بومگردی‌ها

چراغ بومگردی‌ها را روشن کنید

شیوع کرونا خسارت‌های زیادی را به بخش‌های مختلف اقتصاد جهان وارد کرد اما بدون شک صنعت گردشگری جزء آن دسته از فعالیت‌های اقتصادی است که بیشترین آسیب را از این ویروس دیده‌ است.به گزارش ایسنا، بومگردی‌ها که دارای زیرساخت‌هایی نوپا و البته پرطرفدار در حوزه گردشگری هستند این روزها حال و روز خوشی ندارند و با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند، فعالیت بیشتر این اقامتگاه‌ها با شیوع کرونا متوقف شده و وضعیت بدی دارند.

در سال‌های اخیر بوم‌گردی‌ها جایگاه قابل توجهی در میان گردشگران پیدا کرده و بسیاری از افراد اقامت در این اقامتگاه‌ها را به هتل‌های گران قیمت ترجیح می‌دهند. با شیوع کرونا اما این صنعت محبوب دچار ورشکستگی شد و بسیاری از فعالان این حوزه با مشکلات زیادی روبرو شدند.

مدیر اقامتگاه بومگردی ترلان با اشاره به اینکه این اقامتگاه در روستای ترخین‌آباد شهرستان اسدآباد قرار دارد، اظهار کرد: اوایل سال ۹۷ کارهای راه‌اندازی اقامتگاه را آغاز کرده و بهمن‌ماه همان سال کار خود را به صورت رسمی شروع کردیم.

مهدی پارسا در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه سیل نوروز سال ۹۸ چالش‌هایی برای ما به وجود آورد اما در تابستان همان سال کارمان رونق گرفت، اضافه کرد: با شیوع کرونا از بهمن ماه ۹۸ اقامتگاه به صورت رسمی تعطیل شد. در حال حاضر نیز کم و بیش فعالیت داریم و زمانی که سفر ممنوع بود ما هم تعطیل بودیم و از زمانی که مراکز اقامتی در ردیف اول مشاغل قرار گرفت اقامتگاه باز بود اما به دلیل محدودیت تردد فعالیت خاصی نداشتیم.

با شیوع کرونا بدنه گردشگری آسیب زیادی دید

وی با اشاره به اینکه پاییز و زمستان زمان خواب اقامتگاه‌هاست، مطرح کرد: در زمان راه‌اندازی بومگردی ترلان، یکسال طول کشید تا این مکان را معرفی کنیم و از قبل از افتتاح کار تبلیغات را شروع کردیم، پیش از شیوع کرونا استقبال خوبی از اقامتگاه می‌شد اما متاسفانه با شیوع کرونا و تعطیلی‌های پی‌درپی بدنه گردشگری آسیب زیادی دید.

رئیس انجمن بومگردی استان همدان درباره تاثیر بومگردی‌ها بر روی اقتصاد روستا توضیح داد: حدود ۸۰ سال است که دولت‌ها روی روستاها سرمایه‌گذاری کرده‌اند تا آباد شوند، خالی از سکنه نشوند و اقتصادشان رونق بگیرد. این تلاش‌ها در مقطعی نتیجه داد و در مقطعی بی نتیجه مانده است اما به صورت کلی بازدهی و نتیجه این سرمایه‌گذاری‌ها، آنچه باید می‌شد نشد.

بومگردی‌ها می‌توانند عامل توسعه بزرگی برای روستاها باشند

پارسا تصریح کرد: بومگردی‌ها که به صورت ناخواسته شکل گرفته و حدود ۱۵ سال از قدمت آن می‌گذرد می‌تواند عامل توسعه بزرگی برای روستاها باشد و در جلوگیری از مهاجرت نقش مهمی ایفا کند و حتی در مواردی دیده می‌شود مهاجرت معکوس برای روستاها ایجاد کرده است.

همه روستاها باید یک اقامتگاه بومگردی داشته باشند

به عقیده وی در شرایط عادی، همه روستاهای کشور باید یک اقامتگاه بومگردی داشته باشند چرا که وجود اقامتگاه نعمتی برای روستا است و نمونه بارز این امر در روستاهای ترخین‌آباد و ملحمدره اسدآباد مشاهد می‌شود.

