کروکودیل

گردشگری کروکودیل در جدال با کرونا

فکرش دور از ذهن بود که کروکودیل این موجود شگفت‌انگیز بازمانده از عصر دایناسورها در مقابل ویروس تازه به دوران رسیده کرونا زانو بزند و یک پای گردشگری ملایر، نخستین شهر پرورش‌دهنده کروکدیل در غرب کشور لنگ بماند و تُرمز آن در فصل رونق گردشگری نوروزی کشیده شود.

کروکدیل
به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایرنا، صنعتی که همیشه چشم امید بسیاری برای عبور از پیچ‌وخم‌های اقتصادی به‌ویژه اقتصاد نفتی بود، امروز به‌ واسطه ورود این مهمان ناخوانده سخت‌ترین روزهای خود را سپری می‌کند، شرایطی که کرونا چشم‌انداز تاریکی را برای گردشگری به‌عنوان یکی از دروازه‌های اقتصادی رقم‌زده است و حتی غول‌های گردشگری دنیا نیز حال‌وروزشان مساعد نیست.

فعالان این صنعت ماه‌ها و روزها را پشت سر گذاشتند به امید رسیدن فصلی نو در نوروز آن‌هم در صنعت گردشگری همچون کروکودیل، صنعتی که امروز با ورود کرونا نفسش به شماره افتاده و شرایط این صنعت را در جای‌جای ایران در تنگنا قرار داده است، اگرچه گردشگری پیش‌ از این نیز فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده بود، اما ضرر این روزهای صنعت گردشگری هنگفت و در نوع خود بی‌سابقه است.

در بین ظرفیت‌های کهن و سرشار گردشگری ایران، گردشگری کروکودیل اما نوظهور و پرسود است که در سال‌های اخیر توانسته دست صنعت گردشگری را بگیرد و پشتوانه محکمی برای رونق اقتصادی باشد، فرصتی ناب که می‌تواند با گردشگران داخل کشور و نه خارجی‌ها، گردشگری ایران را به اوج رونق برساند.

مجموعه‌های پرورش کروکودیل در کشور همچون قشم، خراسان رضوی و هرمزگان انگشت‌ شمارند و این خزنده به‌ ظاهر آرام اما ترسناک که از ۶۵ میلیون سال پیش ساکن زمین بوده، حالا اما ساکن این شهرها شده و از سال گذشته پایش به ملایر دومین شهر بزرگ استان همدان با جمعیتی بیش از ۳۰۰ هزار نفر در غرب کشور باز شده تا فرصتی برای حضور این شهر در بازار پرسود تجارت و البته صنعت گردشگری نوپای این حوزه مهیا کند، افقی روشن که سهم ایران در این صنعت همچون طفلی نوپا است و ممکن است با هر تهدیدی هرچند ناچیز پایه‌های گردشگری کروکودیل سست شود.

زندگی ۶۰۰ سَر کروکودیل در ملایر

با این‌وجود نخستین مزرعه پرورش کروکودیل غرب کشور سال گذشته با رقم سرمایه‌گذاری ۵.۵ میلیارد تومان در ملایر راه‌اندازی شد، مجموعه‌ای با ظرفیت ۶۰۰ سر کروکودیل از گونه آب‌شور استرالیایی که در بهترین نقطه شهر از نظر موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی در منطقه «گوراب» در زمینی به مساحت چهار مترمربع احداث شد، نقطه روشنی در صنعت گردشگری و اقتصاد ملایر که برای بسیاری حضور این هیولای زره‌پوش غیرقابل‌باور بود، شهری که نه دریا دارد و نه ساحل.

سرمایه‌گذار این طرح برای اجرایی شدن این ایده به چند قاره و کشورهای پرورش‌دهنده و مهد کروکودیل سفر کرده، تحقیقات زیادی را در این زمینه انجام داده و چم‌وخم کار را به‌خوبی می‌داند و با گذشتن از سرمایه خود وارد این تجارت هولناک شده است، به امید آن‌که بتواند سهم مهمی در حوزه اقتصادی، اشتغال و گردشگری ملایر ایفا کند، البته گام‌های این سرمایه‌گذار پس از فتوای رهبر معظم انقلاب مبنی بر بلامانع بودن پرورش کروکودیل در سال ۸۵ محکم‌تر شد تا همچنان ملایر پیشتاز در اجرای طرح‌های نوآورانه و خلاقانه باشد.

این نکته قابل‌ذکر است که جهانی‌شدن صنعت انگور ملایر در فهرست میراث مهم کشاورزی جهان و صنعت منبت این شهر در فهرست صنایع‌دستی جهان، مسیر گردشگری کروکودیل را نیز هموار کرده است، شهری با ۲ عنوان جهانی که شاید دور از دسترس بسیاری از شهرهاست.

کروکودیل سال گذشته تازه روی خوش گردشگری را دید و سرمایه‌گذار آن تمام برنامه‌هایش را برای نوروز ۹۹ چیده بود تا بتواند گوشه‌ای از دنیای شگفت‌انگیز این خزنده دوزیست را به هموطنانش نشان دهد، غافل از این‌که ویروس ناشناخته کرونا بساط گردشگری کروکودیل را بر هم‌ریخت و مشتاقانش را پشت درهای گردشگری به انتظار گذاشت، رخدادی دور از انتظار که پیامدهای تلخی را بر پیکر گردشگری کروکودیل بر جای گذاشت.

محمدحسین جلیلی که حالا راضی و خشنود از به ثمر نشستن زحمات چندساله‌اش است، وضعیت کنونی را برای گردشگری نوپای کروکودیل در ملایر خوشایند ندانست و گفت: چنین شرایطی را هرگز پیش‌بینی نمی‌کردیم، درحالی‌که برای نوروز برنامه‌های خوبی برای گردشگران و مسافران داشتیم.

کروکودیل، کرونا نمی‌گیرد

وی افزود: با شیوع ویروس کرونا از ابتدای اسفند سال ۹۸ مجموعه پرورش کروکودیل را بستیم و دیگر گردشگر و بازدیدکننده نمی‌پذیریم.

به گفته وی کرونا کروکودیل‌ها را تهدید نمی‌کند و هرگز به این بیماری مبتلا نمی‌شوند و فقط برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا مجبور به بستن این مجموعه شدیم.

جلیلی گفت: از تابستان سال ۹۸ مجموعه پرورش کروکودیل در ملایر گردشگر پذیر شد و علاقه‌مندان زیادی روزانه از این مجموعه بازدید می‌کنند، در ایام تابستان روزانه بین ۴۰۰ تا ۵۵۰ بازدید کننده داشتیم که برای مرحله نخست جالب‌توجه و امیدوارکننده بود.

سرمایه‌گذار مجموعه پرورش کروکودیل در ملایر تأکید کرد: شیوع ویروس کرونا حداقل بیش از یک میلیارد تومان در حوزه گردشگری نوروز با ما ضربه زد.

جلیلی ادامه داد: پیش‌بینی ما این بود که در ایام نوروز امسال بین ۳ تا ۴هزار گردشگر از مجموعه پرورش کروکودیل در ملایر بازدید کنند.

وی بسیار به توسعه گردشگری کروکودیل در این منطقه خوش‌بین است و معتقد است که با اجرای طرح‌های گردشگری، اقتصاد منطقه جهش بالایی خواهد یافت.

جلیلی ۶ طرح گردشگری را در این مجموعه ۱۴ هکتاری پیش‌بینی کرده است، اجرای هتل یک‌صد اتاقِ و رستوران، ۲ پارک آبی برای زنان و مردان، پیست موتور چهارچرخه، اجرای چهار خط تله‌کابین زیپ لایه به طول ۴۰۰ متر و ارتفاع یک‌صد متر ازجمله این طرح‌ها است که در بهترین نقطه ملایر در منطقه «درّه جوزان» ملایر واقع‌ شده است.

اجرای ۶ طرح گردشگری وابسته به کروکودیل

مستعد بودن زیرساخت‌های ارتباطی و ریلی ملایر از اولویت‌ها و جنبه‌های مهم توریستی کروکودیل به شمار می‌رود و به گفته جلیلی این مجموعه در کنار شاهراه ارتباطی این شهر قرار گرفته و روزانه شاهد تردد افراد زیادی از جنوب، غرب و مرکز کشور از این مسیر هستیم و کسانی که قصد تردد به شهرهایی همچون زاهدان، کرمان، اهواز، اصفهان، کرمانشاه، سنندج، تهران و سایر نقاط کشور رادارند، از ملایر عبور می‌کنند.

وی درباره مزیت‌های این مجموعه این‌گونه ادامه داد که طبیعت منطقه درّه جوزان بسیار بکر و دست‌نخورده است، باغ‌ها و تاکستان‌های انگور، تپه‌های زیبا و سرسبز، رودخانه پرآب، منطقه زیبا و منحصربه‌فرد لشگر در و فضای سرسبز این منطقه برای گردشگران نو، تازه و دیدنی است و بدون شک می‌توان مجموعه گردشگری خوبی را در کنار بازدید از مجموعه پرورش کروکودیل ایجاد کرد که در ایران بی‌نظیر است.

جلیلی گفت: برای اجرای این طرح‌های گردشگری هیچ‌گونه تسهیلاتی نیاز ندارم، فقط حمایت نیاز دارم که در این زمینه فرماندار ویژه ملایر مساعدت و پیگیری زیادی را برای به ثمر رسیدن این طرح‌ها انجام داد.

ایجاد چهار خط تله‌کابین در مجموعه پرورشی کروکودیل

وی عمده‌ترین مشکل موجود بر سر راه اجرای طرح‌ها را مشکل زیست‌محیطی عنوان کرد و افزود: تنها مانع زیست‌محیطی فاصله ۲۵۰ متری مجموعه پرورش کروکودیل با زمین‌های اطراف است که این مشکل به‌طور کامل رفع شده و این مجموعه از هر سمت با زمین‌های اطراف فاصله زیادی دارد.

با این اوصاف سرمایه‌گذار این طرح امیدوار است با حمایت مسئولان بتواند هر چه سریع‌تر با اجرایی کردن طرح‌های گردشگری در این مجموعه، دروازه‌های طلایی گردشگری کروکودیل را به روی گردشگران داخلی و خارجی بگشاید.

با توجه به این‌که گردشگری کروکودیل در زمستان به‌منظور حفظ سلامت آنان در حد صفر است، جلیلی امیدوار است با شکست کرونا، به گردشگری تابستان برسد و میزبان گردشگران زیادی در این مجموعه باشد.

جلیلی اضافه کرد: در حال حاضر ۵۳ سر کروکودیل در این واحد وجود دارد که سه سَر آن بزرگ و به طول ۲ متر و ۵۰ سر یک متری است و درصدد هستیم تا یک سال آینده به ظرفیت مدنظر ۶۰۰ سر برسیم.

وی گفت: خون کروکودیل به‌عنوان یک آنتی‌بیوتیک قوی کاربردهای بسیاری دارد و روی ویروس و قارچ هم اثرگذار است و از گوشت آن برای درمان رماتیسم، آسم و دردهای عضلانی و از پودر استخوان آن به‌صورت فرآوری شده برای سرطان پوست استفاده می‌شود.

در همین رابطه از تعدادی از بازدیدکنندگانی که ساکن این شهر بودند، نظرشان را درباره مجموعه پرورش کروکودیل پرسیدم، بدون این‌که فرصت دهند سؤالم به پایان برسد، با شوق فراوان از دیدن چنین خزندگانی گفتند، از این‌که هنوز باورشان نمی‌شود که از نزدیک این خزنده عظیم‌الجثه را دیده‌اند و تصورشان این بوده که کروکودیل را تنها می‌توانند در تلویزیون و یا فیلم‌های ترسناک ببینند.

«ندا» یکی از بازدیدکنندگان این مجموعه، هنوز از دیدن کروکودیل‌ها متعجب است و به گفته او حاضر است با پرداختن بهای بلیت با هر مبلغی چندین بار از کروکودیل‌ها دیدن کند.

وی گفت: دیدن کروکودیل‌ها را به تمام دوستان، آشنایان و خانواده نیز پیشنهاد کرده‌ام، دیدن چنین صحنه‌ای پر از هیجان و شگفتی است، آن‌هم در شهری که قابل‌دسترسی برای همه است.

«امیرعلی» دیگر بازدیدکننده‌ای بود که تابستان چندین بار از این مجموعه دیدن کرده و به گفته خودش برنامه‌های تفریحی زیادی را برای دوستان، آشنایان و هم‌کلاسی‌هایش در دیگر شهرهای کشور تدارک دیده بود تا در نوروز ۹۹ میزبان آن‌ها باشد و با دیدن کروکودیل‌ها خاطره‌ای به‌یادماندنی در ذهن آن‌ها حک کند.

وی ادامه داد: کرونا تمام برنامه‌های نوروزی‌ام را به هم‌ریخت و افراد زیادی را از دیدن کروکودیل‌ها محروم کرد، این مساله بسیار ناراحت‌کننده است.

ملایر مقصد گردشگری است، نه معبر گردشگری

معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر که پشتوانه محکمی برای صنعت گردشگری این شهر است، تمام تلاش و همت خود را برای توسعه مجموعه پرورش کروکودیل به کار بسته تا در این مسیر جورچین گردشگری شهری با ۲ عنوان جهانی را تکمیل کند.

قدرت الله ولدی در سند توسعه‌ای که برای این شهرستان ترسیم کرده است، گردشگری را یکی از اولویت‌های مهم این سند قرار داده که در چشم‌انداز سه‌ ساله باید اجرایی شود، وی بارها به مجموعه مدیرانش تأکید کرده که ملایر باید از معبر گردشگری به مقصد گردشگری تبدیل شود و برای تحقق این هدف از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند.

مجموعه پرورش کروکودیل از آن دست طرح‌هایی است که فرماندار ویژه ملایر پیگیری‌های زیادی را برای رفع موانع و مشکلات این طرح انجام داده است و بدون شک این مجموعه می‌تواند سرعت رشد و توسعه صنعت گردشگری این شهرستان را دوچندان کند، رشد شتابانی که حالا چشم به رفتن کرونا دوخته و امیدوار است بار دیگر گردشگری روی خوشش را به کروکودیل‌ها نشان دهد.

منبع:همشهری

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *