از صیانت گنجینههای متعالی تا گشایش باب عالی
۱۸ ماه می مصادف با ۲۸ اردیبهشت از سوی کمیته بینالمللی موزهها (ایکوم ICOM) به عنوان روز جهانی موزهها اعلام شده است تا هرساله در چنین روزی با برنامههای هدفمند و مبتنی بر رویکردهای علمی و فرهنگی، توجهات عمومی و نظر مسئولان و سیاستگذاران را به اهمیت موزه و میراثفرهنگی جلب کند. امروزه برای همگان در تمام جوامع امری مبرهن است که توسعه پایدار بدون توجه به موزه و میراثفرهنگی ممکن نیست، زیرا عناصر هویتی و تاریخی ملتها عاملی ضروری و لازم برای حفظ و توسعه جوامع محسوب میشود. امروزه موزهها فراتر از محل نگهداری اشیاء فرهنگی، تاریخی به فضاهایی آموزشی و فرهنگساز تبدیل شدهاند که زندگی بشر و دستاوردهای گذشته او را برای مخاطبین روایت میکنند و موجب توسعه صلح، دوستی و تفاهم میان ملتها میشوند.
سرزمین کهن ایران با بیش از یک میلیون اثر تاریخی و ۱۱هزار سال تجربه زندگی بشر در ادوار گوناگون، مهد تمدنها و فرهنگهای مختلف محسوب میشود و از این منظر وجه میراث فرهنگی در این دیار بر وجوه دیگر غلبه میکند. ایران بهشت فرهنگهای متنوع و میراثی غنی است و از این منظر همواره مورد علاقه گردشگران فرهنگی از اقصی نقاط جهان بوده است. از این منظر توسعه موزهها و هم چنین صیانت از میراث فرهنگی در کشورمان اهمیتی مضاعف مییابد.
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اعتقاد به چنین رویکردی طی سالهای اخیر بیش از پیش تلاش و ظرفیت خود را معطوف به حوزه میراث فرهنگی و به ویژه موزهها نموده و در این مسیر در تمامی شاخصها اعم از توسعه کمی و کیفی موزه ها، مرمت و حفاظت آثار تاریخی منقول و غیر منقول و همین طور ثبت آثار تاریخی ملموس و ناملموس در سطح ملی و جهانی، گامهای بلندی برداشته است. در این زمینه با اعتقاد به نقش موثر مشارکت عمومی در حفظ و گسترش موزه ها، استفاده حداکثری از تواناییهای فکری و مادی افراد حقیقی و حقوقی در دستور کار قرار گرفته و دستاوردهای ارزندهای نیز به بار آورده است. در این مسیر تا قبل از کرونا تقریبا در هر هفته شاهد افتتاح یک موزه بودیم که بخش خصوصی بیشترین سهم را در این تحول داشته است، به گونهای که شاهد رشد ۴۰۰ درصدی در حوزه موزههای خصوصی میباشیم. در حال حاضر ۱۷۱ موزه خصوصی در کشور فعال است. تعداد کل موزههای کشور قبل از انقلاب ۴۵ موزه بود و از ابتدای انقلاب تا سال ۹۲ تعداد ۴۰۹ موزه تاسیس شده است. اما از ابتدای دولت یازدهم و با رشدی شتابان در دولت دوازدهم مجموعا ۲۹۲ موزه در کشور ایجاد شده که در واقع رشدی ۲۰۰ درصدی داشته است. هم چنین تعداد کل آثار فرهنگی تاریخی منقول، غیر منقول، طبیعی و ناملموس که تاکنون در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده ۳۹۱۴۳ اثر است که ۶۷۵۸ اثر مربوط به دولت یازدهم و دوازدهم بوده است. در این بخش شاهد رشد ۱۶۵ درصدی هستیم.
در بخش مرمت آثار نیز با بهره گیری از دانش سنتی و نوین مرمت و متخصصان علوم چند رشتهای، اقدامات در خور توجهی در حوزه میراث فرهنگی کشور صورت گرفته است. تعداد پروژههای مرمتی انجام شده در دولتهای یازدهم و دوازدهم با نگاهی به مقایسه اماری از ۱۶۷۰ اثر در دولت یازدهم به ۲۵۳۰ بنا در دولت دوازدهم رسیده که حاکی از رشد ۵۱ درصدی است.
طی سالهای اخیر وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی توانسته است علیرغم محدودیت اعتبارات و امکانات، در کنار وظایف حاکمیتی، با بهره گیری از ظرفیت گروههای مختلف جامعه و بخش خصوصی و با رشد روز افزون میزان آگاهی جامعه به اهمیت گنجینههای تاریخی، دوام و بقای میراث فرهنگی را تضمین کند.
در حال حاضر بخش عمدهای از آثار تاریخی و فرهنگی کشور توسط اشخاص حقیقی و حقوقی نگهداری، حفاظت، مرمت و احیا میشود و تعداد قابل توجهی از بناها و موزهها از سوی بخش خصوصی مورد بهره برداری قرار گرفته است. پایگاههای میراث ملی و جهانی نیز با بسیج امکانات و بسترسازی محیطی با استفاده از توان موجود در جوامع محلی منشاء اقدامات اثرگذاری بوده اند.
از سویی پیگیریهای حقوقی برای بازگرداندن آثار فرهنگیتاریخی شناسایی شده ایران در کشورهای مختلف از جمله اقدامات مهمی بوده که با دیپلماسی فعال دولت، سرعت گرفته است. در این زمینه طی سالهای ۹۳ تا سال ۹۶ و در دولت یازدهم ۸۸۷ قلم شیء فرهنگی از کشورهای آمریکا، بلژیک و ایتالیا به کشور مسترد شد و در دولت دوازدهم این اقدام با استرداد ۱۸۳۵ شی تاریخی از کشورهای آمریکا و سوئیس، ۱۰۷ درصد رشد کرد.
افزایش تعداد آثار ثبتی کشورمان در دو حوزه ملموس و ناملموس در فهرست میراث جهانی از دیگر افتخارات جمهوری اسلامی ایران است که به همت وزارتخانه در همراهی دیگر دستگاهها و نهادهای اجرایی عملی شده است.
از تعداد ۴۰ اثر ثبت جهانی کشورمان در یونسکو به تفکیک ۲۴ اثر ملموس و ۱۶ عنصر ناملموس است که رتبه نهم جهانی در حوزه میراث ملموس و هفتم جهانی در ثبت میراث ناملموس را برای ایران رقم زده است. در این بخش ۱۴ اثر طی دولتهای یازدهم و دوازدهم در فهرست میراث جهانی جای گرفته است.
نگاهی تحلیلی به این آمار و ارقام، حکایت از تحولاتی است که در سالهای اخیر در حوزه میراث فرهنگی و به ویژه موزهها داشتهایم و با توجه به جریان ساز بودن این حرکت، همچنان نیز ادامه خواهد داشت. روز موزه و هفته میراث فرهنگی مجالی مقتضی است تا با گرامیداشت داشتههای فرهنگی و تاریخی مان، بیش از پیش افراد جامعه را با گنجینههای ارزشمند ایران زمین آشنا کنیم، از این رو امسال نیز گامی متفاوت برای ایجاد نشاط اجتماعی و بهره مندی بیشتر مردم از مواهب میراث فرهنگی کشورمان برداشتیم. گشایش باب عالی، درِ تاریخی کاخ گلستان، پس از سالها بسته بودن، به میمنت روز موزه و آغاز هفته میراثفرهنگی انجام شده است تا از این پس بازدیدکنندگان و علاقمندان میراثفرهنگی تجربهای دلنشینتر از حضور در مجموعه جهانی کاخ گلستان داشته باشند. ویژگیهای مناسب برای ورود به باغ ایرانی از جمله وجود هشتی و راهرو برای ورود به باغ محوطهی کاخ گلستان یکی از مولفههای درِ عالی است و بازگشایی این در میتواند محورتاریخی–گردشگری که از میدان امام خمینی آغاز میشود و تا بازار ادامه دارد را دوباره فعال کند. گشایش باب عالی را به فال نیک میگیریم و امیدواریم هر روز شاهد رویدادها و رخدادهای مبارک برای میراث فرهنگی و صیانت روزافزون از این گنجینه متعالی کشورمان باشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.