سفر

با حقوق مسافر و قوانین سفر و پرواز آشنا شوید

 امروزه درباره هر بخشی از زندگی، مجموعه‌ای از قوانین و مقررات وجود دارد تا به آن بخش، نظم و سامان داده شود. سفر و به طور خاص سفرهای هوایی هم از این موضوع جدا نبوده و قوانین مختلفی درباره پرواز، حقوق مسافران و همچنین اختیارات کشورها و فرودگاه‌ها در برابر مسافران وجود دارد. درباره هر کدام از قوانین می‌توان صدها صفحه مطلب نوشت و گاه درباره هر کدام از آنها رشته‌های دانشگاهی و کتاب‌های زیادی وجود دارد. ولی بد نیست برخی از مهمترین آنها را مد نظر داشته باشیم و از وجودشان آگاه باشیم.

حقوق مسافران در زمان تأخیر هواپیما چیست؟

تأخیر در پرواز و از آن بدتر کنسلی و لغو پرواز یکی از رویدادهای ناخوشایند در زمینه پرواز و سفرهای هوایی است. نه تنها این رویدادها موجب ناخشنودی و اذیت مسافران می‌شود، بلکه ممکن است آسیب‌های جدی مالی و روانی برای آنها در شرایط خاص به همراه داشته باشد. کشورهای گوناگون برای جبران این خسارت‌ها، جریمه‌هایی را برای شرکت‌های هواپیمایی در نظر گرفته‌اند. ایرلاین‌ها موظف هستند در صورت تأخیر به میزان مختلف زمانی، بخشی از هزینه بلیط هواپیما را به مسافران بازگشت دهند. همچنین در صورت لغو پرواز به دلایل مختلف امنیتی، طبیعی، فنی و غیره، باید یا آن پرواز را به پرواز دیگری جایگزین کنند و یا هزینه بلیط یا بخشی از آن را برگشت بدهند.

قوانین گمرکی در کشورها و مناطق مختلف

جا به جا کردن کالا از یک کشور به کشور دیگر یا از یک منطقه آزادی تجاری در یک کشور به بخش‌های دیگر همان کشور، مشمول قوانین گمرکی است. این قوانین در چارچوب قوانین اقتصادی آن کشور یا اتحادیه‌های میان کشورها تعریف می‌شود. مثلاً اتحادیه اروپا درباره گروهی از کالاها قوانین یکپارچه گمرکی دارند. اما در ایران ممکن است برای حجم مشخصی از یک کالا که بخواهید از قشم به اهواز ببرید، باید قوانین گمرکی ملی را در نظر بگیرید و تعرفه‌های ویژه آن را پرداخت کنید. اما تعرفه و عوارض ورود و خروج تنها نکته در این موضوع بود. بحث محدودیت‌های کالایی را هم باید در نظر بگیرید. چون ورود و خروج برخی از کالاها در برخی از کشورها ممنوع است و آن را باید جدی بگیرید.

قواعد هوانوردی بین المللی

برای استاندارد شدن صنعت هوانوردی، قواعدی توسط سازمان هوانوردی بین المللی وضع می‌شود که برای امنیت پروازها ضروری است. هر سانحه هوایی که رخ می‌دهد کارشناسان این سازمان به بررسی عوامل آن پرداخته و تجربیات به دست آمده را در قوانین لحاظ می‌کنند تا از تکرار آنها جلوگیری شود.

قوانین فرودگاهی

فرودگاه‌ها که بخشی از سامانه هواپیمایی و ترابری هر کشوری هستند، دارای قواعد و قوانین مشخصی هستند. از چگونگی فرایندهای عملیاتی مانند بازرسی‌ها تا هزینه‌های اضافه بار. این قوانین برای ایجاد نظم در فرودگاه و همچنین تأمین هزینه‌های جاری آن طراحی شده‌اند و در هر کشوری متفاوت است. هر چند از الگوی کلی پیروی می‌کنند. برای نمونه برخی از کشور درباره ورود دانه‌ها و میوه‌های زنده و تازه محدودیت زیادی دارند. زیرا از این ترس دارند که آفت‌هایی را وارد صنعت کشاورزی آنها کند. این محدودیت‌ها در فرودگاه‌ها اعمال می‌شود.

محدودیت‌های ورود و خروج

ورود و خروج افراد از مرزهای یک کشور خاص به کشوری دیگر، مشمول مجموعه‌ای از قوانین ملی و بین المللی است. برای نمونه شما با خرید بلیط تفلیس به راحتی می‌توانید به این شهر سفر کنید در صورتیکه ممنوع الخروجی یک فرد در چارچوب قوانین کیفری و قضائی آن کشور بستگی دارد. همچنین ورود شما به برخی از کشورها، نیازمند داشتن ویزا و گذرنامه معتبر متناسب با ملیت شماست. برای نمونه یک ایرانی بدون ویزا نمی‌تواند به استرالیا سفر کند. همچنین بدون ویزای کار نمی‌تواند با هدف کار به استرالیا سفر کند. اما غیر از پلیس ملی هر کشور، پلیس بین الملل هم در مواردی این اختیار را دارد که خارج از چارچوب کشورها، اقدام به اعمال قوانین بین المللی کند.

قوانین امنیت پرواز

حتماً قبل از پرواز با این موضوع رو به رو شده‌اید که برخی از کالاها را نمی‌توانید درون بار یا درون ساک دستی خود داشته باشید. معمولاً این محدودیت‌ها شامل قوانین ناظر بر امنیت پرواز هستند. زیرا این مواد در اثر واکنش‌های شیمیایی ممکن است در بخش بار هواپیما منجر به آتش‌سوزی یا خطرات دیگر شوند. مورد دیگر این است که ممکن است این مواد یا وسایل در عملیات هواپیما ربایی کاربرد داشته باشد.

قوانین عملیاتی ایرلاین‌ها و آژانس‌های مسافرتی

قانون به شرکت‌های هواپیمایی اختیار داشتن قوانینی متناسب با مختصات مالی و عملیاتی خود را داده است. این قوانین به مسائلی مانند اضافه بار، اندازه چمدان‌ها، تعریف اضافه بار، جریمه دیرکرد شرایط کنسلی بلیط هواپیما می‌پردازد. همچنین آژانس‌های هواپیمایی، به عنوان حلقه اتصال عموم مردم و این صنعت، توسط سازمان‌های ناظر مدیریت شده و به طور مثال درباره چگونگی کنسل کردن بلیط هواپیما اهواز توسط مسافران، تضمین عملکرد و مواردی شبیه به این، پاسخگو خواهند بود.

قوانین چگونه تغییر می‌کنند؟

اما این طیف گسترده و متنوع از قوانین چگونه تغییر می‌کنند و به روزرسانی می‌شوند؟ بنا به تجربه، در زمانی که بازخوردها و واکنش‌های افراد و مسافران به هر کدام از این قوانین به نهادهای ناظر منتقل می‌شود به تدریج بحث دگرگون شدن آنها مطرح می‌شود. مثلاً ممکن است نرخ تورم موجب شود، نرخ برخی تعرفه‌ها تغییر کند. انتقاد مسافران ممکن است قوانین حمل بار را دگرگون کند. تجربیات از سوانح هوایی ممکن است قوانین امنیتی را دستخوش دگرگونی کند. به نوعی گونه‌ای آزمون و تجربه در پدید آمدن و تغییر قوانین ناظر بر صنعت سفر و هوانوردی دخالت دارد.

شاید همه ما در زمان سفر با قوانین رو به رو شده باشیم که در آن لحظه مطلوب ما نبوده‌اند، اما این قوانین برای بهتر شدن شرایط سفر و پرواز هستند و ما به آنها نیاز داریم. برای آنکه این قوانین کام شما را تلخ نکنند کافی است آنها را بدانید و در چارچوب آنها عمل کنید.

منبع:خبرگزاری مهر

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *