آسبادها

یک گام رو به جلو در مسیر ثبت جهانی آسبادهای ایران

مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت:  با امضاء تفاهم‌نامه سه ‌جانبه بین میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع‌طبیعی استان و پایگاه میراث ‌فرهنگی آسبادهای ایران یک گام رو به جلو در مسیر ثبت جهانی آسبادهای ایران برداشته شد.

سیدجواد موسوی در جلسه امضاء این تفاهم‌نامه سه ‌جانبه با بیان این مطلب اظهار کرد: در حوزه میراث‌ فرهنگی کشاورزی و گردشگری کشاورزی بیشتر به ابزارها توجه شده است، باید به فرهنگ و میراث‌ کشاورزی توجه بیشتری شود؛ میراث کشاورزی فرصت توسعه گردشگری استان است.

وی ادامه داد: مقدماتی برای بهره‌مندی از این ظرفیت در قالب موزه گندم در شهر نشتیفان خواف فراهم شده است که  گردشگران و علاقه‌مندان را با بخشی از میراث کشاورزی آشنا می‌کند.

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی با اشاره به برخی میراث‌ کشاورزی استان تصریح کرد: پژوهش، مطالعه، ثبت و استفاده کاربردی از این میراث نیازمند همکاری همه ‌جانبه تمام دستگاه‌هاست و باید تمام دستگاه‌ها کمک کنند تا از این میراث ارزشمند بهره‌برداری اقتصادی صورت گیرد.

موسوی درباره موضوع این تفاهم‌نامه اظهار کرد: همکاری و مشارکت در زمینه‌های علمی، پژوهشی، مشاوره‌ای و کارآفرینی در حوزه نفوذ آسبادهای به عنوان یک عنصر مهم درحوزه میراث‌ کشاورزی و اهمیت پژوهش و معرفی و نقش عملکرد اجتماعی و اقتصادی گذشته آسبادها در منطقه خواف جزو موضوعات این تفاهم‌نامه است.

وی ادامه داد: توجه به موضوع حفاظت کالبدی و ساختاری آسبادها و بهره‌برداری بهینه از این آثار و لزوم ساماندهی و نمایش استاندارد محتویات مرتبط با آسبادها (گندم و جو) به عنوان غلات‌های حیاتی و موثر در معیشت و زندگی مردم در قرون گذشته از دیگر موضوعات این تفاهم‌نامه است.

موسوی گفت: کمک و مشارکت در تهیه و تکمیل پرونده ثبت آسبادهای ایران در فهرست میراث جهانی در قالب این تفاهم‌نامه انجام خواهد شد.

شناسایی ۵۰۷ آسباد در کشور

محمد رکنی، مدیر پایگاه میراث ‌فرهنگی آسبادهای ایران همچنین در این جلسه گفت: تاکنون در ایران ۵۰۷ آسباد در استان‌های خراسان رضوی، خراسان‌ جنوبی، سیستان وبلوچستان، کرمان و یزد شناسایی شده که ۳۲۹ آسباد موجود است.

وی ادامه داد: آسبادهایی که شماره موقت ثبت جهانی دریافت کرده، برای قرارگرفتن در فهرست جهانی باید مقرراتی را رعایت کنند که در این زمینه تلاش‌های مضاعفی در حوزه معاونت میراث‌ فرهنگی  صورت گرفت و افرادی که دانشی در این زمینه داشتند به عنوان میراث زنده بشری ثبت ملی شدند.

رکنی افزود: همچنین حرفه‌های مرتبط با آسبادها از جمله درودگری و آهنگری را در کنار آسبادها مورد توجه قرار دادیم.

مدیر پایگاه میراث ‌فرهنگی آسبادهای ایران تصریح کرد: توجه به بستر شکل‌گیری این آثار تاریخی و جامعه محلی نیز در دستور کار قرار گرفته و به باغات و جوامع محلی توجه ویژه‌ای شده، به عنوان مثال نشتیفان به اکو موزه تبدیل شده است.

رکنی با اشاره به اجرای برنامه‌های مشترک با متولیان حوزه کودک و نوجوان اظهار کرد: تاکنون تفاهم‌نامه‌هایی با بنیاد مسکن، راه وشهرسازی، شرک برق، هواشناسی، سازمان زمین‌شناسی، آموزش و پرورش و شهرداری امضا شده است و باید تفاهم‌نامه‌های همکاری با دیگر دستگاه‌های مرتبط نیز به امضا برسد و حفاظت از این میراث فرهنگی ارزشمند در قالب برنامه‌ای فرادستگاهی پیگیری و به سرانجام برسد.

وی به تهیه اطلس پراکندگی آسبادهای ایران، پراکندگی گندم و جو و میزان سطح زیر کشت اشاره کرد و گفت: اطلس خراسان رضوی تهیه شده و برای دیگر استان نیز باید تکمیل شود.

رضا اقنوم، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی نیز در این جلسه به تاریخچه کشاورزی در جهان، ایران و خراسان اشاره و اظهار کرد: گندم به عنوان مادر غلات با مناطق مختلف استان سازگار شده و برفرهنگ مردم مناطق مختلف استان نیز تاثیرگذار بوده است.

بر اساس گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی، وی با بیان اینکه خراسان رضوی فرهنگی غنی در مصرف گندم دارد، ادامه داد: در موزه گندم که در آسبادهای نشتیفان راه‌اندازی شده، با مستندسازی بخشی از فرهنگ، آداب، رسوم و انواع گندم برای مخاطبان به نمایش گذاشته شده است.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *