ثبت

گنبد تاریخی پتار ثبت ملی می‌شود

سیستان و بلوچستان پر است از اماکن و ابنیه تاریخی که مدت‌ها از نظر عموم دور مانده و مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند. حالا به زودی قرار است یکی از این ابنیه با پیگیری‌های ثبت احوال چابهار به ثبت تاریخی برسد.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار گفت: این بنا ثبت نبوده است، بلکه کارشناسان کارهای اولیه را انجام داده‌اند اما هنوز ثبت نیست، به شورای ثبت تهران برای ثبت فرستاده شده است که این جلسه هر یک ماه یک بار برگزار می‌شود.

عبدالحمید بلوچ زاده ادامه داد: این بنا بهمن ماه ثبتش تمام می‌شود و ما از طریق اعتبارات اضطراری هزینه‌های مستحکم کاری ومقاوم سازی آن را تامین می‌کنیم تا از این بیشتر تخریب نشود و بعد از این نیز برای مرمت بنا باید اعتبار تامین شود اما تا ثبت نشود ما نمی توانیم هزینه ای برای مرمت یا مستحکم کاری بنا انجام دهیم. وقتی گنبد پتار ثبت شد آن وقت از طریق منابع اضطراری جلوی تخریب آن را می‌گیریم و از برنامه اعتبارات استان به آن اعتبار برای مرمت می‌دهیم و همانطور که اشاره کردم بهمن ماه کار ثبت آن به اتمام خواهد رسید.

بلوچ زاده خاطرنشان کرد: روایت‌های مختلفی درباره گنبد پتار وجود دارد و ما هم این موضوع را در بحث تاریخی چند جایی بررسی کردیم با این حال نتیجه شورای ثبت مهم است و به محض اینکه ثبت بشود ما آن را در سایت‌های میراث یا در کتابچه‌های تاریخی منتشرش میکنیم و اطلاعاتی از این دست که بنا ازچه دورانی بوده، فعلا براساس شایعات محلی است و دقیق و موثق آن را حتما بعد از ثبت بنا منتشر خواهیم کرد.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار یادآور شد: شایعات دهن به دهن نقل شده هرکدام به دلایل تعصبات قومی آن را به اجداد خود منسوب می‌کنند و به همین دلیل است که می‌گوییم باید برای مشخص شدن واقعیت این بنا باید صبر کرد اما در مورد عمر بنا نیز آنطور که مشخص شده برحسب نقل قول‌های موثق ۳۰۰ یا ۴۰۰ سال عمر این بنا است اما هنوز در مورد این موضوع مطمئن نیستیم.

 گنبد تاریخی پتار که به زیارتگاه بی بی زینب نیز در میان عوام مشهور بوده از آن دست ابنیه تاریخی است که ساخت آن در نوع خود بی نظیر بوده و آنطور که در میان مردم عادی مشهور است در آن موقع‌ها برای ساخت این بنا به جای آب از شیر شتر استفاده شده چرا که در زمان ساخت، شتر در آن محدوده فراوان بوده است.

در مورد آجرهای به کار رفته در بنای گنبد پتار نیز معروف است که همه آنها را در آن زمان از کشورهای خارجی  با لنج آورده‌اند و این نوع آجرها فقط در این بنا استفاد شده‌اند که نمونه آنها در هیچ جای دیگری وجود ندارد؛ گفتنی است این گنبد تاریخی در روستای پتار از توابع شهرستان دشتیاری و در محدوده ۵۰ کیلومتری چابهار واقع شده است.

منبع:همشهری

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *