بازدید مجازی از موزه دفاع مقدس

موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تهران که به عنوان بزرگترین موزه جهان اسلام شناخته می‌شود، دارای گنجینه بسیار بزرگی از آثار انقلاب و دفاع مقدس است و در این موزه اتفاقی بین سال ۱۳۴۳ تا پایان جنگ به طور کامل تشریح می‌شود.

در اراضی عباس آباد تهران قطعه زمینی با مساحتی ۲۰۵ هزار متری قرار دارد که در اولین نگاه معماری آن جلب توجه می‌کند. ساختمانی بسیار بزرگ که در اطراف آن المان‌هایی قرار گرفتند و معماری بسیار به روزی دارد. این ساختمان روایت‌گر یکی از حساس‌ترین برهه‌های تاریخی کشور ایران یعنی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است.

در این موزه روایت‌ها، تصاویر و آثار نابی از ایران سال ۱۳۴۳ تا پایان جنگ تحمیلی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها برگی از تاریخ این سرزمین محسوب می‌شود. موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با هدف آشنایی مخاطبان داخلی و خارجی به ویژه نسل جوان و نسل‌های آینده با فرهنگ و ارزش‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس احداث شد. این اثر را شهرداری تهران با همکاری نیروی‌های مسلح در سال ۱۳۸۹ راه‌اندازی کرد و از همان زمان یکی از مدرن ترین موزه‌های ایران بود.

طرح و احداث باغ موزه دفاع مقدس به منظور ساماندهی به مجموعه تلاش‌های دلسوزان و یادآور روزهایی سخت و تاریکی که ایران اسلامی در جنگ تحمیلی با عراق پشت سر گذاشت، شکل گرفت. رسالت ثبت و یادآوری ارزش‌ها، احساسات و عواطف عمیق و فرهنگ گران‌قدر دفاع مقدس، در این مجموعه به انجام رسیده است. باغ موزه دفاع مقدس از ۷ تالار و یک قسمت انتهایی که یادمان دفاع مقدس است تشکیل شده که در آن اعداد ۷ و ۸ به‌کار رفته است؛ عدد ۸ به عنوان نمادی از ۸ سال دفاع مقدس و عدد ۷ به خاطر تقدسی که دارد.

در ابتدای ورود به موزه با ورق‌هایی از دفتر تاریخ درباره چگونگی شکل گیری انقلاب اسلامی روبرو خواهید شد، مواردی که به طور کلی و بدون ذکر جزئیات بیان شده است. اولین تالار موزه آستانه نام دارد که به طور خاص به اتفاقات بین سال ۱۳۵۷ تا آغاز جنگ هشت ساله مرتبط می‌شود. تصاویر واقعی و رخ دادهایی که در ابتدای جنگ رخ داد از جمله بخش‌های این تالار هستند.

حیرت و واقعیت تالار دوم موزه است، تالاری که به حیرت مردم ایران در روزهایی که خوشحال از به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی به نمایش گذاشته شده. در تاریخ معاصر ایران، از مردم به عنوان عامل اصلی شکل گیری انقلاب اسلامی یاد شده و در این تالار به رشادت‌های همین مردم در دوران دفاع مقدس پرداخته می‌شود.

در تالار دفاع که در واقع سومین تالار از موزه محسوب می‌شود، به ساختار نظامی ایران در دوران جنگ و فرماندهی جنگ اشاراتی شده است. ساختاری که با شکل گیری بسیج مردمی و سپاه پاسداران شکل تازه‌ای یافت و نیروی مردمی در کنار نیروی‌های آموزش دیده مسلح ارتش برای دفاع از تمامیت ارضی کشور قرار گرفتند.

تالار آرامش چهارمین تالار از باغ موزه دفاع مقدس است. در این تالار سعی دارد به آرامش مردم در روزهای سخت دفاع مقدس و آرزو دانستن “شهادت” در بین رزمندگان بپردازد. در واقع این آرامش به بخشی از هویت جامعه ایران در دهه ۶۰ تبدیل شد.

پنجمین تالار با نام شهادت یکی از مهم‌ترین آن‌ها است. شهادت مهم‌ترین مفهوم ایران اسلامی در سال‌های اولیه انقلاب بوده و شاید همین مفهوم باعث شد که نیروهای ایران در برابر سیل نیروهای عراقی که حمایت‌های بی‌شمار جهانی داشتند، چیره شوند. در این تالار مراحل مختلف از نیت تا به عروج رسیدن و شهادت نمایش داده شده است.

پس از شهادت به تالار پیروزی می‌رسیم، تالاری که پیروزی‌های دلاورانه جوانان ایرانی در روزهای جنگ را از پیروزی در عملیات‌های مختلف گرفته تا آزادسازی خرمشهر و پیروزی‌های عرفانی و معنوی، به تصویر می‌کشد.

هفتمین و آخرین تالار موزه دفاع مقدس “سرانجام” نام دارد. این تالار در بالاترین نقطه موزه بازدیدکنندگان را با یادمان‌ها، تندیس‌ها و آثار دفاع مقدس در فضایی متفاوت روبرو می‌کند.

در فضای بیرون باغ موزه نیز ادوات جنگی و آثار به جا مانده از جنگ ایران و عراق به نمایش درآمده است.

باغ موزه دفاع مقدس یکی از قوی‌ترین زیر ساخت‌های بازدید مجازی را دارا است و به راحتی می‌توان از طریق سایت موزه بازدید مجازی کاملی از تمام بخش‌ها داشت.

منبع:ایمنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *