موزه تخصصی

افتتاح نخستین موزه تخصصی کودک و هیجان کشور در همدان

نخستین موزه تخصصی «کودک و هیجان» کشور وابسته به بنیاد کودک و خانواده افشارلر و زیر نظر اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان در همدان افتتاح شد.

همشهری آنلاین- فاطمه کاظمی

زنده‌یاد «زهره افشارلر» یکی از دوستداران کودک و رئیس انجمن کودک همرهان، ایده اولیه احداث این موزه را با هدف رشد همه جانبه کودکان و آموزش در بستر زندگی برای همه کودکان را در سر داشت. پس از درگذشت وی، فرزندان و دوستانش تصمیم گرفتند با ایجاد این موزه ادامه دهنده راه ۳۹ ساله‌اش باشند.

اهمیت ورود بخش خصوصی به موزه‌داری

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در آئین افتتاحیه این موزه که در تپه هگمتانه راه‌اندازی شده، گفت: برای میراث فرهنگی سه وظیفه اساسی شامل حفاظت، مرمت و معرفی تعریف شده و یکی از بسترها و ابزارهای مهم معرفی میراث فرهنگی، موزه‌ها هستند که می‌توانند در حوزه آموزش و آشنایی با میراث فرهنگی اثربخش باشند.

«علی مالمیر» با بیان این‌که عنوان موزه ذهن ما را به سمت موزه‌های تاریخی می‌برد، افزود: اما افراد، سازمان‌ها و نهادهای مختلف می‌توانند با راه‌اندازی یک موزه، اشیا و اسناد واجد ارزش خود را به نمایش بگذارند. امروزه خلاقیت در حوزه راه‌اندازی موزه‌ها نیز بیشتر شده و هم به لحاظ شکل و هم به لحاظ محتوا، شاهد ارائه ایده‌های جدید هستیم و یکی از وظایف میراث فرهنگی تشویق بخش خصوصی و دستگاه‌های مختلف به راه‌اندازی چنین موزه‌هایی است.

وی ادامه داد: برای شهری مانند همدان با پیشینه‌ای که دارد، ایجاد مراکزی تحت عنوان موزه به عنوان شاخصه فرهنگی هم‌شان با این شهر ضروری است اما هنوز نتوانسته‌ایم متناسب با جایگاه این شهر، موزه‌های تخصصی راه‌اندازی کنیم و امیدوارم شاهد حضور پررنگ بخش خصوصی در حوزه راه‌اندازی موزه‌ها باشیم.

موزه کودک، عامل حفاظت از میراث فرهنگی

مالمیر با بیان این‌که مهم‌ترین بخش برای سرمایه‌گذاری برای معرفی و حفاظت میراث فرهنگی، کودکان هستند، توضیح داد: اگر بستر آشنایی کودکان با میراث فرهنگی و ظرفیت‌های تاریخی فراهم شود، این آشنایی زمینه‌ساز حفاظت از میراث فرهنگی و آثار تاریخی توسط کودکان در آینده خواهد شد، کودکانی که با زندگی در آپارتمان‌ها و محیط‌های کوچک، فرصتی برای کودکی کردن ندارند و نیاز است بدهی خود را به نسل کودکان پرداخت کنیم و بستری فراهم کنیم تا آن‌ها زمینه بهتری برای رشد داشته باشند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان درباره راه اندازی موزه تخصصی کودک و هیجان توضیح داد: نیت پاک زنده‌یاد «زهره افشارلر» این زمینه را فراهم کرد تا به بهانه بزرگداشت این بانوی همدانی و پاسداشت فعالیت‌های ارزشمند فرهنگی که در حوزه کودکان انجام داد، شاهد یک کار جدید در سطح کشور باشیم و نخستین موزه تخصصی در چهارچوب کودک را افتتاح کنیم. امیدواریم این اتفاق سرفصل جدیدی برای ایجاد چنین مراکزی باشد که هم وظایف میراث فرهنگی انجام شود و هم ما بدهی خود به کودکان را بپردازیم.

ادامه راه مادر

موسس موزه تخصصی کودک و هیجان نیز در این مراسم گفت: از آن‌جایی که نخستین اولویت و مادرم رشد کودکان بود، بنا شدم تا ادامه‌دهنده این مسیر باشم و چون متاسفانه عمر اجازه ادامه فعالیت به مادرم نداد، بنابراین تصمیم گرفتم این پروژه عظیم را با کمک دوستان مادرم و انجمن کودک همرهان ادامه دهیم.

«آزاده پارسایی» افزود: از آن‌جایی که نخستین هدف این موزه آموزش است و کودکان از طریق کشف و تجربه است که یاد می‌گیرند، بر آن شدم تا با بهره بردن از علم جدید موزه‌داری، موزه‌ای برای کشف و تجربه کودکان ایجاد کنم تا در این مکان به فعالیت‌های مشارکتی و تعاملی با والدین و اولیای مدرسه بپردازند و درگیر مفاهیم مربوط به هیجان شوند و این امکان برای آن‌ها ایجاد شود تا در جهت شناخت، بیان و مدیریت احساس رشد کنند.

اهداف بلند

وی ادامه داد: هدف ما خلق موزه‌ای بود که مانند مجتمع آموزشی و پژوهشی مورد استفاده همگان قرار بگیرد و هدفی بالاتر از نمایش آثار انسانی داشتیم که آن بالابردن سطح آگاهی و دانش همه بازدیدکنندگان است. از جمله اهداف این موزه ایجاد نخستین موزه تخصصی کودک در ایران، شناخت شش هیجان اصلی شادی، غم، خشم، ترس، تعجب و انزجار و شناخت حواس هشتگانه به عنوان ابزار شناخت هیجانات و دنیای پیرامون، پرورش هوش هیجانی کودکان به وسیله حضور در این موزه تخصصی و در نهایت جذب گردشگر با حضور در رویدادهای تخصصی آموزشی موزه است.

پارسایی تأکید کرد: در این موزه قرار است کودکان عواطف خود را به وسیله فعالیت‌های بدنی کشف کنند و از مسیر بازی و پرداختن به داستان‌های کهن در ادبیات کشورمان و بسیاری فعالیت‌های شگفت انگیز، بتوانند به درون و هیجاناتشان دست پیدا کنند تا در آینده بزرگسالانی خلاق، اجتماعی و بردبار داشته باشیم.

منبع:همشهری

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *