زند نوابی

جانِ «زند نوابی» را ذره ذره می‌گیرند

به نظر می‌رسد رای شعبه ۲ دیوان عدالت اداری کار خودش را کرده و خانه تاریخی «زند نوابی» نه تنها برخلاف گفته‌ معاون میراث فرهنگی تهران که قرار بود با مالک رایزنی کند، راهی برای نجات ندارد، بلکه قرار است زجرکش شود و جانش را ذره ذره بگیرند.

به گزارش ایسنا،  حدود ۱۱ سال قبل نخستین قدم‌های‌شان را برای تخریب خانه زند نوابی در میدان فلسطین برداشتند، از زمانی که مالک خانه در و پنجره‌های آن را با حکم دیوان عدالت اداری برای خروج از ثبت آثار تاریخی برداشت و به مرور کلنگ‌ها برای تخریبش بالا رفتند؛ هر چند در آن زمان با آغاز تخریب بنا در دی‌ماه سال ۱۳۸۹، محمدابراهیم لاریجانی – مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان تهران – در مکاتبه با شهرداری منطقه‌ ۶ تهران، از تخریب بیشتر این بنا جلوگیری کرد تا میراث فرهنگی زمان بیش‌تری برای گفت‌وگو با مالک داشته باشد؛ اقدامی که به نظر می‌رسد در آن زمان جوابگو بود.

در طول سال‌های مختلف هر از گاهی حرف‌هایی از تخریب آجر به آجر خانه مطرح می‌شد، درست مانند کمتر از یک سال قبل که بر اساس دیده‌های خبرنگار ایسنا کامیون حمل آجر شب‌ها نخاله‌های تخریب‌شده خانه را بیرون می‌برد و آجرهایش یکی پشت دیگری کم می‌شد.

سرانجام فعالان میراثی یک ماه قبل از احتمال تخریب کامل این بنای تاریخی خبر دادند وقتی حکم جدید دیوان عدالت اداری برای خانه‌ای که آبان سال ۱۳۸۵ با نظر میراث در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفته بود و برای نخستین‌بار در سال ۱۳۸۸ رأی خروج از ثبت گرفت و سرانجام در سال ۱۳۹۷ با نامه میراث فرهنگی، مجوز تخریب کامل را گرفت، صادر شد.

زند نوابی
خانه زند نوابی در دومین مرحله تخریب – سوم آذر

این صحبت‌ها در حالی مطرح می شوند که با آغاز دومین دور تخریبِ خانه مرتضی ادیب‌زاده – معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران – درباره وضعیت این خانه تاریخی اظهار کرده بود: خانه تاریخی زند نوابی بر اساس رای دیوان عدالت اداری در سال ١٣٨٨ دارای حکم خروج از ثبت از فهرست آثار ملی است و بر همین مبنا مالک مجوز تخریب این اثر را گرفته است.

او همچنین ۱۸ آذر به ایسنا خبر داد:‌ در جلسه‌ای که هفته گذشته با حضور شهرداری و مالک بنای تاریخی زند نوابی برگزار شد، توافقی به دست نیامد و به نظر می‌رسد وی قصد دارد از ملک خود بهره‌های دیگری ببرد. اما گویا قرار است جلساتِ دیگری نیز برگزار شود تا شاید بتوانیم با مالک بنا به توافق برسیم، چون شهرداری منطقه این هماهنگی‌ها را انجام می‌دهد، اگر از میراث فرهنگی برای حضور در جلسات دعوت کنند، ما شرکت می‌کنیم.

خانه‌ «زند نوابی» در ضلع شمال شرقی میدان فلسطین حدود سال ۱۳۲۴ توسط «ولی زند نوابی» خریده شد و به‌نظر می‌رسد بین سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۴ ساخته شده باشد. تزیینات به‌کاررفته در این خانه‌ تاریخی شامل گچ‌بری‌هایی در سقف و تاقچه‌ مزین به گچ‌بری‌های رنگی است.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *