«خراسان رضوی»، سرزمین موزهها
رئیس گروه موزههای خراسان رضوی گفت: خراسان رضوی با دارا بودن ۹۴ موزه فعال سهم چشمگیری از ۷۱۱ موزه کشور دارد، تقریبا بیش از ۱۳ درصد از موزههای کشور در این استان قرار دارد که از این رقم ۲۳ مورد آن به صورت مستقیم تحت نظر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی است.
محمدرضا پهلوان در خصوص موزههای استان اظهار کرد: موزههای آستان قدس رضوی، اداره کل محیط زیست، اداره کل اوقاف و امورخیریه، دانشگاه فردوسی مشهد، سازمان زمینشناسی شمالشرق، آموزش و پرورش، کنسولگری پاکستان، سایر دستگاهها، بخش خصوصی و دیگر موزههای استان توسط اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایعدستی مدیریت میشود؛ موزههای این استان تمام موضوعات موزهای از باستانشناسی تا مردمشناسی، سایتموزه، خانه موزه و موزههای تخصصی را شامل میشود.
وی افزود: موزه نفت سبزوار و موزه راهآهن مشهد دو موزهای است که به عنوان اولین موزههای کشور پروانه رسمی بهرهبرداری از اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی دریافت کردند.
رئیس گروه موزههای خراسان رضوی ادامه داد: در بخش باستانشناسی پس از موزه بزرگ خراسان، شهرستانهای نیشابور و گناباد دارای موزه باستانشناسی هستند؛ ایجاد موزه باستانشناسی خلیلآباد نیز در دستور کار قرار دارد.
پهلوان در خصوص سایت موزههای استان خاطرنشان کرد: سایت موزه بندیان درگز مربوط به دوره ساسانی، سایت موزه شادیاخ نیشابور یادگار دوره اسلامی و سایت موزه مسجد مدرسه توس دوره اسلامی از سایت موزههای فعال در خراسانرضوی هستند.
وی عنوان کرد: خانهموزه شهید مطهری در فریمان، خانهموزه قرایی در رشتخوار، خانهموزه آسیابان علیمحمد اعتباری در نشتیفان خواف فعالیت میکنند و در برنامه آینده، شکلگیری خانهموزه زنده یاد استاد کمالالملک در شهر فیروزه و خانه موزه دکتر علی شریعتی در مزینان در دستور کار است.
رئیس گروه موزههای خراسان رضوی اضافه کرد: همچنین موزه عکاسی در مشهد با مشارکت بخش خصوصی، موزه تخصصی کالبدیوم و موزه آیین و آداب کویر در سبزوار نیز در حال انجام است.
پهلوان گفت: موزه تخصصی پارک موزه علوم زمین مشهد به نمایش دورههای زمینشناسی و سنگ، گوهر سنگها و سنگهای قیمتی اختصاص دارد؛ همچنین در موزه وقف، موقوفات و اماکن مذهبی تاریخی نمایش داده شده و موزه دانشگاه فردوسی مشهد نمایانگر تاریخ شکلگیری دانشگاه فردوسی است.
وی در خصوص موزههای تاریخ طبیعی استان ابراز کرد: در بخش زیست محیطی و تاریخ طبیعی، خراسانرضوی دارای ۱۴ موزه در شهرستانهای مشهد، تربتحیدریه، کاشمر، تربتجام، گناباد، قوچان، درگز، سبزوار، نیشابور، خواف و سرخس است که از طریق اداره کل محیطزیست مدیریت میشوند.
رئیس گروه موزههای خراسان رضوی ادامه داد: موزههای مردمشناسی نیز در شهرستانهای طرقبه، شاندیز، کلات، قوچان، چناران، تربتحیدریه، گناباد، روستای سنو گناباد، بردسکن، فریمان، تربتجام، تایباد و خواف فعالیت میکنند.
پهلوان خاطرنشان کرد: در دو سال اخیر ایجاد ۱۱ موزه جدید در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانرضوی قرار گرفت که سعی شده است این موزهها با نگاه تخصصی ایجاد شوند؛ هماکنون کار سه موزه شامل خانهموزه شهید مطهری فریمان، خانهموزه قرائی رشتخوار و موزه مازاری تربتحیدریه به اتمام رسیده و آماده افتتاح است.
بر اساس گزارش روابط عمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی، وی اظهار کرد: سه موزه بجستان، موزه مردمشناسی بردسکن و موزه آب گناباد با پیشرفت ۷۰ درصد و موزههای موسیقی تربتجام، موزه نسخ خطی تایباد، موزه باستانشناسی خلیل آباد و موزه شهر کاشمر نیز با پیشرفت کاری بیش از ۵۰ درصد در حال انجام است که امیدواریم به زودی با تخصیص اعتبار به سرانجام برسد.
رئیس گروه موزههای خراسان رضوی در خصوص سیاستهای این اداره کل در خصوص موزهها تشریح کرد: سیاست کاری این اداره کل ایجاد حداقل یک موزه در هر یک از شهرهای استان خراسان رضوی است، هرچند شهرهایی که ظرفیت بیشتری دارند موزههای بیشتری را در خود جای خواهند داد.
منبع:ایسنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.