آتشگاه ، یادگاری کهن از زرتشیان اصفهان
آتشگاه اصفهان، معبد زرتشتیان این شهر و یکی از قدیمیترین سازههای دست بشر بر بالای تپهای سنگی و در ۸ کیلومتری شهر اصفهان قرار گرفته است.
این آتشگاه بر بالای تپهای ۱۰۵ متری واقع شده، به همین دلیل وقتی از این تپه بالا میروید و خود را به آتشگاه میرسانید با منظرهای حیرت انگیز رو به رو میشوید. علاوه بر این میتوانید نظارهگر منظرهای تحسین برانگیز از باغها و مزارع اطراف آن باشید.
اصفهان یکی از شهرهای توریستی ایران است که به لطف داشتن جاذبههای گردشگری و تاریخی سالانه میزبان میلیونها گردشگر از سراسر دنیا است و پرواز اصفهان به مقاصد بینالمللی مورد استقبال توریستها است.
آتشگاه عبادتگاهی برای امپراطوری ساسانی
دین زرتشت، دین مردم ایران باستان است و آتشگاه اصفهان یکی از هفت آتشگاه بزرگ در زمان امپراطوری ساسانی و مکانی مقدس برای عبادت زرتشتیان محسوب میشده است.
اما بر اساس تحقیقات باستان شناسی، آتشگاه زرتشتیان اصفهان مجموعهای از چندین سازه است که هر کدام متعلق به دوره تاریخی خاصی هستند و زمان ساخت این بنا قطعا مربوط به دوران پیش از پادشاهی ساسانی و به احتمال زیاد مربوط به تمدن ایلام است، چرا که آتشگاههای برجای مانده از دوران ساسانی نشان میدهند که در آن زمان آتشگاه را روی تپه نمیساختند، بلکه در مکانی احداث میکردند که دسترسی به آن آسان باشد.
معماری آتشگاه اصفهان
برج مدور روی ارتفاعات ماراس یا ماربین، امضای بنای تاریخی این مکان است. این آتشگاه مدور، ۵ متر ارتفاع و ۸ پنجره در اطراف خود دارد. آتشگاه اصفهان برای حفاظت از آتش، گنبدی بلند دارد و از آجر و خشت خام، آهک و ساقههای بلند نی ساخته شده است. در بخشهایی از آتشگاه، ضخامت دیوارها بیش از ۴ متر است.
مشخص شده که در گذشته آتشگاه ساختمانی عظیم بوده و اتاقها و سازههایی در اطراف آن وجود داشته است که اکنون تنها بخشی از آنها باقی مانده است. در برخی از جاهای آتشگاه نیز بقایایی از پلههایی به جای مانده که در دل سنگها کنده شدهاند و تا آتشگاه ادامه داشتهاند. تحقیقات اخیر نشان میدهند که ابتدا قلعه ماربین و سپس آتشگاه داخل این قلعه ساخته شده است.
رویه بازسازی آتشگاه اصفهان
آتشگاه در دهه ۵۰ مورد مرمت اساسی قرار گرفت و در دهه ۶۰ نیز درهای ورودی ساختمان آتشگاه را به طور کامل بستند، به طوری که در حال حاضر راه ورود به ساختمانهای آن مشخص نیست.
اخیرا نیز برای حفاظت از این مجموعه با ارزش، حصاری به دور آتشگاه کشیدهاند تا از ورود بی دلیل افراد و تخریب آن جلوگیری به عمل آید.
دیدگاهها در مورد آتشگاه اصفهان
در کتاب تاریخی ابن رسته اصفهانی آمده که از آتشگاه در ابتدا به عنوان قلعه استفاده میشده است. نام قلعه ماربین شاید برگرفته از نام مهر یا همان خورشید باشد و به مکانی اشاره دارد که از آنجا به خوبی میتوان به تماشای خورشید نشست، و یا به کلمه مار اشاره دارد که در واقع رودخانه پایین این تپه را توصیف میکند.
گروه باستان شناسی ایتالیایی به سرپرستی باستان شناس مشهور پروفسور گالدیری نیز معتقد هستند که مصالح به کار رفته در این بنا متعلق به ۱۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است.
حمزه اصفهانی مورخ ایرانی در کتاب اصفهان آورده است که کوه آتشگاه از جمله مکانهای عبادت در زمان طهمورث از اولین فرمانروایان ایران باستان بوده و در آن زمان آتشگاه را با نام مینو دژ میشناختهاند و شهرت آن به حدی بوده که حتی از مشرق زمین هم به آتشگاه سفر میکردهاند. به عقیده برخی نیز طهمورث را درون دخمهای در همین محل دفن کرده اند.
آتشگاه امروزی
آتشگاه اصفهان در سال ۱۳۳۰ به ثبت آثار ملی ایران رسید. به دلیل اهمیت این بنای تاریخی، بسیاری از گردشگران از سراسر ایران و جهان در سفر به اصفهان از آتشگاه دیدن میکنند، به همین دلیل برای محافظت از آن حصاری به دور آتشگاه کشیده اند تا از رفت و آمد بیش از حد به آن و تخریب این بنای ارزشمند جلوگیری شود.
به دلیل محبوبیتی که آتشگاه در میان گردشگران دارد، رستورانها و مکانهای تفریحی در نزدیکی آن ایجاد شدهاند و گردشگران پس از تپه نوردی و بازدید از آتشگاه میتوانند در آنها به استراحت بپردازند.
چه زمانی از آتشگاه اصفهان دیدن کنیم؟
بهترین زمانی که میتوانید از آتشگاه دیدن کنید از اواخر ماه اسفند تا اواخر ماه خرداد است.
چطور به آتشگاه اصفهان برویم؟
برای بازدید از آتشگاه اصفهان، راحتترین روش خرید بلیط هواپیما اصفهان و سفر هوایی به این شهر است. پس از اقامت در اصفهان میتوانید ماشینی کرایه کنید و خود را به آتشگاه برسانید.
آتشگاه در ۸ کیلومتری غربی استان اصفهان قرار دارد و مشرف بر جاده اصفهان – نجف آباد است. با رفتن به آتشگاه اصفهان میتوانید از منار جنبان که در ۲ کیلومتری این بنا قرار دارد و یکی از عجایب معماری بشر در طول تاریخ است نیز دیدن کنید.
با توجه به اپیدمی کرونا ویروس رعایت پروتکلهای بهداشتی و قوانین و مقررات اعلامی وزارت بهداشت الزامی است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.