کوهنوردی

فدراسیون کوهنوردی برای اولین بار آمار رسمی صعود به دماوند را منتشر کرد

فدراسیون کوهنوردی ایران برای اولین بار و بعد از مدت های طولانی آمار رسمی کوهنوردان صعودکننده به دماوند را اعلام کرد.

به گزارش ایسنا، روز گذشته (سه شنبه) مورخ ۶ خرداد ماه خبری با عنوان دماوند؛ کوه “دلار” برای فدراسیون کوهنوردی/ درآمدهای میلیاردی غیرشفاف! در ایسنا منتشر شد. بعد از ارسال این خبر بالاخره فدراسیون کوهنوردی بعد از مدت ها که این موضوع پیگیری می‌شد، واکنش نشان داد و تصمیم گرفت که آمار رسمی از صعود های خود را برای ایسنا ارسال کند.

متن توضیح و جوابیه فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی به شرح زیر است:

متداول بودن فرآیند اخذ مجوز (پرمیت) در کوه های منحصر به فرد دنیا مثل دماوند

در اغلب کشورهای دنیا که قلل منحصر به فردی دارند برای تامین مکان‌های اسکان، تخلیه زباله، امدادو نجات و غیره، مبلغی به عنوان مجوز صعود توسط متولی کوه‌نوردی اخذ می‌گردد.

فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی نیز به عنوان متولی این ورزش، نسب به اخذ مجوز صعود برای کوهستان منحصر به فرد ایران یعنی «دماوند» که اقبال بیشتر و ویژه‌تری را از سوی کوهنوردان خارجی‌ به همراه دارد، اقدام می‌نماید. رویکرد فدراسیون در اخذ این مجوز؛ ارائه خدمات بهتر است به گونه ای که از محل درآمد حاصل از همین پرمیت اخذ شده از گردشگران خارجی، اقدام به احداث ساختمانی به منظور اسکان این گردشگران در قرارگاه پلور نموده که در دست تکمیل است.

انتقال زباله گردشگران به پائین‌دست و هزینه های حفظ و نگهداری «قرار گاه بارگاه سوم»، «پلور» و «قرارگاه رینه» از دیگر مواردی‌ست که از محل درآمدهای حاصل از حضور کوهنوردان داخلی و خارجی به آن‌ها پرداخته شده است.

میزان و معیار اخد پرمیت از کوه نوردان خارجی در دو کوه «دماوند» و «علم کوه»

پس از ابلاغ نرخ ارز دولتی و بر مبنای آن مبلغ مجوز صعود به قلل «دماوند» و «علم کوه»، به ترتیب برای «دماوند» ۳۰۰ هزار تومان و علم کوه ۱۵۰ هزار تومان از گردشگران خارجی اخذ می شود. این رقم پیش از این به صورت دلاری منظور و اخذ می‌گردید.

آمار صعودهای سالیانه کوه نوردان خارجی به قلل دماوند و علم کوه

آمار صعودکننده خارجی از ابتدای زمستان ۹۷ تا ابتدای پائیز ۹۸ بر روی دماوند تعداد ۸۹۰ نفر و در علم کوه ۲۳۰ نفر بوده است. از مهر ۹۸ تاکنون نیز این عدد به «صفر» تقلیل یافته است! که از جمله علل آن تحریم‌های ناجوانمردانه برعلیه کشورمان، اپیدمی «کرونا» و طبعاً کاهش گردشگر ورودی به منطقه می‌باشد.

همچنین تعداد گردشگر و کوه‌نورد داخلی در فصل تابستان حدود ۲۰ هزار نفر در سال ۹۷ بوده که باتوجه به تخریب‌های گسترده و انبوده زباله حاصل از ورود ایشان، با ایجاد محدودیت توسط فدراسیون این آمار به یک سوم در سال ۹۸ کاهش یافته است.

شایان ذکر است؛ آمار و ملیت گردشگران و کوه نوردان خارجی مذکور، و همچنین صورت وضعیت مبالغ دریافتی بابت مجوزهای صعود، به صورت مستمر به نهادهای ذی ربط ارائه می‌شود.

میزان سرانه درآمد فدراسیون از محل این درآمدها و نحوه هزینه کرد آن

به عنوان نمونه «حداکثر» درآمد فدراسیون از ورودیه گردشگران به «دماوند» حدود ۳۰ میلیون تومان در سال گذشته بوده است که تنها بخشی از هزینه های «ستاد پیشگیری از حوادث» و «ستاد حفظ محیط کوهستان» مستقر در «بارگاه سوم دماوند» را تأمین کرده است.

شایان ذکر است از جمله موارد نحوه هزینه کرد از محل درآمد پناهگاهها و مجوزهای صادره به این شرح است:

– قرارداد با «ستاد حفظ محیط کوهستان» مستقر در «بارگاه سوم» که به راهنمایی گردشگران و کوه‌نوردان در انتقال زباله‌های خود می‌پردازد.

– قرارداد با «ستاد پیشگیری از حوادث کوهستان» که وظیفه راهنمایی، جستجو و امداد در منطقه را برعهده دارند.

– هزینه انتقال زباله های جبهه های مختلف دماوند نظیر جنوبی، شمالی و شمال شرقی.

– حفظ و نگهداری قرارگاه بارگاه سوم دماوند

– و ….

ضمن آنکه ساخت «قرارگاه جدید پلور» که به منظور تسهیل در استقرار و ارائه خدمات به گردشگران خارجی است، دادن خدمات بازسازی قرارگاه «پلور» و «رینه» و ساخت قرارگاه «ناندل» از سایر خدماتی است که فدراسیون نه فقط از محل درآمدهای ورود کوهنوردان خارجی، بلکه از محل سایر درآمدهای فدراسیون به انجام آنها مبادرت کرده است.

اقدامات فدراسیون در ارائه گزارش سالیانه از این درآمدها و نحوه هزینه‌کرد آنها به نهادهای ذی‌ربط

گزارش آمار ورود و خروج، تعداد گردشگران و درآمدهای حاصل از آن به صورت فصلی و سالانه به نهادهای ذی‌ربط همچون «میراث فرهنگی و گردشگری»، «وزارت ورزش و جوانان» و «نهادهای نظارتی و امنیتی»، «بازرس» و «مجمع» ارائه می‌شود.

همچنین گزارش هزینه کرد درآمدها، در زمینه ساخت و ساز و نگهداری پناهگاه‌ها، جان‌پناه‌ها به شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی ارائه می‌گردد.

موضع فدراسیون و اهرم های کنترلی درخصوص صعودهای پرشمار به «دماوند» و «علم کوه»

فدراسیون در سال گذشته با کنترل گردشگر ورودی قصد کاهش تخریب حضور افراد منطقه را داشت و با تنظیم دستورالعمل و ابلاغ آن به صورت: «اجازه ورود صرفاً به افراد دوره دیده»؛ با مساعدت «سازمان‌های مردم نهاد» چون «انجمن کوه‌نوردان» و «انجمن دوستداران دماوندکوه» درصدد کنترل ورود گردشگر بود که متاسفانه نگاه غیرکارشناسی و منفعت طلبانه‌ی نهادهای بومی و محلی چون شهرداری و شورای شهر «رینه» این طرح ناموفق بوده است.

متأسفانه این نهادها و ارگانهای شهری با ورود به منطقه کوهستانی، ایجاد راه‌بند و اخذ ورودیه از کوه‌نوردان، از خودروهای حمل و نقل کوه‌نوردان و گردشگران، مالداران و باربران، درآمد زیادی را کسب می‌کنند و منطقه را نیز به زباله‌دانی تبدیل کرده اند.

« نحوه عملکرد و نظارت فدراسیون بر فرآیند باربری و کمپینگ»

باتوجه به اقدامات مداخله‌جویانه و بدون ضابطه‌ی شهرداری و شورای شهر رینه، طرح ارائه شده برای ساماندهی باربران و خودروهای حمل مسافر، عملاً اجرایی و موفق نشد و این دوسازمان بدون داشتن مجوز حضور در کوهستان، در حال کسب درآمد در ارتفاع و مناطق کوهستانی هستند. عجیب آنکه منتقد حضور کارشناسانه فدراسیون به عنوان متولی ورزش کوهنوردی نیز هستند.

در پایان ضمن قدردانی از خبرگزاری محترم «ایسنا» به جهت توجه به بحث گردشگری کوهستان، شایسته بود این خبرگزاری پیش از پرداخت یک جانبه موضوع، انتخاب تیتری زرد و ایراد اتهام غیرواقع به فدراسیون، موارد فوق را با این فدراسیون مطرح و در قالب مصاحبه از مسئولین فدراسیون پرسش می‌کرد، شاید پاسخ به ابهامات خود و احیاناً مشاوران و کارشناسان مرتبط را دریافت می‌کرد!

به گزارش ایسنا، فدراسیون کوهنوردی درحالی بحث مصاحبه با مسئولین فدراسیون را مطرح کرده است که سال گذشته خبرنگار ایسنا در مصاحبه ای با یکی از اعضای فدراسیون در باره تعداد آمار واقعی افراد صعود کننده به دماوند سوال پرسید که جواب مشخصی را در یافت نکرد. همچنین بارها از فدراسیون خواسته شده که آمار رسمی اعلام کنند که تاکنون این امر محقق نشده بود اما پس از گزارش روز گذشته ایسنا، فدراسیون آمار صعودها را اعلام کرده است. البته آمارهای اعلام شده نیز نیاز به بررسی و راستی آزمایی دارد که در گزارش های بعدی به آن خواهیم پرداخت.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *