جاهای دیدنی بانه و جاذبه های گردشگری آن
بانه یکی از غربی ترین شهرهای استان کردستان است که علاوه بر داشتن جاذبه های فراوان طبیعی به واسطه ارائه اجناس خارجی در بازار این شهر به یکی از مناطق گردشگر پذیر استان کردستان تبدیل شده است.
بانه، از شهرهای غربی استان کردستان است که تنها چند کیلومتر با کشور عراق فاصله دارد و در سال های اخیر به قطب گردشگری استان تبدیل شده است و سالانه میزبان میلیون ها مسافر و گردشگر از جای جای ایران اسلامی است.
کوه های سرسبز و بلندقامت بانه از جاذبه های گردشگری این شهر هستند، دوزین و بابوس از جمله کوه های بانه هستند و نماد این زیبایی را می شود در کوه آربابا این شهر یافت، کوهی که از شهرت زیادی هم برخوردار است، شهر بانه هم در دامنه آن بنا شده است.
جاهای دیدنی بانه و بررسی فرهنگ و روستاهای زیبای بانه
بانه همچنین دارای سه قرآن تاریخی است که به همت اداره میراث فرهنگی در سالهای اخیر مرمت شده اند، این قرآن ها در روستاهای شوی و نجنه و هفت تاش قرار دارند و هم اکنون برای بازدید و زیارت علاقه مندان به آثار تاریخی و مذهبی در معرض دید عموم قرار گرفته اند.
مسیر بانه و جاهای دیدنی اش
اگر با هواپیما تا سنندج بروید، بعدش تا بانه 270 کیلومتر راه است، یعنی 3 ساعت، اما اگر مثلا از تهران بخواهید راه بیفتید 12 ساعت در راه خواهید بود و در سفر نسبتا طولانی تان، قزوین، تاکستان، ابهر، زنجان،بیجار، دیواندره، سقز را رد میکنید و در نهایت به بانه می رسید.
آب و هوای شهر بانه
مثل بیشتر شهرهای ایران، بانه نیز در تابستان ها گرم است. در گرمترین ساعت روز، دمای هوا در این شهر به 36 درجه سانتی گراد می رسد. ولی شب ها سرمای هوا گاهی لرزه بر اندام آدم می اندازد. در خنک ترین ساعت روز دمای هوا 22 درجه است.
شاید بگویید این که خیلی معتدل است. بانه شهری مرزی است و به دلیل قرار گرفتن در بلندی(که اسمش نیز به همین خاطر گذاشته شده) سرد است. بنابراین باید لباس گرم حتما همراه تان باشد، حتی در تابستان.
وسعت بانه و جاهای دیدنی بانه
واضح است که بانه به دلیل وجود بازار مرزی و طبیعت زیبا مسافران زیادی را از همه جای کشور به سوی خود فرا می خواند.کوهستانی بودن مسیر سقز-بانه ، رانندگی با احتیاط را می طلبد .
از نظر جغرافیایی در45 درجه و53 دقیقه طول شرقی و35 درجه و59 دقیقه عرض شمالی و در ارتفاع 1540 متر ارتفاع از سطح دریا قرار دارد . شهرستان بانه، از شمال به شهرستان سردشت از شرق به شهرستان سقز و از غرب و جنوب به کشور عراق متصل است.
مرکز شهرستان بانه 270 کیلومتر از شمال غرب شهر سنندج فاصله مکانی دارد. طبق آمار نامه ی کردستان،در سال 1375، مساحت بانه 1453.9 کیلومتر برآورد شده است.
مکان ها و جاهای دیدنی و گردشگری بانه
دین و مذهب شهر بانه کردستان
مردم شهرستان بانه ،مسلمان و اهل تسنن و پیرو مذهب امام محمد شافعی هستند.در بانه مراسمات آیینی و مذهبی انجام می شود.اعیاد مذهبی برای مردم شهرستان بانه مقدس بوده و به آنها احترام خاصی می گذارند .
از سال 136 میلادی به بعد یهودیان در بانه سکنی گزیدند.در بانه یک اقلیت یهودی وجود داشت که تعدادشان بالغ بر چهل خانوار می شد.در سال 1327،بعد از اعلام استقلال اسرائیل و تقسیم فلسطین به فکر مهاجرت به فلسطین افتادند.ودر سال 1328 خورشیدی به کلی بانه را ترک کردند. یهودیان بانه و کردستان را ، «صفارادی» می نامیدند.
جاهای دیدنی بانه و فرهنگ و دین مردم
زبان مردم بانه
زبان مردم بانه، کردی سورانی با لهجه سلیمانیه ای می باشد.
جمعیت مردم بانه
طبق آخرین سرشماری که در شهرستان بانه انجام شده است در سال 90 جمعیت و تعداد افراد شهر بانه 85,190 نفر می باشند . این آمار نشان می دهد که شهر بانه ،از نظر جمعیت،دراستان کردستان در رده چهارم قرار دارد.و در کشور ایران در ردیف 109 قرار می گیرد.
دیدنی های بانه و ریشه نام بانه
نام بانه را از واژهٔ کردی بان به معنی «بام» و بلندی و متأثر از ارتفاعات و نحوهٔ استقرار و موقعیت شهر بانه می دانند. ارتفاع 1554 متری شهر از سطح دریا و چشم انداز بلندی های پیرامون آن موجب شده است که مردم برای رسیدن به شهر مسیر زیادی را به طرف سربالایی طی کنند.
نام بانه را به معنی خانه منظور اقامتگاه و آبادی و مسکن است و اردو منظور اردوگاه سربازان است و پادگان شهر دو قلعه بزرگ داشته نیز تفسیر کرده اند.
تاریخچه شهر بانه پیش از اسلام
پیش از اسلام طایفه ای زرتشتی به نام قه قو بر این منطقه حاکم بودند که در حملهٔ اعراب و بعد از آن، اختیار دینی ها حکومت آن را به دست گرفتند. تا میانه های سدهٔ سیزدهم هجری نام اصلی شهر بانه به روژه (آفتابگردان) بود و قباله هایی نیز وجود دارد که در همهٔ آن ها مرکز بانه، روستای به روژه نامیده شده است.
جاهای دیدنی بانه و غار مشهور حسین کوهکن
غار سنگی حسین کوهکن نام غاری دست ساز است که در منطقه توریستی میگوره از توابع شهر بانه وره قرار دارد. این غار توسط مرد کُرد به نامحسین کوهکن از اهالی بانه وره ایجاد شده که فقط یک پا دارد.این بنا از چهار خانه مجزا و 9 اتاق تشکیل شده که در بعضی نقاط نسبت به سطح زمین ارتفاع کمتری دارد.
او خانه هایش را به طول 2 تا 3 متر و ارتفاع 1٬2 تا 1٬7 متر ساخته است. ورودی اصلی سرا در قسمت شمالی و پشت صخره، واقع است. ورودی غار، دریچه ای باریک در دل صخره با شیبی اندک و ارتفاعی کوتاه و چند پله می باشد. در محل ورود، دالانی بسیار کوچک به 3ورودی دیگر ختم می شود. او حتی برای خود دستشویی و حمام نیز ساخته است.
پارک های معروف بانه از جاهای گردشگری و دیدنی بانه
شاید بانه شهر کوچکی باشد اما جاذبه های گردشگری بسیاری برای توریست ها و گردشگران تور کردستان دارد. دو مورد دیگر از مناطق دیدنی بانه پارک های جنگلی پیرمراد و دوکانان است. این دو پارک جنگلی که در دامنه کو های آربابا و جنیره واقع شده اند، چشم اندازی بسیاری زیبا به سمت شهر داشته و بیشتر توریست ها و گردشگران را به سمت خود جذب میکند.
پارک جنگلی دوکانان شهربازی داشته که تفریحات و سرگرمی های آن برای تمام سنین مناسب میباشد. علاوه بر شهربازی وسایل ورزشی نیز دارد. پارک جنگلی پیرمراد نیز قبل از اینکه پارک باشد، یک زیارتگاه محبوب بود اما امروزه به یکی از زیباترین پارک های جنگلی این شهر تبدیل شده .
جاهای دیدنی و توریستی بانه و روستای سبدلو
روستایی که به داشتن بوته های بلوط یا همان بنار معروف میباشد، روستای سبدلو است. این روستا در قسمت جنوبی سد بنه و در دامنه کوه وزنه در ارتفاعات سراوردان و چاران واقع میباشد. روستای سبدلو جنگلی سرسبز و دره های بسیار زیبا دارد.
همینطور مردم این روستا مشغول به کار کشاورزی و پرورش حیواناتی مثل مرغ ، غاز ، بوقلمون و زنبور عسل هستند. زمستان های این روستا بادهای شدید و سردی که آن را با ره ش مینامند وزیده و با وجود برف ها، صحنه زیبایی را در جنگلها بوجو می آورد.
روستای هفتاش از مکان های گردشگری و جاهای دیدنی بانه
روستای هفتاش شهرستان بانه با داشتن جاذبه های، گردشگری، تاریخی ، فرهنگی و زیارتی روستای نمونه گردشگری بخش ننور بانه محسوب می شود. ین بخش به علت داشتن مناطق بکر ، روستاهای هدف گردشگری و جای دادن آثار زیارتی و تاریخی کهن در دل خود، دارای پتانسیل ها و ظرفیت های بالایی در جذب توریسم و گردشگر است.
روستای هفتاش دارای جاذبه های گردشگری طبیعی و بکر از جمله مناطق کوهستانی ،مراتع زیبا ، باغهای میوه دشت سورین و رودخانه می باشد که در فصول بهار ، پاییز و زمستان با آب و هوای مناسب می تواند پذیرای گردشگران از سراسر کشور باشد، بطوریکه این بخش با داشتن جاذبه های گردشگری ، تفریحی، زیارتی و تاریخی در روستاهای خود توانسته در جذب گردشگر و رونق اقتصادی این بخش تاثیر فراوانی داشته باشد.
کوه بسیار زیبای آربابا از جاهای دیدنی بانه
کوه آربابا که نماد زیبایی و حماسی و آرامش مردم شهر بانه و تنها دلیل جهت ورزش ماجراجویی وپرهیجان کوه نوردی مردم می باشد.ارتفاع این کوه 2170 متر است . و چندین دلیل برای نامگذاری این کوه وجود دارد که متاسفانه هرکدام مثل اسرار می باشند که هیچ کدام سندی ندارند.
درضمن تنها کوهی دربانه است که به همت تمام کوهنوردان سال 85 شمسی پناهگاهی روی قله فرعی آن بنا گردید تا مورد استفاده کوه نوردان عزیز واقع شود .
جاهای دیدنی و توریستی بانه :روستای نجنه
روستای نجنه علیا یکی از روستاهای هدف گردشگری است که در فاصله 38 کیلومتری جاده بانه به سردشت در محیطی جنگلی و کوهستانی قرار گرفته است. اهمیت این روستا به جز محیط طبیعی، بکر و زیبای آن در فراوانی چشمه سارها، وجود قرآن قدیمی در مسجد تاریخی آن و مجتمع شیلات کوچکی در روستا است که ماهی های آن طعم بسیار لذیذی داشته و در همان محل ارایه می شود.
روستای دیدنی دیگر ی نیز در شهرستان بانه می تو اند هدف مناسبی برای یک سفر باشد که آن ر ا نجنه می خوانند. روستای نجنه در فاصله 38 کیلومتری شهر بانه و در جاده سردشت به این شهر و در محیطی جنگلی و کو هستانی و اقع است . اهمیت گردشگری این روستا به جز طبیعت بکر و زیبای آن در فراوانی چشمه سارها و وجود قرآن قدیمی در مسجد تاریخی آن است .
روستای مامال از جاهای دیدنی بانه
روستای مامال از توابع بخش نمشیر شهرستان بانه در استان کردستان میباشد.این روستا دارای 480 نفر جمعیت میباشدکه ازشمال به کوه حوتوانه واز جنوب به روستای شیدیله واز شرق به روستاهای سیاحومه و آلی ماکان واز غرب به روستای نمازگاه وصل میباشد.
فاصله این شهر تا مرکز شهرستان 25 کیلومتر وتا مرکز بخش نمشیر (شهر کانیسور)4 کیلومتر میباشد.خدمات عمرانی چندانی درروستا انجام نشده ودرحال حاضر فاقد خدماتی همچون طرح هادی- خانه بهداشت-مدرسه راهنمایی- کتابخانه وجاده آسفالت میباشد.
شغل مردم روستا بصورت رسمی کشاورزی ودامداری وبصورت غیر رسمی مبادلات مرزی میباشد.
جاهای دیدنی بانه و روستای مجسه
روستای مجسه نزدیک به سد بانه بوده و بهترین طبیعت و جنگل زیبا و سرسبز را در شهر دارد اما این تنها جاذبه این روستا نیست! داخل این روستا بیشتر مردم دارای استخر های پرورش ماهی و رستوران های کباب ماهی هستند. و شاید بتوان گفت بیشترین دلیل معروفیت روستای مجسه به خاطر حوضچه پرورش ماهی و جنگل هایی است که دارد.
منبع:نمناک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.