با سفر به تکاب ، قدم در میان داستان‌های جن، دیو و پری بگذارید

تکاب تخت سلیمان از جمله مناطقی است که با سحر و جادو و افسانه‌های مختلف همراه است. افسانه‌هایی که با دیدن جاذبه‌های آن می‌توان درکشان کرد.

به گزارش خبرنگار ایلنا،‌ آب،‌ باد،‌ خاک و آتش عناصر چهارگانه بشری وقتی یکجا گردهم می‌آیند، افسانه و افسون را با خود همراه می‌کنند. حال اگر این عناصر با نامی مانند سلیمان گره بخورد، اسطوره‌ها را به سمت خود می‌کشاند. اینجا دیار افسانه‌ها، سحر و جادوست. افسانه‌هایی که گاه در دل تاریخ ریشه می‌دوانند و سر از اوستا و شاهنامه در می‌آورند و گاه رنگ تخیلات عامیانه به خود می‌گیرند و تنها منطق ساخت بنایی عظیم با سنگ‌های سترگ را قدرتی ماورایی مانند قدرت سلیمان عنوان می‌کنند.

اینجا تکاب، تخت سلیمان آذربایجان غربی است. مجموعه‌ای از دریاچه‌ای طبیعی، معبد آناهیتا، بناهای متعدد از آتشکده گرفته تا ایوان خسرو و تالار‌های ستون‌دار در محوطه‌ای عظیم گردهم آمده‌اند و گوش به نجوای باد سپرده‌اند و نه تنها میزبان گردشگران داخلی هستند بلکه در فهرست میراث جهانی نیز جای دارند.

هرچند گفته می‌شود این بنای عظیم از دوره ساسانیان به جای مانده اما برخی معتقدند، محل تولد زرتشت و حتی محل زندگی حضرت سلیمان بوده. هرجا نام سلیمان باشد،‌ افسانه‌هایی درخصوص گنج‌های پنهان و حتا انگشتر سلیمان قوت می‌گیرد. از این جهت است که دریاچه میانی این مجموعه خواستگاه افسون بومیان منطقه است. به تکاب بروید و سحر جادوی سلیمان شوید.

چگونه برسید؟

اگر تهران را به عنوان پایتخت مبدا سفر قرار دهید، چند مسیر پیش روی شما خواهد بود، یک مسیر از اتوبان تهران- کرج می‌گذرد و مسیر بعدی را می‌توانید در جاده ساوه برانید.

در صورت انتخاب مسیر اتوبان کرج، از شهرستان‎های گرمدره، آبیک، قزوین، تاکستان، ابهر، خرمدره، سلطانیه، زنجان، زرین آباد و حلب عبور خواهید کرد و بعد از پشت سر گذاشتن باباخان، خوش مقام با قرار گرفتن در جاده تکاب – بیجار دیگر مسیری تا رسیدن به تکاب نخواهید داشت.

اگر دوست داشته باشید شهرهای بیشتری در طول این مسیر ببینید می‌توانید بعد از عبور از کرج به سمت جاده اشتهارد بروید و بعد از گذشتن از دانسفهان و ضیاء آباد و به نوعی پشت سر گذاشتن ترافیک جاده، وارد اتوبان قزوین-زنجان شوید و مسیر را به سمت تکاب در پیش بگیرید.

اگر مسیری که از جاده اسلامشهر می‌گذرد را انتخاب کنید هرچند ممکن است در ظاهر مسیری طولانی‌تر پیش رویتان نمایان شود اما مسافتی که طی می‌کنید تقریبا با مسیر قبلی برابری می‌کند با این تفاوت که شهرهای متفاوتی در مسیر شما قرار دارد. از شهرستان‎های چهردنگه، اسلامشهر، رباط کریم، پرند، و پرندک، شهر صنعتی کاوه، عرق‌آباد، نوبران، فامنین، عبور خواهید کرد و با رسیدن به کبودرآهنگ در مسیر جاده کبودرآهنگ- سوباشی برانید و سپس در مسیر جاده همدان-بیرجند قراربگیرید. گل تپه، کیتو بابارشانی را پشت سر خواهید گذاشت و با رسیدن به بیجار در جاده تکاب- بیجار برانید و دیگر راهی تا تکاب نخواهید داشت.

اگر قطار را به عنوان وسیله سفر انتخاب کنید می‌توانید به مقاصدی مانند زنجان یا سنندج بروید و از آنجا با تاکسی یا اتوبوس، رهسپار تکاب شوید. درصورت انتخاب سفر هوایی می‌توانید خط هوایی تهران- ارومیه را انتخاب کنید و بعد از رسیدن به ارومیه با تاکسی به سمت تکاب بروید.

گذشته، حال و آینده در یک قاب

با رسیدن به تکاب، به دیاری گام خواهید گذاشت که زمانی مامن شکل گیری دولت مادها بود و دوره‌ای نیز مورد تاخت و تاز آشوریان قرار داشت. حتا اقوام باستانی هم در آن سکنا داشتند و از این روست که رازهای زیادی در دل خود نهفته دارد.

با این وجود انتظار نداشته باشید با شهری روبه رو شوید که رنگ و بوی گذشتگان را دارد چراکه ساختمان‌های آجری و آهنی در گوشه و کنار شهر قد علم کرده‌اند و معماری جدید از شهر پیش چشمان شما شکل می‌‌دهند.

با این وجود حدود ۲۰۰ اثر تاریخی در این منطقه در فهرست میراث ملی کشور جای گرفته که هریک از آنها می‌تواند جاذبه‌ای خاص برای علاقه‌مندان باشد. این بناهای تاریخی از بازار و خانه تاریخی گرفته تا دژ، قلعه، حمام، یخچال، سد و پل‌های تاریخی را دربرمی‌گیرد.

با گشت و گذار در تکاب می‌توانید در خیابان اصلی شهر سری به بازار تکاب افشار بزنید. بازاری که برخلاف بازارهای سنتی، روباز است و انواع محصولات محلی و بومی منطقه در آن به فروش می‌رسد. دیدن مسجد جامع با معماری قاجاری و شبستان قدیمی که با ستون‌های آجری و سرستون‌های سنگی پابرجاست نیز خالی از لطف نخواهد بود.

اگر اهل طبیعت هستید قطعا دیدن چمن متحرک تکاب متحیرتان خواهد کرد. چملی گل در شمال شرقی شهرستان تکاب و نزدیکی روستای بدرلو قرار دارد. با رسیدن به این منطقه، دره‌ای سرسبز با درختان چنار و بید جلوی چشمان شما ظاهر می‌شود که در میان آنها دریاچه‌ای قرار دارد که توده‌ای از چمن روی آن شناور است و با تمام سرسبزی و نی‌هایی که روی آن روییده از این سو به آن سو می‌رود. با توجه به باتلاقی بودن منطقه بهتر است از نزدیک شدن به دریاچه پرهیز کنید و سعی کنید از منظره زیبای منطقه لذت ببرید.

علاوه بر چمن متحرک، این منطقه طبیعتی بی‌نظیر و به تبع آن جاذبه‌های طبیعی فراوان دارد. چشمه‌های آبگرم و آب معدنی فرصتی ایجاد می‌کنند تا تنی به آب بزنید و از فواید آن بهره‌مند شوید. گشت و گذار در روستاهای اطراف را فراموش نکنید. روستاهایی که مملو از آثار طبیعی و تاریخی است و هریک رمز و رازهای خاص خود را دارند. می‌توانید به روستاهای هدف گردشگری ازجمله روستای نصرت‌آباد، روستای بدرلو و روستای قینرجه و البته تخت سلیمان بروید.

در میان آثار تاریخی منطقه، تخت سلیمان به عنوان میراث جهانی کشور، همچون نگین می‌درخشد و به تبع آن افسانه‌ها و افسون‌های فراوان در دل خود جای داده.

تخت سلیمان و اَبَر سازه‌های آن

با ورود به روستای تخت سلیمان می‌توانید به نظاره روستایی با بافت سنتی و تاریخی بنشینید. روستایی که نگین آن در بخش قلعه و دریاچه و مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان آن قرار دارد. با رسیدن به این بخش می‌توانید تمام عناصر چهارگانه طبیعیت از آب و باد گرفته تا خاک و آتش را در کنار هم به نظاره بنشینید.

دریاچه‌ای در میان تخت سلیمان قرار دارد که در طول سال انعکاسی از آسمان را در خود جای می‌دهد و شاید به همین واسطه است که معبد آناهیتا (الهه آب‌ها) را در کنار خود دارد. در این میان نمی‌توان از آتشکده شاهی که روزگانی مامن آتشی سوزان بود، ایوان خسرو، دروازه‌ها و البته ستون‌های کاخ‌ها چشم پوشی کرد. آتشکده آذرگشسب یکی از بناهای معروف این مجموعه است که افسانه‌ها و جادوهای خاص خود را دارد.

اگر دوستدار داستان‌های جن، دیو و پری هستید بهتر است بدانید که پا در جایی گذاشته‌اید که مامن این داستان‌هاست. از سنگ‌های بزرگی که کاخ‌ها و قلعه‌های تخت سلیمان را پابرجا نگاه داشته‌اند و گفته می‌شود توسط دیوها و جن‌ها به آنجا آورده شده‌اند، گرفته تا کوهی با حفره‌ای عمیق و ترسناک که به زندان سلیمان معروف است و مردم محلی معتقد هستند، سلیمان، دیوی که از دستوران او نافرمانی کرده بود را در این کوه زندانی کرده. شاید از این جهت است که حفره‌ای سیاه و عمیق در میان این کوه قرار دارد که تا چشم کار می‌کند در آن سیاهی می‌بیند. البته درواقع این حفره‌،‌ باقی مانده‌از یک آتشفشان است که این روزها خاموش مانده.

کوه بلقیس نیز از دیگر جاذبه‌های پر رمز و راز تخت سلیمان است که البته برای صعود از آن بهتر است تجهیزات کوهنوردی به همراه داشته باشید. در میان دو قله کوه دریاچه و در نزدیکی آن قلعه بلقیس واقع شده که معماری مدور با سنگ‌هایی که از دوره ساسانی به یادگار مانده‌اند، دارد.

تخت سلیمان با تمام رمز و رازهایش هر ساله میزبان برگزاری جشنواره‌ای به نام خود یعنی تخت سلیمان می‌شود. جشنواره‌ای که علاوه بر برنامه‌های متنوع بومی و محلی با برگزاری تورهای گردشگری متنوع همراه است. می‌توانید با تورهای گردشگری برای صخره‌نوردی در تخت سلیمان همراه شوید و درعین حال ناشناخته‌های این سرزمین پر رمز و راز را کشف کنید.

معمولا این جشنواره با حضور سایر اقوام از استان‌های آذربایجان‌شرقی، زنجان، آذربایجان‌غربی و گیلان برگزار می‌شود تا در نمایشگاهی که صنایع دستی و محصولات محلی را برای فروش می‌گذارند، اتحاد و همبستگی اقوام را نیز به نمایش بگذارند. پخش نوای موسیقی اقوام از یکسو و ارائه داشته‌های بومی و سنتی در کنار پخت غذاهای محلی از دیگر سو، فضایی خاص در این جشواره بوجود می‌آورد که همه را به سمت خود جذب می‌کند.

طبیعتگردی در روستاهای هدف گردشگری

اگر به طبیعتگردی علاقه‌مند هستید می‌توانید گردش خود در روستاهای اطراف تکاب و تخت سلیمان را ادامه دهید. روستای دورباش یکی از مناطق بکر برای گشت و گذار روستایی است. بافتی تاریخی دارد و همچنان سنت‌های گذشته در آن جریان دارند. قلعه‎ اربابی میر پنج، حمام تاریخی دورباش، بقعه‌ تاریخی-مذهبی ایوب انصاری که قدمت آن به قرن نهم می‌رسد، ازجمله جاذبه‌های تاریخی این روستا هستند.

می‌توانید گشت و گذار و دیدن جاذبه‌های تاریخی در روستاهای تکاب را با رفتن به دژ ساری قورلخان که در روستایی به همین نام قرار دارد، ادامه دهید. این دژ، دستکند است و قدمت آن را به دوره مانایی‌ها، اشکانیان و در نهایت ایلخانیان نسبت می‌دهند.

از آبگوشت و آش تا نان‌های محلی

در منطقه تکاب و تخت سلیمان مانند بیشتر مناطق آذربایجان غربی بیشتر غذاها با گوشت پخته می‌شود و انواع آبگوشت در وعده‌های غذایی جایگاه خاصی دارد. البته انواع آش‌ها در منوی غذایی این منطقه جای دارند که از آنجمله می‌توان به آش دوغ مخصوص، آش کلم، آش رشته و… اشاره کرد. پیازآو نیز یکی دیگر از آش‌های منطقه است که مواد اصلی آن گوجه فرنگی است که با سیبزمینی پخته می‌شود و نان را در آن تیلیت می‌کنند و می‌خورند.

غذایی به نام مائوکا نیز در این منطقه طبخ می‌شود که با ماست درست می‌شود و شبیه به کلجوش است. سوپ بلغور (یارما شورباسی)، یتیمچه، گیزاتما، کوفته مرغ، شورجه ارومیه و دلمه برگ مو نیز از دیگر غذاهای تکات و تخت سلیمان است که تقریبا برای تمام وعده‌های غذایی پخت می‌شوند.

انواع نان‌های سنتی مانند نان سنتی اردک نیز در این منطقه پخته می‌شود و معمولا خانم‌ها در شب عید شیرینی به نام “ایدله” می‌پزند.

فراورده‌های لبنی منطقه نیز عطر و طعم خاص خود را دارد و از چشیدن طعم آن غافل نشوید. ضمن آنکه در این منطقه ماست، سرشیر و کشک و کره محلی بسیار خوش طعم درست می‌شود و پنیرهای مخصوصی زده می‌شود که خاص این منطقه است.

دست‌بافته‌های زیبا

در منطقه تکاب و تخت سلیمان با انواع بافته‌های داری از فرش و گلیم گرفته تا جاجیم و ورنی روبه رو خواهید شد. دست‌بافته‌هایی که هنر مردمان این منطقه را به نمایش می‌گذارند. رنگ و طرح با ذوق و سلیقه مردمان تکاب در هم می‌تند و بافته‌هایی پیش روی شما می‌گذارد که در عین ظرافت، زیبایی مردمان کوهستان را به رخ می‌کشد.

انواع تابلوفرش‌ها با بافت‌هایی ظریف و زیبا با قیمت‌های مناسب در این منطقه در دسترس است. فرش افشار یا فرش آهنین افشار نیز یکی از برند‌های معتبر این منطقه است.

از واحدهای بومگردی تا هتل

برای اقامت در تکاب گزینه‌های مختلفی از واحدهای بومگردی پیش رویتان قرار دارد. واحدهای بومگردی که می‌توانید با اقامت در آنها علاوه بر همراه شدن با زندگی محلی و چشیدن طعم غذاهای مختلف، در زیست‌بوم‌های متفاوت از کوهستان گرفته تا دشت و دره اقامت داشته باشید.

البته هتل نیز یکی دیگر از گزینه‌های اقامتی این منطقه به حساب می‌آید که در کنار ویلاهای اجاره‌ای و خانه مسافرها، سوئیت‌ها و اتاق‌هایشان را در اختیار مسافران می‌گذارند.

منبع:ایلنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *