شب یلدا؛ میراث ناملموس ایرانیان
صدای تیک تاک ساعت می آید، زمان می گذرد و ” یلدا“؛ دختر زیبای زمستان با گیسوان سیاه شب زده اش از راه می رسد تا دست های پاییز را در دستان زمستان بگذارد.
به گزارش ایسنا؛ نفس های پاییز برگ ریز هزار رنگ به شماره افتاده و آذر ماه می رود تا جای خود را به سردترین فصل سال ۱۴۰۰ بدهد، آخرین پاییز قرن دارد به تاریخ می پیوندد.
از دیرباز آداب و سنت های دیرینه و باستانی در کهن دیار ” ملایر” همراه با اصالت و ماندگاری مام وطن با عقیده و باورهای مذهبی درآمیخته و ترشی و شیرینی که تلفیق و ترکیب آن دو، شربتی گوارا همچون انگبین می سازد را حفظ کرده و در راستای نگهداری و نگهبانی از برای ثبت جهانی شدن تلاش داشته است.
در ملایر، یک هفته مانده به شب چله که همان یلداست، مردم به استقبال این شب خرم و شادمانه می روند و خانم های خانه بعضی از خریدهای مورد نیاز را به عهده مردان قرار داده و تعدادی از آنها را خود برعهده می گیرند، این حرکت کاملا چهره بازار را عوض کرده و اگر غریبه یا مسافری بی اطلاعی حضور داشته باشد به وضوح جنب و جوش تازه ای مشاهده می کند که خبر از یک واقعه ای استثنائی می دهد؛ گونی های پر از تنقلات در مغازه های خشکبار فروشی و میوه ها در میوه فروشی ها بیشتر از روزهای دیگر خود را نشان می دهند.
واکاوی آداب شب یلدا و ” شِو چلّه ” در ملایر
یک مدرس دانشگاه و کارشناس شعر و آداب فولکلوریک در ملایر در مورد آداب شب یلدا یا همان ” شِو چلّه “، گفت: آداب و رسوم ملایری ها در شب یلدا و نوروز، با وجود هجوم دنیای تجدد برای تغییر فرهنگ ها و سنت ها، هنوز رنگ نباخته است و با وجه اشتراکی که میان فرهنگ این دیار و اقوام لر موجود است کماکان با تغییراتی جزئی در روستاهای ملایر و در شهرستان برگزار می شود.
فریدون محمودی در گفتوگو با ایسنا، افزود: بلندترین شب سال، شب اول زمستان، آخرین شب پاییز نخستین بار، ره آورد مسیحیان سریانی است که به عنوان رسمی پایدار در آداب ایرانیان ریشه دوانیده است، مفهوم سریانی یلدا مفهوم ” تولد” را دارد و در منابع تاریخی ایران و اسلام، یلدا شب آمدن مسیح به جهان و یلدا میلاد مهر و زایش خورشید بوده است.
وی با بیان اینکه ایرانیان بر رنگ و لعاب این آیین با ذوق و سلیقه نکاتی را افزودند، ادامه داد: بلندترین شب سال را ملایری ها در کنار خانواده و آشنایان به صبح می برند، خواندن داستان، واگویه متلهای قدیمی و حافظ خوانی توسط پدر بزرگ، مادر بزرگ ها از دیرباز مرسوم بوده است.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه امروز اگرچه سیطره رسانه های مجازی گسلی مهیب میان سنت ها و توده مردم به وجود آورده است، اما مردم دست از آیین شادمانه نوروز و یلدا بر نداشته اند، اظهارکرد: در کهن دیار ملایر، کمی پیشتر ” شِو چله” را چله زری هم می گفتند.
محمودی خاطرنشان کرد: از روزگاران قدیم، پس از تناول شام چرب چله، دو بشقاب از نقل های گشنیزی( نقل های رنگارنگ) روی کرسی می گذاشتند و به بهانه این که تا چله سال دیگر چونان شمع روشن باشند هر یک از افراد خانواده شمعی را برمی افروختند و در سینی روی کرسی می نهادند.
این کارشناس شعر و آداب فولکلوریک افزود: آنگاه قرعه می کشیدند و یکی از دختران دم بخت با لباس عروس بر تخت می نشانیدند و آن دختر را ” چله زری ” می نامیدند و در کنارش به خواندن ترانه و پایکوبی می پرداختند و روی نور شمع ها دست می کشیدند و می گفتند:”چله زری، زردی ایما بِری تو، سرخی تو بِرِی ایما:( زردی ما برای تو، سرخی تو برای ما) …”
وی با بیان اینکه روح همه این جشن ها تجربه در کنارهم بودن و گفت و گو و گرمی بخشیدن به سرمای طاقت فرسای زمستان هاست چراکه آن زمان مردم امکانات گرامایشی امروز را نداشتند، گفت: هنوز هم رسم است در شب یلدا برای دخترانی که دوره نامزدی را می گذرانند از سوی خانواده داماد ” شوچره” و هدیه می برند.
این مدرس دانشگاه یادآورشد: این هدایا و ” شوچره” شامل قواره پارچه، تکه ای طلا، یا هدایای دیگر به انضمام انواع میوه ها، هندوانه، انار، نخودچی کشمش، سایه خشک، گردو، روغن و برنج، مرغ نپخته و معمولا شقی از گوسفند، حلبی روغن و کیسه ای برنج بود، آن روزگار که مسیرها کوتاه بود هدایا را در خُنچه ای می گذاشتند و توسط بانوان طایفه داماد به خانه عروس برده می شد، البته هدایای شب چله بستگی به تمکن خانواده داماد داشت.
