بیمیلی شهروندان به سکونت در بافت تاریخی؛ چالش مهم گردشگری یزد
معاون شهردار یزد و دبیر کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد معتقد است که رویکرد نادرست بازآفرینی شهری در بافت تاریخی یزد و کیفیت نامطلوب مرمتها در این بخش، به چالش مهم حوزه گردشگری یزد یعنی بیمیلی شهروندان برای سکونت در این عرصه تبدیل شده است.
«محمدمهدی شرافت» در هفتاد و دومین نشست این کانون که با موضوع ویژگیهای گردشگری بهعنوان محور بازآفرینی شهری و روستایی به صورت مجازی برگزار شد، میراث فرهنگی و گردشگری را یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در توسعه هر شهر برشمرد که علاوه بر اهمیت اقتصادی، به فرصتی برای تماس و مبادلات فرهنگی و اجتماعی تبدیلشده و میتواند در تثبیت هویت ملی و محلی نقش سازندهای ایفا کند.
وی بزرگترین چالش حوزه گردشگری در شهر یزد را مرمتهای بیکیفیت و تمایل نداشتن ساکنان بومی برای زندگی در محلات تاریخی عنوان کرد و افزود: حجم انبوه سرمایهگذاریها در چند سال گذشته باعث افزایش قیمت خانه در این محلات شده است اما این امر نه تنها باعث احیای زندگی و ایجاد انگیزه برای ماندگاری در این بخش نشده بلکه به فرصتی برای خروج ساکنان بومی از بافت تاریخی تبدیل شده است.
شرافت در ادامه با تاکید بر مفهوم بازآفرینی شهری، افزود: بازآفرینی شهری کالبد محور به دلیل نگرشهای تکبعدی و بیتوجهی به ساختارهای انسانی، آسیبهای جدی به بافت تاریخی وارد آورده و موجب کمتوجهی به کیفیت زندگی در این بخش شده است.
به گفتهی دبیر کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد، بازآفرینی بر مبنای فرهنگ به یکی از رایجترین رویکردهای بازآفرینی در شهرسازی تبدیل شده و این در حالی است که در ایران هنوز رویکرد بازآفرینی بر مبنای مرمت و بازسازی کالبدی مناطق فرسوده بوده و با وجود منابع غنی فرهنگی، بهرهبرداری از این منابع کمتر موردتوجه قرار گرفته است.
معاون شهردار یزد ادامه داد: در همین راستا شهرداری یزد در نظر دارد با اتخاذ رویکردی فرهنگ محور در راستای حفظ هویت و پایداری اجتماعی در بافت تاریخی گام بردارد که در صورت اجرای آن میتواند در تجدید حیات محلات تاریخی یزد و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان راهگشا باشد.
شرافت در پایان و در پاسخ به سؤالی پیرامون رغبت و تمایل افراد بومی برای زندگی در بافت تاریخی، گفت: نظرسنجیهای صورت گرفته در این حوزه نشان از نبود تمایل به زندگی در بافت تاریخی است اما در رابطه با میزان حضور افراد غیربومی در این منطقه آمار دقیقی وجود ندارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.