دژ ساسانی تَنگِ خمار فسا، میراثی شگفتاَنگیز اما مخروبه
/0 دیدگاه /در بلاگ /توسط Shahrzad Dehghaniمشخصات کوه تنگ خمار
در میان کوه یکم و سوم یک چینخوردگی پدید آمده و سبب فاصله و گذر رودخانهی خشک و فصلی به نام تَنگِ خُمار و سطح کمابیش پهناوری که در پایان به دشت روبهروی کوه میانجامد. خاک زمینهای پیرامون از نوع رُس و مخلوطاَفکنه تنگ خمار است. پوشش گیاهی پیرامونی در برگیرندهی بوتههای کوتاه خار است.
قلعه شگفتاَنگیز ساسانیان بر فراز کوه تنگ خمار
برپایه پراکندگی سفالهای سطحی، دیرینگی اثر به دوران ساسانیان میرسد. برابر آنچه در پروندهی ثبتی اثر آمده است، رنگ سفالها در نوعهای گوناگون به رنگهای نخودی، سرخ و مشکی هستند. کیفیت ساخت و پخت سفالها بسیار خوب و از دید ظرافت سفالینهها در گروه خشن و معمولی و ظریف دستهبندی میشوند. تزیینات و نقشهای روی سفالها هندسی است.
نکته درخُور نگرش و جالب در ساخت ساختمانهای اثر یاد شده به وسیله سنگ رودخانهای است. با وجود اینکه، سنگ مورد نیاز برای ساخت اثر در خود محل بوده است، اَنگیزهی آوردن مصالح از پایین کوه به بالا در خور نگرش و قابل بررسی و پژوهش است. همچنین با نگرش به وجود اُستودانهایی در پیرامون منطقه و کوههای نزدیک و ارتباط آنها با اثر و آثار برجای مانده از معماری و نوع سفالهای بهدست آمده، بیگمان میتوان دژ نام برده را به دورهی ساسانی نسبت داد.
یادگار ارزشمند ساسانیان رو به نابودی است
روزگاری دور و دراز در این منطقه، مردمی سختکوش و خردمند و دلاور با پشتکاری فراوان و دلبستگی به سرزمین خویش و برای پناه از گزند دشمنان و بیگانگان، با جان و دل کوشیدند و دژی استوار و شِگرف را پدید آورده که هنوز هم ویرانهها و آوارهای آن، با تو سخن میگوید. باید که دل را بدان سِپرد و گوشها را تیز کرد و بر فراز کوه صدای تاریخ را شنید و دلبستهی آن شد. تاریخ شکوهمند گذشته را میتوان از بلندای کوه و دژ بزرگ ساسانیان دید و آوای نیاکان را شنید. یادگار شگفتاَنگیز و دلاَنگیز ساسانیان هنوز هم استوار و پابرجاست و ما را فرا میخواند. باشد که مَرهمی بر زخمهایش باشیم نه باری بر دوشش …
از ویژگیهای دژ ساسانیان میتوان به وجود آثار زیبای سنگبری و تراشسنگها و ظرافت در کار آنها اشاره کرد که به نوعی از نخستین نمونههای حجاری شناسایی شده در شهرستان فسا بهشمار میآیند. دژ ساسانیان در گذشته برای استقرار استفاده میشده است. همچنین با نگرش به ساختار و وجود آوارهای برجای مانده از اثر و نوع آنها شاید بتوان کاربریهای امنیتی، مذهبی و آیینی برای آن پنداشت.
یکی از تهدیدهای تازه و آسیبرسان به یادگار ساسانیان و آسیابهای موجود در پایین و پیرامون کوه که بیشتر از آنِ دورهی زندیه و قاجاریه هستند، ساخت و پدیداری سدی بزرگ در عَرصهی اثر و چسبیده به کوهی است که دژ ساسانیان بر فراز آن برپا شده است و بیگمان آیندهی تاریکی را برای یادمان ملی و ارزشمند نیاکانی رقم خواهد زد.
اَمرداد نوشت، بقایای دژ تَنگ خمار فسا با شمارهی 21844 در تاریخ 26 اِسپندماه 1386 خورشیدی به ثبت ملی رسیده است و هرگونه دخل و تصرف، آواربرداری، پِیکَنی، کَندوکاو و … در حریم و عَرصهی یادمان ملی ممنوع بوده و تخلف بهشمار میآید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.