محمودی خاطرنشان کرد: در ملایر معمولا تنقلات شب چله شامل گندم شاهدانه (گَنم شادُنَه )، سنجد(سِرنجَه )، تخمه هندوانه( چنجه ی هندوانه) سایه خشک، فخری( فرخی)، شیر شیره انگور (شیشیرَه) و باسلق( باسُق ) را بر روی کرسی می چینند، البته در سال های اخیر نارگیل و موز، کیوی و لیمو و پرتقال را به آن افزوده اند.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: در قرن های گذشته ” یلدا ” شبی به یادماندنی و خاطره آمیز برای اقوام ملایری بوده و هست و به عنوان سنتی شبانه، چونان نوروز، اندوه از دل ها می کاهد و تجمع یک شب گرم را درکنار هم همدلی اقوام ملایری بیشتر می کند.
وی با بیان اینکه معمولا در شب یلدا مروری بر ادبیات و قصه های فولکلوریک و متل های ملایری و ترانه های محلی توسط بزرگان خانواده ها رقم می خورد، گفت: امروز رسانه های مجازی پای ثابت ترویج این آداب کهن هستند و در نگاهداشت مواریث کهن نقشی بسزا و خیره کننده ایفا می کنند.
گفتنی است؛ در ادامه شعری با گویش ملایری در همین رابطه از استاد فریدون محمودی (متخلص به فریور) ذکر می شود:
“شِوِه چلَه”
یادِتهَ چلچلیایِ اُقدیما ، شِوهِ چلَه…
پَسِلَه پَنُمَه دیدن ، تُونِ صافی لِوِه پلَه..
زلف شِوگار درازهِ خالَه یلدایِ کشیدَن
کُلِ کرسی طُمِ خربازهُ شامینِ چشیدن
گَنُمِ شادونَ با چَق چَقِ اِشکِسَن چِنجَه
فرخی شیر شیرهُ بادُمُ یِی بارِ سِرنجَه
بِلِ بورِ دخترِ پاییزِ هَشتَن دمِ دِیرا …
بَسَن دل به خیال مِتِلای نَنَه لیلا
سیل الماس ستارهَ کِردن و هفتا بُراره
تَرکُنَن با اُدسات ، برمُون ، تنگ اِ ناره
تورهِ اِسپی دِ سَرِ کوچهُ دیوار قِلامُن
هَمَه دورهُ هم نِشِسَن، همهِ ی دردهُ دلامُون
قوریای گل سرخی که مِکِردن ، چاییِ دَم
سَموَرِ ذغالی و سُختنِ آتیشای نَم نَم …
کاسه یِ سبزهِ سُفالی دِ مینش دُونِ اِ نار
دِلامِو ن تازَه تَره اَ بَلگای باغای چنار …
کاشکی اُ لِاحاف چِل تیکُه کرسیا بیدن
آدما عین قدیما بِری هم گل مِچیدن
مالِ دُنیا نِمِشُد ،دردِ دِلایِ آدِما …
خالی از غُصَه مِشد خشت و گِلایِ آدما
دودهِ اُ شِوایِ کردهَ به خدا تُنگه دِلِم …
بی تو حتا ، دِ مینِ باغ بهشتَم، کِسِلِم
رفتی و یادِ تو مِونَ دِ خیالِم شِوهِ چلَه
هَنیم ناز تو ، انگار مِثه اُ وَختا، مِچلَه
یادِتهَ چلچلیایِ اُ قدیما ، شِوهِ چلَه
نکُنَه ! گُلای یادِت ، زیرِ دسُ پا بَتِلَه
کرونا در کمین ” یلدا” !
اما در کنار همه این شور و هیجان ها یک هشدار جدی وجود دارد؛ این روزها ششمین موج سهمگین کرونا در کمین دورهمی های بلندترین شب سال نشسته تا قربانی بگیرد و داغ روی دل ها بگذارد… پس اجازه ندهید سهم ما از شب یلدای امسال، قصه پر غصه دلتنگی های بعد و جای خالی عزیزانمان باشد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان نسبت به افزایش انتقال کرونا در دورهمی شب یلدا هشدار داد و گفت: با توجه به برگزاری دورهمی های خانوادگی در شب یلدا احتمال افزایش ویروس کرونا زیاد است، بنابراین به خانواده ها توصیه می شود حتما نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی دقت نظر کافی و لازم را داشته باشند.
محمد مهدی مجذوبی افزود: آمار مبتلایان به ویروس کرونا در این استان کاهشی است با این وجود به علت افزایش ابتلا به بیماری در سایر کشورها باید احتیاط کرده و نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی اهتمام ورزید.
به گزارش ایسنا؛ از سوی دیگر انتظار می رود همچون سال های گذشته در آستانه شب یلدا، خیرین، واقفین و نیکوکاران با نگاهی نو با پویش های مختلف در راستای حفظ سنت های اصیل ایران زمین، برای شاد کردن دل خانواده های مستمند، گام های ماندگاری بردارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.