پرونده ثبتجهانی کاروانسراها نشانگر نبوغ معماران ایرانی است
مشاور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، پرونده ثبتجهانی کاروانسرای ایرانی را نشانه نبوغ معماران ایرانی دانست و گفت: امیدواریم تیرماه سال ۱۴۰۱ شاهد ثبتجهانی کاروانسراهای ایرانی باشیم.
به گزارش ایرنا از اداره کل میراث فرهنگی کرمانشاه، «محمدحسن طالبیان» عصر پنجشنبه در حاشیه بازدید از کاروانسرای شاهعباسی بیستون، اظهارکرد: پرونده ثبت کاروانسراها ۲ سال پیش به یونسکو فرستاده شده که البته حاصل چند سال کار کارشناسی است.
مشاور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به اینکه این پرونده به نام کاروانسرای ایرانی ارائه شده است، تصریح کرد: این پرونده بسیار مهمی برای ما است، زیرا نبوغ معماران ایرانی را به جهان نشان میدهد.
مشاور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: ساختار کاروانسرا کاملا ایرانی و مختص ایران است که اصالت و طرح اصلی آن مربوط به چاپارخانههای هخامنشی است که در دورانهای بعد اقدام به خدماتدهی به مسافران و زائران در مسیر راه ابریشم، راه شاهی، عتبات عالیات و مشهد کردهاند.
طالبیان ادامه داد: اکنون بالغ بر ۸۰۰ کاروانسرا در فهرست ثبت ملی کشور داریم و بالغ بر ۱۰۰۰ کاروانسرا نیز اسناد آن موجود است.
او با بیان اینکه تعداد زیادی کاروانسرا نیز تاکنون کاوش نشدهاند، گفت: از میان همه کاروانسراهای کشور تعداد ۵۶ مورد بهعنوان الگوی مادر برای این پرونده جهانی انتخاب شدهاند، که این کاروانسراها مربوط به دورانهای مختلفی از ساسانی تا قاجار هستند.
مشاور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به اینکه از هر دوره تاریخی تعدادی بهعنوان نمونه در پرونده کاروانسرای ایرانی انتخاب شدهاند، گفت: یکی از این کاروانسراها، کاروانسرای شاه عباسی بیستون است که بهصورت کاملا درست و اصولی مرمت شده و میتوان گفت الگوی مرمتی ما است.
طالبیان در مورد بازدید ارزیابان یونسکو از مجموعه کاروانسراهای ایران، تصریح کرد:تا کنون ۵۴ کارونسرا بهصورت میدانی از سوی دو ارزیاب از ترکیه و مصر مورد بازدید و ارزیابی قرار گرفتهاند.
او افزود:در ۲۰ روز بازدید نتیجه بهصورت گزارش میدانی ارائه و سپس پرسشهایی از سوی ایکوموس فرستاده میشود که تا تیر ماه ۱۴۰۱ باید به این آنها پاسخ داده شده شود.
مشاور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ابراز امیدواری کرد تا تیرماه ۱۴۰۱ این پرونده که از بزرگترین و مهمترین پروندههای میراثجهانی کشور است در فهرست ثبتجهانی قرار گیرد.
طالبیان در پاسخ به این پرسش که آیا امکان افزودن سایر کاروانسراهای کشور پس از ثبتجهانی به این پرونده وجود دارد، تصریح کرد:پروندههای زنجیرهای مثل همین مورد کاروانسراها بهصرت باز هستنند و ما میتوانیم با توجه به این قابلیت سالانه تعداد دیگری کاروانسرا را که شرایط دهگانه ثبتجهانی را دارند، برای ثبت و افزودن به پرونده به یونسکو ارائه دهیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.