گردشگری ؛ کلید نجات اقتصاد کشورهای کرونازده

صنعت گردشگری این روزها با شیوع کرونا در بیشتر شهرهای جهان از جمله شهرهای ایران بدترین دوران خود را تجربه می‌کند؛ اما کارشناسان معتقدند همین صنعت زمین‌خورده بعد از بحران فعلی، قوی‌ترین مُسکن برای اقتصاد کشورهای کرونازده خواهد بود.

کرونا
همشهری‌آنلاین-سمانه معظمی: شاید گردشگری ایران بیشترین ضربه را از شیوع کرونا خورده است. زیرا اوج این بیماری درست با تعطیلات نوروز یعنی زمانی از سال که گردشگری بالاترین رونق را در کشور دارد، هم‌زمان شد.

در حالی‌که بحران‌های داخلی و خارجی در نیمه دوم سال ۹۸، باعث شده بود کشورمان تقریبا از فهرست مقصد سفر گردشگران خارجی حذف شود، فعالان این صنعت، چشم امید به تعطیلات نوروز و سفرهای داخلی دوخته بودند؛ امیدی که با گسترش ویروس کرونا نقش بر آب شد.

این آسیب به‌ویژه در استان‌های پرگردشگر مانند اصفهان، فارس و یزد ملموس‌تر بوده‌است.

مقامات استانی سه شهر بزرگ گردشگری ایران یعنی اصفهان، شیراز و یزد ۱۹ بهمن ۹۸ تفاهمنامه‌ای را با عنوان «طلایه‌داران گردشگری ایران» امضا کردند تا براساس آن با تعریف برنامه‌های مشترک، در نوروز ۹۹ بخش بزرگی از گردشگران داخلی را به این سه شهر هدایت کنند.

هدف از تشکیل مثلث طلایی گردشگری، معرفی ظرفیت‌های سه شهر مذکور در حوزه‌های سرمایه‌گذاری و تقویت مبادلات بین شهری بود. هرچند مهمان ناخوانده کرونا درست چند روز بعد از امضای تفاهم‌نامه نه‌تنها این طرح بلکه همه برنامه‌های سیاحتی نوروز در ۳۱ استان کشور را به بن‌بست رساند.

فرودگاه گیلان پیشتاز در لغو پروازها
مدیریت بحران کرونا در جهان | از شکست ایتالیا تا موفقیت تایوان
وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به تازگی برآورد کرده که صنعت گردشگری ایران به دلیل شیوع کرونا دست‌کم سه هزار میلیارد تومان زیان دیده‌است.

میلیون‌ها شغل در معرض خطر

هتل‌های خالی، پروازهای لغو شده و موزه‌های تعطیل، فقط تصویر این روزهای گردشگری ایران نیست. ویروس کرونا، صنعت توریسم را در بسیاری کشورها از جمله در اروپا و آمریکا از نفس انداخته است.

صنعت گردشگری ۱۰ درصد درآمد ناخالص جهان را تامین می‌کند و در سال ۲۰۱۸، ۸/۸ تریلیون دلار به اقتصاد جهان کمک کرد.۳۱۹ میلیون شغل در جهان مرتبط به حوزه گردشگری و سفر است.

براساس آمار شورای جهانی گردشگری و سفر، ۵۰ میلیون شغل مربوط به صنعت گردشگری در سرتاسر جهان به دلیل شیوع کرونا در معرض خطر است. آمار بیکار شدن کارکنان بخش گردشگری به رقم یک میلیون در روز رسیده است.

تنها در آمریکا پیش‌بینی می‌شود این بیماری ۲۴ بیلیون دلار به صنعت گردشگری زیان بزند. در اروپا نیز زیان یک بیلیون دلاری درماه در این حوزه تخمین زده می‌شود. این زیان تنها در ایتالیا ممکن است تا خرداد امسال به ۷ بیلیون یورو برسد.

تاثیر کرونا بر گردشگری به میزان مدت شیوع اپیدمی بستگی دارد و هنوز نمی‌توان برآورد دقیقی کرد. ممکن است کشورها در روزها و هفته‌های آینده ممنوعیت‌های سفر را تمدید یا محدودیت‌های جدید درنظر بگیرند.

با این حال مرکز تحقیقات اقتصاد گردشگری پیش‌بینی می‌کند رکود گردشگری به دنبال شیوع کرونا دست‌کم تا ۸ ماه دیگر ادامه دارد. محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های مسافرتی میزان سفرهای خارجی را تا ۴۰ درصد کاهش خواهد داد. این میزان درباره سفرهای درون کشوری ۲۳ درصد تخمین زده‌می‌شود.

فرانسه، اسپانیا و ایتالیا در بین کشورهای اروپایی بیشترین آسیب را از کاهش گردشگر خواهند دید.

با این‌که پیش‌بینی می‌شود سال آینده میلادی گردشگری رونق بگیرد، اما به دلیل تاثیر منفی بیماری کرونا بر درآمد مردم، انتظار می‌رود میزان سفرها تا سال ۲۰۲۳ هم به میزان سال ۲۰۱۹ نرسد.

موشن گرافی | 6 زنگ خطر سازمان جهانی بهداشت؛ از زیکا تا کرونا
از ابولا تا کرونا | بیماری‌هایی که جهان را دروضعیت هشدار قرار داد
بحران آسیا

رئیس شورای جهانی گردشگری و سفر به خبرگزاری رویترز گفت: کشورهای آسیایی بیشتر از کشورهای دیگر از رکود گردشگری آسیب می‌بینند. از ۵۰ میلیون شغل مرتبط با گردشگری که در معرض خطر هستند، ۳۰ میلیون شغل در آسیا، هفت میلیون در اروپا و پنج میلیون در آمریکا و بقیه مربوط به قاره‌های دیگر است.

«ویرجینیا مسینا» افزود: دولت‌ها باید بعد از بحران کرونا با حذف یا تسهیل محدودیت‌های ویزا، کاهش مالیات سفر و درنظر گرفتن مشوق به رونق گردشگری کمک کنند.

به گفته وی، خطوط هوایی، ریلی و کشتیرانی بیشتر از هتل‌ها تحت تاثیر رکود این صنعت قرار گرفته‌اند.

مسینا معتقد است: بعد از کنترل بیماری، دست کم ۱۰ ماه نیاز است تا بخش گردشگری به شرایط عادی برگردد.

به گزارش بی بی سی، یکی از نگرانی‌های این روزهای بخش گردشگری، از دست‌دادن گردشگران چینی است که منبع بسیار مهمی برای درآمد این صنعت‌اند.

مسافران چینی حدودا سه برابر بیشتر از مسافران دیگر نقاط دنیا در کشورهای مقصد سفر هزینه می‌کنند.

پیشنهادهای سازمان جهانی گردشگری

سازمان جهانی هم‌زمان با شیوع کرونا و رکود این صنعت، جلسه‌های مختلفی تشکیل و راهکارهایی را برای نجات گردشگری به کشورها پیشنهاد داده است؛ از جمله: درنظر گرفتن تسهیلات و امکانات ویژه مانند بازبینی قوانین گردشگری ومشوق‌های مالیاتی، تسهیل صدور ویزا، استفاده از این فرصت برای افزایش مهارت افراد فعال در این حوزه، حمایت از مشاغل آزاد، توجه ویژه به زنان و جوانان و لغو محدودیت‌های سفر به محض بهترشدن اوضاع.

کارشناسان این سازمان معتقدند صنعت گردشگری به دلیل ماهیت فرد به فرد بودن آن از شیوع کرونا آسیب جدی دیده است؛ اما برای برگشت رونق اقتصادی کشورها بعد از پایان بحران، نقش کلیدی‌تری از دیگر بخش‌ها ایفا خواهد کرد.

مرکز هوانوردی آسیا و پسیفیک موسوم به «کاپا» پیش‌بینی کرده در صورت حمایت نکردن دولت‌ها و سایر صنایع، بیشتر خطوط هوایی دنیا تا خرداد امسال ورشکسته می‌شوند. هرچند تاکنون برخی شرکت‌های هوایی و کشتیرانی در آمریکا و انگلستان به مرز ورشکستگی رسیده‌اند.

کشورهایی که اقتصاد آنها به گردشگری وابسته است در این میان زیان بیشتری را متحمل خواهند شد؛ از جمله تایلند، آمریکا، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا و چین.

فردا سفر می‌کنیم

سازمان جهانی گردشگری از دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی می‌خواهد که در برنامه‌ها و اقدامات ترمیمی و اصلاحی خود اولویت را به گردشگری بدهند. زیرا این بخش به دلیل ماهیتش این امکان را دارد که نسبت به بخش‌های دیگر اقتصادی سریع‌تر به روال عادی برگردد.

این سازمان با ساخت هشتگ #فرداسفرمی‌کنیم و شعار «امروز در خانه می‌مانیم تا فردا سفر ‌کنیم» از مردم خواسته برای حمایت از این صنعت بعد از بحران کرونا، سفر را در برنامه زندگی خود قرار بدهند.

سازمان جهانی از همان ابتدای شیوع بیماری سعی کرد تا حد امکان مانع از وضع ممنوعیت‌های غیرضروری سفر و تجارت از سوی کشوها شود. زیرا ۸۰ درصد صنعت گردشگری را شرکت‌های کوچک و متوسط تشکیل داده‌اند که زندگی میلیون‌ها نفر در سرتاسر جهان از فعالیت در آن‌ها تامین می‌شود.

کارشناسان این سازمان معتقدند برخی ممنوعیت‌های سفر لزوما مفید نیستند و تاثیر آن بر کنترل ویروس ثابت نشده است. درضمن این محدودیت‌ها انتقال ذخایر دارویی را نیز مشکل می‌کند.

قبل از شیوع ویروس، سازمان جهانی گردشگری رشد ۳ تا ۴ درصدی این بخش را در سال‌جاری میلادی پیش‌بینی کرده بود، اما اکنون رشد منفی ۳ درصدی تخمین زده‌می‌شود. این سازمان بیشترین کاهش را در منطقه آسیا و اقیانوسیه به میزان ۹ تا ۱۲ درصد ارزیابی می‌کند.

نقش مردم

مجله فربس در مقاله‌ای به نقش مردم در زمینه رونق گردشگری اشاره می‌کند و به آن‌ها پیشنهاد می‌دهد با خرید آنلاین از رستوران‌ها و مغازه‌های محله خود در شرایط فعلی و خرید بلیت یا ووچر هتل به عنوان هدیه برای دوستان و خانواده خود در آینده به رونق گردشگری و گردش چرخ زندگی میلیون‌ها نفر در جهان کمک کنند.

مردم همچنین می‌توانند در این روزها با مطالعه درباره مناطق مختلف جهان یا شرکت در تورهای مجازی، اشتیاق خود را به سفر، حفظ و مقصدهای سفرهای آینده خود را انتخاب کنند تا بعد از پایان دوره همه‌گیری کرونا راهی مسافرت شوند.

منبع:

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *