کوهستان میگذارند که حفظ و حراست محیط زیست آنچنان که شاید و باید برای آنان مهم نیست.
صلاح حقیقیان به داشتن حسن اخلاق در طبیعت تاکید کرد و گفت: داشتن حسن اخلاق اولین گزینه در بحث کوهنوردی است که متاسفانه در چند سال اخیر مورد غفلت واقع شده، و امید است که روز جهانی کوهستان روزی باشد در راستای حفاظت هرچه بیشتر محیط زیست.
وی به ۳ نماد کوهنوردی گریزی زد و خاطرنشان کرد: نماد روز جهانی کوهستان سه مثلث متساوی الاضلاع است که بر یک خط افقی رسم شده است که مثلث سمت راست در پایه یک مثلث سبز کوچک دارد که نشانه رشد گیاهان در دامنه کوهها میباشد، مثلث سمت چپ یک الماس آبی رنگ در بالا دارد که برف در قله کوه را نشان میدهد و به معنای حفظ دمای محیط زیست و حفظ دمای زمین است و توجه به گرمایش زمین و مثلث میانه دایره نارنجی دارد که نشان دهنده منابع طبیعی استخراج شده از محیط کوهستان است.
حقیقیان ادامه دارد: سرچشمه همه رودهای بزرگ، و منشا نیمی از آبهای شیرین جهان، کوهستان است؛ و کوهها، زیستگاه گونههای بی شمار گیاهی و جانوری، خاستگاه بخش مهمی از تنوع زیستی و پناهگاه بسیاری از گونههایی هستند که در دشتها در حال نابودی هستند.
وی در پایان سخنان خود یادآور شد: کوهها بزرگترین گردشگاه و ورزشگاه هستند که داشتن چشماندازی باشکوه و هوای پاک امکان پیادهروی و ورزش را در این محیط طبیعی فراهم میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.