سمنان

از مرمت ۷۰ اثر تاریخی تا ثبت ۳۷ اثر ملی در سمنان

استان سمنان یکی از غنی‌ترین، کهن‌ترین و اثرگذارترین استانهای کشور در حوزه آثار تاریخی به شمار رود و در حال حاضر دارای بیش از ۸۴۵ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی است و بیش از  ۳ اثر نیز در استان در حال پیگیری برای ثبت جهانی است، بسیاری از آثار، اماکن و عرصه‌های تاریخی فرهنگی نیز در دست شناسایی و ثبت است.

استان سمنان دارای بيش از ۱۱۴۷ اثر تاريخی شناسايی شده است و جنگل ابر شاهرود به‌عنوان بخشی از پرونده جنگل‌های هیرکانی ایران در مجموعه میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

هشت کاروانسرای استان سمنان در مجموعه ثبت جهانی کاروانسراهای ایران قرار دارند و این پرونده در حال گردآوری و آماده‌سازی است.

استان سمنان دارای حدود ۱۰۰ قلعه تاریخی ثبت شده در فهرست میراث ملی کشور و بیش از ۳۰۰ قلعه تاریخی واجد ارزش تاریخی و فرهنگی شناسایی شده است.

۳۶ کاروانسرا در استان سمنان قرار دارد که بیشترین تعداد کاروانسراهای کشور در یک استان به شمار می‌رود.

این استان دارای ۱۳ بافت تاریخی مصوب است که مهم‌ترین آن‌ها بافت تاریخی شهر سمنان با ۳۵۷ هتکار وسعت، شهمیرزاد با ۲۸۸ هکتار وسعت، بافت‌های تاریخی شاهرود، دامغان، کلاته‌خیج و مهدی‌شهر است.

ثبت ۳۷ اثر تاریخی استان در فهرست ملی

۳۷ اثر تاریخی، طبیعی و معنوی استان سمنان در سال گذشته در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.  این تعداد شامل ۱۱ اثر غیرمنقول تاریخی فرهنگی، شش اثر منقول تاریخی‌فرهنگی، هشت اثر طبیعی، ۱۰ اثر معنوی (ناملموس) و دو حریم تاریخی استان است.

مرمت ۷۰ اثر تاریخی در استان

یکی از اقدامات شاخص استان، مرمت و سامان‌دهی آثار تاریخی است و بیش از ۷۰ اثر تاریخی در سال گذشته و در سراسر استان مرمت و سامان‌دهی شده است.

حفاظت، آماده‌سازی و مرمت پایگاه مجموعه تاریخی بسطام و خرقان با انجام مرمت آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی شامل محوطه‌سازی، جداره‌سازی تپه کولی خرقان، تقویت دیوارهای غربی آرامگاه و منار سلجوقی بسطام، تهیه طرح مطالعاتی و تقویت بستر منار سلجوقی با صرف ۹ میلیارد ریال انجام شده است.

سامان‌دهی و مرمت محوطه تپه حصار دامغان نیز با مرمت بدنه‌ها و بسترهای تاریخی، اجرای مسیر (چوبی)، اجرای کاه‌گل حفاظتی، اجرای نشانه‌های بتنی عرصه و حریم با صرف ۲۰ میلیارد ریال اعتبار انجام شده است.

مرمت و احیای کاروانسراهای استان سمنان شامل مرمت و احیای کاروانسراهای آهوان، بدشت، لاسجرد، قصر بهرام، عباس‌آباد و محمدآباد پل ابریشم در سال گذشته اجرا شد.

مرمت حمام چهارسوق شاهرود از دیگر اقدامات انجام شده است که شامل مرمت بام، بندکشی دیوارها، پی‌بندی، کاه‌گل و سیم‌گل دیوارهای این بنای تاریخی با صرف ۴۰۰ میلیون ریال اعتبار است.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان در این رابطه گفت: «مرمت و سامان‌دهی مجموعه تاریخی چشمه‌علی دامغان نیز با انجام محوطه‌سازی و اجرای سنگفرش، نورپردازی و اجرای قسمتی از مبلمان، تخریب و برچیدن الحاقات، اجرای کاه‌گل و سیم‌گل دیوارها با صرف ۱۰ میلیارد ریال اعتبار انجام شد.»

حمیدرضا دوست‌محمدی به انعقاد قرارداد تهیه ضوابط اختصاصی بافت‌های تاریخی مهدی‌شهر، شهمیرزاد و روستای بیابانک اشاره کرد و افزود: «مطالعات مستندنگاری کاروانسراهای تاریخی استان با صرف اعتباری بالغ‌ بر ۶ میلیارد ریال انجام شد.»

او  اضافه کرد: «مرمت، سامان‌دهی و ترمیم موضعی بافت‌های تاریخی مجن، سمنان و روستای فرومد با اعتباری بیش از ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال انجام شد.»

حفاظت و مرمت ۱۳۰ شی‌ء تاریخی و ۱۳ نسخه خطی

معاون میراث‌فرهنگی استان سمنان نیز از حفاظت و مرمت ۱۳۰ شی‌ء تاریخی و ۱۳ عدد نسخه خطی در استان و در سال گذشته خبر داد و اضافه کرد: «موزه یخچال قاطول در روستای قاطول گرمسار در سال گذشته راه‌اندازی شد و در همان سال تعداد ۵۵۰ نفر بازدیدکننده داخلی داشته است.»

بازدید ۱۴ هزار گردشگر داخلی و خارجی از موزه‌های استان

مصطفی یغمائیان گفت: «در سال گذشته بیش از ۹هزار گردشگر داخلی و بیش از ۵هزار نفر گردشگر خارجی از موزه‌های استان بازدید کردند.»

او افزود: «۱۴ موزه خصوصی و دولتی در استان سمنان و زیر نظر  این اداره‌کل فعالیت دارند.»

منبع:میراث آریا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *