ثبت جهانی شهرهای صنایع دستی و آشنایی جهانیان برای سفر به این مناطق/ روستای ابرسج، روستای درایان و شهر رایِن در انتظار ثبت ملی
مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع دستی معتقد است: ثبت جهانی شهرها و روستاهای صنایع دستی، تأثیر فراوانی در شناخت آنها در سطح جهان، به خصوص کشورهای عضو شورای جهانی صنایع دستی داشته و موجبات آشنایی مردمان آن کشورها را با این نواحی فراهم آورده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ویدا توحدی (مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع دستی و هنرهای سنتی معاونت صنایع دستی وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) با اشاره به آخرین وضعیت ثبت ملی شهرهای صنایع دستی و اینکه چه شهرهایی در لیست انتظار قرار دارند، گفت: خوشبختانه طی مذاکرات به عمل آمده با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پنجمین شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی تشکیل شده و تاکنون چهار نشست تخصصی برگزار نموده و بررسی پروندههای ارسالی از جانب ادارات کل استانی با سرعت و البته دقت فراوان در حال انجام است. برخی از شهرها و روستاها مانند روستای ابرسج (نمدمالی) در استان سمنان، روستای درایان (ارغوان بافی) در استان کرمانشاه و شهر رایِن (چاقوسازی) در استان کرمان که ظرفیت لازم را داشتند، اما آنها را در حد انتظار، بالفعل نکرده بودند به صورت مشروط باقی ماندند تا پس از اقدامات لازم مجدداً مورد بررسی قرار بگیرند و انشاءالله ثبت ملی شوند.
او در پاسخ به این سئوال که شرایط شهرهایی که تاکنون در لیست جای گرفتهاند و به عنوان شهر ملی صنایع دستی معرفی شدهاند چگونه است و چه اتفاقات مثبتی بعد از ثبت ملی برای آنها افتاده است، گفت: شهرها و روستاهایی که در زمینۀ رشتههای صنایع دستی ثبت ملی شدهاند امکان استفاده از مزیتهای جدیدی را به دست آوردهاند. از یک سو، اعتبار و حیثیتی ملی برای مردم و به خصوص جوانان این مناطق، علیالخصوص در راستای افتخار به هویت شهری یا روستایی، رقم میخورد که عُلقه به آنها را، به ویژه برای بومیان و افراد محلی تقویت کرده و انگیزۀ آموزش دادن، ماندن و کارکردن، به خصوص در رشتۀ ثبتی را افزایش داده است. از سوی دیگر، برنامهریزیهای صورت گرفته که نوع خاصی از گردشگری مبتنی بر صنایع دستی با محوریت شهرهای ملی و جهانی ایجاد شود که به خودی خود، بالا رفتن درآمد، افزایش مشاغل و گردش مالی زیادی را برای این مناطق به ارمغان خواهد آورد. در عین حال نیز، برخی از محصولات تولیدی این مناطق که قبلاً شناخته شده نبودند و قیمت بسیار پایینی داشتند، اکنون جای خود را در بازار باز کرده و دارای صرفه و توجیه اقتصادی برای تولید انبوه شدهاند.
توحدی تصریح کرد: لازم به ذکر است که این نوع ثبت موجب شده که دولتهای محلی در کمیتۀ برنامهریزی شهرستانها حساب بیشتری روی درآمدهای ناشی از تولید و فروش صنایع دستی باز کنند. همچنین این فرایند زمینۀ لازم برای برخی فعالیتهای همسو با میراث فرهنگی، نظیر تأسیس موزه، را تقویت کرده و از این طریق پیوندی مناسب با حوزۀ میراث فرهنگی پیدا میکند.
مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع دستی همچنین درخصوص وضعیت شهرهای جهانی صنایع دستی گفت: با توجه ضرورت تقویت زیرساختهای مورد نیاز برای گسترش امکانات تولیدی، تجاری و گردشگری ملی و بینالمللی شهرها و روستاهای جهانی، در این مناطق دبیرخانه های دائمی تشکیل شده که ضمن تعیین اقدامات مورد نیاز و تخمین اعتبار لازم، تعاملات لازم را با بخش دولتی مربوطه نظیر استانداری و شهرداری، بخش خصوصی علاقهمند برقرار ساخته و تحت نظر معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین ارزیابان بینالمللی شورای جهانی صنایع دستی اقدامات مورد نظر را به انجام میرسانند.
او همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا ثبت جهانی این شهرها توانسته در معرفی صنایع دستی آنها در عرصۀ جهانی تأثیرگذار باشد و این تأثیر تا چه اندازهای ملموس بوده نیز گفت: ثبت جهانی این شهرها و روستاها، تأثیر فراوانی در شناخت آنها در سطح جهان، به خصوص کشورهای عضو شورای جهانی صنایع دستی داشته و موجبات آشنایی مردمان آن کشورها را با این نواحی فراهم آورده است. بدیهی است که اگر شیوع بیماری کرونا و سویههای گوناگون آن نبود، امروز شاهد موجی از گردشگران خارجی برای سفر به شهرها و روستاهای صنایع دستی ایران میبودیم، لیکن، نه فقط در ایران بلکه در تمامی جهان، صنعت گردشگری، به ویژه در عرصۀ بینالمللی، با رکود مواجه شده و ایران نیز طبیعتاً از این امر برکنار نمانده است. لذا آن انتظاری که از رونق گردشگری خارجی در مناطق ثبت شده وجود داشته، هنوز محقق نشده، اما با فروکش کردن شیوع و کاهش خطر سویههای جدید، نشانههای امیدبخشی دیده میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.