اسپی مزگت ؛ قدیمیترین مسجد استان گیلان در یک قدمی ویرانی
/0 دیدگاه /در اخبار گردشگری /توسط Shahrzad Dehghaniمحوطه تاریخی اسپی مزگت 4 فصل کاوش باستان شناسی را پشت سر گذاشته که در سالهای اخیر برای محافظت از بنا داربست و شیروانی روی آن قرار گرفته بود که در آبان سال 98 بنا بر گزارشهای میراث استان گیلان بخشی از داربست سرقت شد و چند روز بعد شیروانی به صورت کامل از روی بنا برداشته شد.
ساختواره این اثر تاریخی آجرهایی در اندازه ۶×۲۳×۲۳ سانتیمتر و قطر دیوار آن ۱۷۵ سانتیمتر است. سقف بنا کاملا سفالپوش بوده است، اما بر خلاف بامهای سفالپوش امروزی گیلان سفال آن با ملات بر طاقها چسبانده شده و اندازه آنها ۳۶×۵۰ سانتیمتر است. سقف آن با طاقهایی طولی و کورهپوشهایی چند، مسقف شده و سطح بام تا اندازهای شیب دارد، که بدون محافظ رها شده و در حال ویرانی است. محوطه اسپی مزگت در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۷۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
زنده یاد دکتر منوچهر ستوده در کتاب «از آستارا تا استارآباد» این سازه را یکی از شگفتیهای (عجایب) هفتگانه گیلان نامیده است. او بر این باور بود که بیشتر سفالهای پیدا شده از کاوشهای باستان شناسی وابسته به دوره ایلخانی است. همچنین دکتر ستوده درباره مِهرازی (معماری) آن نوشته است که، معماری این یادمان بومی نیست، ولی با معماری بومی گیلان به زیبایی در هم آمیخته است.
مسجد سفید که در گویش تالشی به اسپی مزگت (اسپیه مزگت) مشهور است (اسپی یعنی سفید و مزگت گویش اوستایی مسجد است) و بعضی آن را آق مسجد و نیز مسجد عبداللهی می نامند.
سفرنویس نوشت، امیدوارم مدیران فقط عنوان مدیر یدک نکشند و همه چیز را فراموش نکنند، مردم شما را در آینده فراموش نخواهند کرد. برای مسجد سفید کاری کنید تا رو سفید باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.