پارسا شرح داد: ترخین‌آباد در دهه ۶۰  حدود ۱۸۰۰ نفر جمعیت داشت اما جمعیت با شیب تند شروع به مهاجرت کرد و مهاجرت گسترده‌ای اتفاق افتاد. در دهه ۹۰ این روستا که زمانی سرچشمه ثروت و درآمد اسدآباد بود و در فاصله سه کیلومتری از شهر و در بهترین نقطه از نظر جغرافیایی و آب و هوایی و درآمد کشاورزی بود نزدیک به خالی از سکنه شدن بود و جمعیتی هم که در روستا مانده بودند به صورت ذهنی مهاجرت کرده بود و فقط شرایط مهاجرت را نداشتند.

احداث بومگردی‌ها، ذهنیت مهاجرت را از مردم گرفت

وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۳۸۰ نفر ساکن ترخین‌آباد هستند و زمانی که برای راه‌اندازی اقامتگاه بومگردی ترلان به روستا رفتم نسبت به منطقه شناخت کامل داشتم و وقتی بنای اقامتگاه را گذاشتیم ذهنیت مهاجرت کم کم از مردم گرفته شد و مهاجرت معکوس اتفاق افتاد.

مدیر اقامتگاه بومگردی ترلان افزود: پس از آن، ساخت‌وساز نسبتا خوبی در روستا انجام شد و حتی خانه‌هایی که حدود ۴۰ سال مرمت نشده بودند مورد توجه قرار گرفتند و ملک‌های روستا هم از نظر مالی صدها برابر ارزش پیدا کرد.

بومگردی‌ها می‌توانند روستاها را از نابودی نجات دهند

پارسا بیان کرد: در این مدت استقبال زیادی برای برگشتن به روستا شده است و حتی غیربومی‌ها هم مایل شدند در روستا ساخت‌وساز انجام دهند و ساکن شوند. همه این‌ها نشان می‌دهد  بومگردی‌ها می‌توانند موثر باشند و روستاها را از نابودی نجات دهند.

بانک‌ها هیچ رحمی به ما نکردند

وی با اشاره به اینکه کرونا باعث شد سرمایه‌مان از بین برود، گفت: متاسفانه گرفتار بانک‌ها شدیم و بانک‌ها هم در این شرایط حاد هیچ رحمی به ما نکردند. از طرفی کل جامعه ایران و جهان کرونا را درک کردند اما بعضی از نهادها از جمله بانک‌ها این شرایط خاص را درک نکردند و فقط دم از قوانین خاص خود زدند.

وقتی درآمد نداریم چطور اقساط را پرداخت کنیم؟

به عقیده رئیس انجمن بومگردی استان همدان، در حال حاضر در وضعیت اضطراری و استثنائی هستیم و بانک‌ها این موضوع را درک نکردند و دستورالعمل‌های خود را اجرا کردند که این قابل پذیرش نیست. همچنین بانک‌ها درک نکردند تاسیسات گردشگری در بدترین شرایط هستند و وقتی درآمد ندارند چطور باید قسط تسهیلات خود را پرداخت کنند؟

پارسا با بیان اینکه بانک‌ها بدون اینکه دولت و ستاد کرونا بخواهد باید با مجموعه‌های گردشگری راه می‌آمدند و شرایط را درک می‌کردند، گفت: اقامتگاه بومگردی مجموعه کوچکی از این جامعه است و تعدادی زیادی از فعالان این حوزه به خاطر این قوانین ضررهای جبران ناپذیری را متحمل شدند.

تعطیلی گردشگری اشتباه بود

وی با اشاره به اینکه متاسفانه ستاد کرونا هم این شرایط را درک نکرد، مطرح کرد: یکی از نمونه‌های این عدم درک، تصمیم تعطیلی گردشگری بود و این قضیه در همدان شدت بیشتری داشت مثلا زمانی که در کرمانشاه ظرفیت اقامتگاه‌ها پر بود در همدان اجازه پذیرش یک مسافر را هم نداشتیم.

تصمیم تعطیلی، کارشناسی و عقلانی و نتیجه‌بخش نبود

به گفته پارسا، دلیلی برای تعطیلی اقامتگاه‌ها وجود نداشت و چه ایرادی داشت یک خانواده در یک اتاق اقامتگاه اقامت کند و مگر اقامتگاه بومگردی چه فرقی با خانه مردم داشت، علاوه بر این به اقتصاد روستا و استان هم کمک می‌شد بنابراین هیچ یک از این تصمیمات، کارشناسی و عقلانی و نتیجه‌بخش نبود.

وی در ادامه مطرح کرد: روستای ترخین‌آباد محصولات باغی خوبی مثل انگور دارد و اهالی این محصول و فرآورده‌های آن را با قیمت پایین در شهر می‌فروشند در حالی‌که وقتی مسافر به روستا می‌آید با قیمت بیشتر و بدون واسطه می‌فروشند و سود مناسبی می‌برند.

دولت باید از طریق صندوق حوادث غیرمترقبه به گردشگری کمک کند

رئیس انجمن بومگردی استان همدان اظهار کرد: شرایط فعلی کشور مثل این است که زلزله مهیبی آمده و همه باید کمک کنند تا از این وضعیت نجات پیدا کنیم، همچنین تنها راه کمک دولت از طریق صندوق حوادث غیرمترقبه است و باید به مجموعه‌های گردشگری کمک مستقیم کند.

پرداخت اقساط در اوج بی‌درآمدی

پارسا با اشاره به اینکه سال قبل تسهیلات ناچیزی را دریافت کرده است، افزود: در حال حاضر توانایی پرداخت اقساط را ندارم چراکه درآمدی ندارم بنابراین باید تسهیلاتی در نظر بگیرند که فعالان این حوزه اول بتوانند هزینه‌های جاری را تامین کنند و سرپا بمانند تا شرایط عادی شود سپس اقساط را پرداخت کنند.

وی اضافه کرد: دولت با فراهم کردن شرایط مسافرت مثل سفر کارت‌ها، حمایت از مجموعه‌های دولتی و شرکتی و تشویق مردم به سفر می‌تواند به این حوزه کمک کند. علاوه بر این استان همدان نیز باید شرایط رقابت با سایر استان‌ها را فراهم کند.

تعطیلی غار علیصدر، گردشگران را فراری داد

پارسا با بیان اینکه گردشگری استان‌های دیگر در دوران کرونا فعال بود و مسئولان نیز شرایط را مهیا کرده بودند، عنوان کرد: در همدان بر عکس عمل کردیم و تعداد اندک مسافری که به استان می‌آمد را هم با تعطیلی غار علیصدر فراری دادیم. ما که در اسدآباد هستیم به طور کامل به غار علیصدر وابسته بودیم و هر زمان که غار فعال بود اقامتگاه ما هم فعال بود. بنابراین تا زمانی که این جاذبه گردشگری بازگشایی نشود گردشگری همدان رونق نمی‌گیرد.

اولین قدم برای رونق گردشگری همدان بازگشایی غار علیصدر است

به گفته رئیس انجمن بومگردی استان، اولین قدم برای رونق گردشگری همدان بازگشایی غار علیصدر است و باید تبلیغات گسترده از طریق نهادها برای بازگشایی صورت بگیرد تا شاید بتوان مقداری از ضرر و زیان‌های این مدت را جبران کرد.

در پایان باید گفت صنعت گردشگری و به ویژه اقامتگاه‌های بومگردی استان در وضعیت نابسامانی به سر می‌برند و فعالان این حوزه یا از چرخه فعالیت خارج شده‌اند یا با تداوم وضعیت فعلی به زودی از این حوزه بیرون می‌روند. از طرف دیگر باید در نظر داشت از دست دادن سرمایه‌های انسانی بزرگترین ضربه را بر پیکره گردشگری وارد می‌کند که به طور حتم پس از عادی شدن شرایط نیز جبران شدنی نیست.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *