میراث‌فرهنگی

آیا بودجه سال ۱۴۰۰وزارت میراث‌فرهنگی کفاف خرج هایش را می‌دهد؟

بودجه سال ۱۴۰۰ وزارت میراث‌فرهنگی در حالی نسبت به سال قبل ۱۱ درصد افزایش یافته که بخشی از درآمد این وزارتخانه مانند بلیت‌فروشی از موزه‌ها و پایگاه‌های تاریخی به دلیل شیوع کرونا کاهش داشته است.

در لایحه بودجه ۱۴۰۰ در بخش اعتبارات هزینه‌ای وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مبلغ ۶۰۱ میلیارد و ۱۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و در بخش تملک دارایی‌های سرمایه‌ای این وزارتخانه مبلغ ۷۹۳ میلیارد و ۲۰۸ هزار و ۶۰۰ هزار تومان محاسبه و پیشنهاد شده است. در حالی‌که مجموع اعتبارات مصوب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در سال ۱۳۹۹ مبلغ یکهزار و ۳۵۷ میلیارد و ۹۲۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود. بر اساس جدول شماره هفت (هزینه دستگاه‌های اجرایی) این لایحه، عملکرد بودجه‌ای وزارت میراث‌فرهنگی در سال ۱۳۹۸ هم، ۶۳۸ میلیارد و ۸۰۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اعلام شده است.

محمد خیاطیان معاون توسعه مدیریت و امور مجلس وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با بیان این که بودجه سال ۹۹ در قالب لایحه به مجلس شورای اسلامی رفته و هنور تکلیف آن مشخص نیست، گفت: درباره بودجه وزارت میراث فرهنگی باید مجلس شورای اسلامی و کمسیون فرهنگی اظهار نظر کنند.

لایحه بودجه سال ۱۴۰۰در دو بخش ردیف اصلی هزینه و تملک به ترتیب ۴۱ و ۱۱ درصد نسبت به بودجه سال ۱۳۹۹ رشد داشته و در مجموعه در ردیف اصلی ۳۲ درصد افزایش داشته که رشد خوبی بوده است. در کل رشد این بودجه حدود ۱۱ درصد بوده است.

خیاطیان نگرانی اصلی را در بخش ردیف درآمدی ارزیابی کرد و افزود: با توجه به شیوع کرونا و تعطیلی موزه ها و محوطه های تاریخی برای اعتبارات این بخش نگرانی هایی زیادی وجود دارد، زیرا هر ساله بخش از اعتبارات برنامه ردیف توسعه زیرساخت گردشگری و حمایت از بناهای تاریخی  از این بخش و بخشی از عوارض خروج از کشور تامین می شد؛ اما حالا درآمدهای متفرقه دولت همچون عوارض خروج از کشور با شیوع کرونا و ممنوعیت سفر در این بخش نیز با کاهش زیادی روبه رو شده است.

وی با بیان اینکه مجلس نمی‌تواند منابع و مصارف بودجه وزارت‌خانه را تغییر عمده دهد، گفت: انجام کارهای حمایتی همچون اعطای اعتبارات و تسهیلات برای فعالان گردشگری، تامین اعتبارات برای فعالان صنایع دستی در قالب تبصره برای بودجه سال ۱۴۰۰ بسیار راه گشا می تواند باشد.

ساختار وزارت میراث فرهنگی، سیاست گذاری است. وزارت میراث با رفع موانع برای فعالان حوزه گردشگری و صنایع‌دستی همچنین ایجاد شرایط را برای اعطای تسهیلات ارزان قیمت کمک زیادی می تواند کند.

خیاطیان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تغییرات اساسی در بودجه سال آینده میراث فرهنگی و گردشگری صنایع دستی انجام شده گفت: شکل تقسیم بندی اعتبارات بودجه سال ۱۴۰۰ مانند سال های گذشته است اما در بودجه سال آینده توجه ویژه‌ای به صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی شده است. ماهیت اصلی این صندوق حمایت و ایجاد فصای سرمایه گذاری بخش خصوصی برای صنایع دستی حمایت از اماکن تاریخی است.

وی با اشاره به تبصره های حمایتی ۱۸ و ۱۹ گفت: در تبصره ۸ لایحه بودجه قرار  شده وزارت راه و شهر سازی مبلغ  ۵ هزار میلیارد ریال در اختیار صندوق توسعه صنایع دستی احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی قرار دهد.
معاون توسعه مدیریت و امور مجلس وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با اشاره به امکان اشتغال زایی در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: دولت با حداقل منابع  می تواند، اشتغال خوبی در حوزه‌های همچون صنایع‌دستی ایجاد کند به عنوان مثال با اعتباراتی حدود ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان م یتوان در حوزه صنایع دستی شغل ایجاد کرد در حالی که در دیگر صنایع از جمله صنایعی همچون پتروشیمی مبلغ  سرمایه گذاری حدود۵۰۰ میلیون تومان است.

 امیدواریم از محل اعتبارات وجوه اداره شده منابعی از طریق  بانک های عامل برای اعطای تسهیلات برای صنایع دستی و گردشگری و میراث فرهنگی اختصاص پیدا کند،   این اتفاق سبب خبرهای خوبی در ایجاد شغل در حوزه‌های همچون احیا و مرمت بناها، توسعه زیرساخت‌های گردشگری و کارگاه‌های صنایع دستی می‌شود. صادرات صنایع دستی نیز ارز آوری خوبی برای کشور به همراه دارد.

آخرین لایحه بودجه دولت دوازدهم روز چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۹ به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد؛ سهم اعتبارات وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از کل بودجه ۲ هزار و ۴۳۵ هزار میلیارد تومانی سال ۱۴۰۰، مبلغ یکهزار و ۳۹۴ میلیارد و ۳۲۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان پیشنهاد شده است.

همچنین در لایحه بودجه ۱۴۰۰، اعتبارات پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بخش هزینه‌ای ۷۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان و در بخش تملک دارایی سرمایه ای چهار میلیارد تومان برآورد شده است و برای سال بعد، مبلغ چهار میلیارد تومان هم برای کمک به مرکز مطالعاتی منطقه‌ای حفظ میراث فرهنگی ناملموس در آسیای میانه و غربی در نظر گرفته است.

دولت در لایحه پیشنهادی بودجه سال ۱۴۰۰، عوارض خروج از کشور را بدون تغییر نسبت به امسال (۱۳۹۹) برای هر نفر ۲۶۴ هزار تومان محاسبه و  پیشنهاد کرده مبلغ ۸۰ هزار تومان از عوارض خروجی برای توسعه زیرساخت ها و تأسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث فرهنگی و صنایع دستی اختصاص داده شود.

حسینعلی امیری معاون پارلمانی رییس‌جمهوری ۱۲ آذر لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور با سقف ۲۴۰۰ هزار میلیارد تومان را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد و گفت: توجه به اصلاحات ساختاری، معیشت، سلامت، حمایت از تولید و اشتغال، توسعه صادرات غیرنفتی و تاکید بر حوزه‌های دانش‌بنیان از نکات برجسته بودجه ۱۴۰۰ است.

منبع:ایرنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *