“گولاچ پزی” سمنانیها آیینی به پاسداشت روح مردگان
مدیر بانوان و خانواده شهرداری سمنان گفت: براساس رسم و سنتی دیرین سمنانیها از 12 تا 15 شعبان به ویژه نیمه شعبان اقدام به پخت شیرینی ای به نام گولاچ میکنند که به آن نان برات هم میگویند.
سمیه قاسمی با بیان این مطلب اظهار کرد: برات” صرفنظر از آیینی برای پاسداشت روح مردگان و بهرهمندی مردگان از خیرات زندگان و باور به معاد و ترویج فرهنگ خیرات و صدقه، مقدمهای برای برپایی جشن میلاد حضرت مهدی (عج) و مراسم پرفیض شبهای قدر در ایام ماه رمضان است.
وی آئین برات را یکی از این آئینهای جذاب و سنتی زنده نامید و افزود: این آیین ،سنتی زنده و جاری در بین خانوادههای سمنانی است که ۳۰ دی ۱۳۹۴ به شماره ۱۱۱۵ در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.
مدیر بانوان و خانواده شهرداری سمنان نقش زنان را در برگزاری این آیین محوری دانست و گفت: نان شیرین گولاچ توسط بانوان سمنانی در خانه پخت میشود و سپس در بین دوستان و همسایگان توزیع می شود تا علاوه بر کام آنها ، کام درگذشتگان هم شیرین شود.
قاسمی خاطرنشان کرد: باتوجه به دیرینه بودن این رسم در بین سمنانیها و اهمیت آموزش آن به نسل جدید تصمیم گرفتیم در آستانه میلاد حضرت مهدی آیین پخت گولاچ (نان برات) و آموزش پخت آن را برگزار کنیم.
به گفته وی این آیین با حضور بانوان سمنانی به ویژه بانوان محلات و بافت تاریخی شهر سمنان ساعت ۱۵ الی ۱۷ امروز 25 اسفند ۱۴۰۰ در مسجد ملاقزوینی در محله کهنه دژ برگزار میشود و گولاچ پخت شده نیز در بین شرکت کنندگان در این کارگاه و مردم این محلات توزیع خواهد شد.
وی یادآوری کرد: برای تهیه و پخت این شیرینی خوشمزه ابتدا زرد چوبه را با اخشار (قلیاب، ماده رنگی سنتی و خوراکی) خوب میسایند و با آب مخلوط میکنند یا این مایع آرد را خمیر میکنند و مایه خمیر (خمیر ترش) به آن میزنند. خمیر را میگذارند تا ورم کند. سپس خمیر را به چونههای کوچک تقسیم و و روی لاک و مرزه پهن میکنند. روغن کنجد را در ماهی تابه داغ میکنند و چونههای پهن شده را از پشت و رو در ماهی تابه سرخ میکنند، سپس مخلوط دارچین و شکر را که از قبل آماده شده روی آن میپاشند و پس از این گولاچ آماده مصرف است.”
قاسمی گفت: این آیین به همت خانه احسان محله ناسار و اسفنجان و مدیریت بانوان و خانواده شهرداری سمنان و با مشارکت مرکز نیکوکاری عابدینیه وخانه گردشگری ، اقامتی سرای کاشیان ما برگزار می شود.
منبع:ایسنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.