موزه ملی

از موزه ملی شعبه سی تیر تا موزه ملی شعبه بزرگراه خلیج فارس

تیترها با این جملات شکل گرفتند؛ «شعبه دوم موزه ملی در مرقد امام»، «گنجینه موزه ملی را به مرقد امام می‌برند» و پرمدعاترینش «لوور هم در ابوظبی شعبه دارد»! تیترهایی که برای یک خبر به روز شدند: ایجاد موزه شماره ۲ در حرم بنیانگذار انقلاب و احتمال انتقال ۴۰۰هزار اثر از مخزن موزه ملی ایران به آن موزه!

درواقع جلسه‌ای که حدود ۱۰ روز از برگزاری آن گذشته بود، این بار توسط یک رسانه در فضای مجازی منتشر و به مهمترین بخش آن یعنی احتمال انتقال آثاری از مخازن موزه ملی ایران اشاره کرده بود؛ چیزی حدود ۴۰۰ هزار اثر از این مخزن به جایی که به آن صفت امن داده‌اند.

به گزارش ایسنا، دوم مرداد در دیدار علی اصغر مونسان – وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی – و سیدحسن خمینی علاوه بر دیگر تعهدات طرفین، نسبت به ایجاد یک موزه در حرم امام راحل نیز تاکید کرده‌اند. از سوی دیگر محمدحسن طالبیان – معاون میراث‌فرهنگی وزارتخانه – نیز در همان جلسه درباره‌ی راه‌اندازی موزه شماره ۲ در محل حرم به ارائه توضیحاتی پرداخته و گفته است: «برای راه‌اندازی موزه شماره ۲ قول تخصیص اعتبار در هفته گذشته داده شد که با انجام این مهم تا پایان امسال فاز یک موزه را آغاز خواهیم کرد. با وجود چهار میلیون اثر در موزه‌های کشور و ۴۰۰هزار اثر در مخزن موزه ملی، پتانسیل نمایش ۲ تا ۳هزار اثر در موزه شماره ۲ وجود خواهد داشت.»

با انتشار دوباره این خبر، واکنشهای زیادی از سوی فعالان میراثی و کارشناسان موزه‌دار مطرح شد. برخی آن را داستانی غم‌انگیز خواندند و برخی دیگر این پرسش را مطرح کردند که بر اساس  کدام تصمیم و قانون این اقدام می‌تواند انجام شود. از سوی دیگر، برخی به تلخند روی آورند.

با وارد شدن این هجمه به سمت میراث فرهنگی و علامت سوال‌های زیادی که در ذهن هر کس که این خبر را می‌شنید، وجود داشت؛ محمدرضا کارگر – مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول وزارت میراث فرهنگی – نیز گفت؛ رییس سازمان برنامه و بودجه کشور نیز هم‌اکنون در دولت پیگیر تخصیص اعتبار برای احداث موزه جدید در مرقد امام خمینی (ره) است.

سرانجام علیرضا بای – مدیر کل روابط عمومی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – در تویینی که دو شنبه ۱۳ مرداد در فضای مجازی منتشر کرد، به چند نکته اشاره کرده است: «حساسیت افکار عمومی و فعالان میراث فرهنگی ستودنی و پاسخگویی به ایشان ضروری است، «گنجینه هیچ موزه‌ای به حرم امام (ره) منتقل نمی‌شود»، «بناست با ساخت مجموعه‌ای استاندارد، بر طرفیت موزه‌ای کشور افزوده شود»، «در صورت رعایت استانداردها، برخی آثار مکشوفه پس از انقلاب به نمایش در می‌آید»

همچنین هنوز ۲۴ ساعت از نخستین اظهارنظرهای اول کارگر در دفاع از این طرح نگذشته بود که او این بار در گفت وگو با سایتِ وزارتخانه میراث فرهنگی درباره انتقال تعدادی از اشیای تاریخی به زیرزمین مرقد امام خمینی (ره) به اظهار نظر جدیدی روی آورد.

او تأکید کرد: «قرار نیست مخزن موزه ملی و اشیای آن به این مکان منتقل شود. در همه جای دنیا علاوه بر مخازن اصلی موزه‌ها، مخازن امن دیگری در مواقع اضطراری مانند جنگ، سیل، زلزله و… برای انتقال آثار و حفاظت از آن‌ها در نظر می‌گیرند. یکی از مکان‌هایی که می‌توان به عنوان مخزن امن در شرایط اضطراری به دلیل ساختار ساختمانی استانداردی که دارد از آن استفاده کرد، فضایی بالغ بر ۲۵ هزار متر مربع است که در شهر آفتاب قرار دارد. اگر استانداردهای جهانی که مدنظر ماست، در نظر گرفته شود، می‌توان به عنوان یک مخزن امن برای موزه ملی در مواقع اضطراری از این مکان استفاده کرد.»

همه این صحبت‌ها در حالی مطرح شد که بر اساس اظهار نظر بسیاری از موزه‌داران، بهترین گزینه برای ایجاد همان مخزن امن، چند متر آن طرف تر از موزه ملی ایران یعنی میدان مشق بود که حتی تصویب هیات دولت را نیز داشت و در صورتی که وزارتِ امور خارجه ساختمانِ خود را تحویل می‌داد، قطعا این برنامه ریزی و این مصوبه به بهترین نحو برای ایجاد یک مسیرِ موزه‌ای کامل در مرکز تهران شکل می‌گرفت.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *