میرک-سمنان

رد پا همزمان انسان مدرن و نئاندرتال‌ها در میرک سمنان

سرپرست هیات کاوش تپه‌های میرک سمنان با اشاره به آخرین ارزیابی‌های این هیات کاوش خبرداد: کویر جنوب سمنان در دوره‌های متوالی و طولانی به‌صورت نیزار و مرداب بوده است.
حامد وحدتی‌نسب، سرپرست هیات کاوش تپه‌های میرک سمنان ضمن بیان این‌که دستاورد مهم دیگر این تیم گویای این است که یکی از لایه‌های کاوش به‌طور توامان هم نشانه‌هایی از انسان مدرن و هم نشانه‌هایی از انسان نئاندرتال وجود دارد، گفت: براساس تحلیل‌های انجام شده در این زمینه، سن قطعی این محوطه باستانی 50 هزار سال است و اطلاعات به دست آمده نشان می‌دهد که این منطقه در دوره‌های مختلف و به توالی به صورت نیزار و مرداب بوده است.

این باستان‌شناس در پاسخ به این پرسش که وجود توامان نشانه‌هایی از دو گونه انسانی مدرن و نئاندرتال در تپه‌های میرک سمنان بیانگر چیست و آیا این مهم گویای زیست همزمان و یا نزدیک به هم این دو نوع از انسان است یا خیر؟ اظهار کرد: گروه ما در کاوش خود در یکی از لایه‌های تپه‌های میرک مواد فرهنگی از هر دو نوع گونه انسانی مدرن و نئاندرتال کشف کرده است و همچنان در حال کار بر روی داده‌های این لایه مهم هستیم تا دلایل و چرایی وجود همزمان این مواد فرهنگی را بررسی و تحلیل کنیم.

وی به وجود چند سناریو احتمالی برای تحلیل و واکاوی چرایی وجود همزمان مواد فرهنگی باقیمانده از این دو گونه انسانی پرداخت و تصریح کرد: وجود این نشانه‌ها بیانگر این است که یا این دو گونه انسانی در زمان‌هایی با فواصل زمانی کوتاه از این منطقه و لایه استفاده کرده‌اند و یا ما در این لایه مهم، با مواد فرهنگی یک دوره انتقال سر و کار داریم که گویای این است که انسان مدرن همان مدل فرهنگی نئاندرتال‌ها را استفاده کردند.

وحدتی‌نسب سن این لایه را 36 هزار سال برشمرد و گفت: این عدد از این نظر اهمیت مضاعفی پیدا می‌کند که این دوره دقیقا دوره‌ای است که امروزه می‌دانیم انسان نئاندرتال منقرض و به تدریج آثاری از انسان مدرن پیدا شده است.

این باستان‌شناس ادامه داد: نکته مهم این است که هم عدد «سن به دست آمده از این لایه» عدد خاصی است و هم در این لایه به طور همزمان شاهد مواد فرهنگی از هر دو گونه انسانی هستیم.

سرپرست هیات کاوش تپه‌های میرک سمنان در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص ادامه کاوش‌ها در این محوطه پارینه‌سنگی خاطرنشان کرد: متاسفانه شیوع عالم‌گیر کروناویروس مانع از ادامه کار شده و اگر به شرایط عادی برگردیم نیازمند این هستیم که تصورات خود را از این محوطه باستانی کامل‌تر کنیم و برای تکمیل این مهم قرار است که یک و یا فصل کاوش را این‌بار در تپه‌های دلازیان سمنان انجام دهیم.

ایسنا نوشت، میرک سمنان، قدیمی‌ترین محوطه میراثی ایران و نخستین محوطه روباز پارینه سنگی در کشور است و قدمت آن 50هزار سال است. دلازیان نیز به فاصله تقریبا کمی از سایت میرک در بیابان‌های جنوب سمنان واقع شده است، تاکنون چندین کاوش در این محوطه باستانی مهم و از جمله کاوش‌هایی با حضور باستان شناسان ایرانی و فرانسوی و به سرپرستی دکتر حامد وحدتی نسب و با حمایت میراث فرهنگی استان سمنان انجام شده است.

منبع:اسکان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *