چه زمانی صنعت گردشگری بهبود مییابد؟
بیماری همهگیر کووید -۱۹ تاثیرات اجتماعی و اقتصادی گستردهای داشته و باعث شده است تا کشورهای توسعهیافته و کشورهای در حال توسعه آسیبهای بسیاری را تجربه کنند و در این میان، برخی از گروهها بیشترین آسیب را دیدهاند بنابراین شروع دوباره گردشگری در آغاز بهبود و رشد موثر خواهد بود و البته ضروری است که همه از مزایای آن بهرهمند شوند.
محققان با پاسخ به این سوال که صنعت گردشگری کشورهای مختلف چگونه تحتتاثیر همهگیری ویروس کرونا قرار گرفتند و چه موقع بهبود خواهند یافت موارد مختلفی را بررسی کردند که بهعنوان نمونه گردشگری برخی از کشورها در ایام کرونایی در ذیل ارائه شده است.
گردشگری چین
صنعت مسافرت و گردشگری چین از دهه ۱۹۸۰، پس از آغاز دوران اصلاحات و گشایش دولت، به محرک اصلی اقتصاد داخلی این کشور تبدیل شده است. گردشگری این کشور را به یکی از پرجنبوجوشترین بازارهای مسافرتی در جهان تبدیل کرده است. با این حال، این صنعت به دلیل قرنطینه، محدودیتهای سفر و ترس مسافران از ابتلا به بیماری کووید -۱۹، یکی از سختترین آسیبهای همهگیری ویروس کرونا را متحمل شده است.
در سال ۲۰۱۶ بیش از ۶ میلیارد گردشگر به کشور چین سفر کردهاند و این صنعت حدود ۱۱ درصد (۱۰.۹۴ یوان) به کل تولید ناخالص داخلی چین کمک کرده است. گردشگری در کشور چین بهعنوان یک کارفرمای بزرگ است و ۱۰ درصد از جمعیت شاغل چین را تشکیل میدهد. این بخش ۲۸.۲۵ میلیون نفر بهطور مستقیم و ۷۹.۹۷ میلیون نفر بهطور غیر مستقیم را به کار گرفته است.
اداره ملی گردشگری چین برای ارزیابی گردشگری در این کشور کیفیت همه جاذبههای گردشگری آن ازجمله ایمنی، تمیزی، بهداشت، خرید و حملونقل را مورد بررسی قرار دارد. البته تعداد بازدیدکنندگان از یک جاذبه نیز بر رتبه آن تاثیر دارند، بهعنوان مثال یک جاذبه با رتبه برتر، معمولا سالانه بیش از ۶۰۰ هزار بازدیدکننده دارد که ۵۰ هزار نفر مرتبط با خارج از کشور هستند. ساکنان شهرها به دلیل شیوع بیماری همهگیر و محدودیت از سفرهای کوتاه ازجمله قدمزدن و پیادهروی در شهر که به آنان امکان میدهد بدون طی مسافت طولانی از طبیعت لذت ببرند استقبال میکنند. فعالیتهای محدود در فضای باز و گذراندن زمان بیشتر در داخل خانه نیز عامل رونق تورهای مجازی شد تا گردشگران به صورت مجازی از نقاط دیدنی بازدید کنند.
صنعت گردشگری چین در سال ۲۰۲۰ با شیوع بیماری کووید- ۱۹ با آسیبهای بسیاری مواجه شد. بسیاری از موارد مرتبط با گردشگری به حالت تعلیق درآمدند و به گفته وزارت فرهنگ و گردشگری، آمار گردشگران از ۴.۹۸ میلیون در سه ماهه اول در اوج همهگیری به ۷.۷۹ میلیون در سه ماهه دوم و ۱۹.۷۱ میلیون در سه ماهه سوم افزایش یافته است همچنین، در نیمه اول سال ۲۰۲۱، تعداد سفرهای داخلی ۴۰ درصد کاهش داشت و به ۱.۸۷۱ میلیارد دلار رسید و کل هزینههای گردشگری داخلی در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۱۹ حدود ۴۰ درصد کاهش یافت و ۱.۶۳ تریلیون یوان شد.
در سال ۲۰۱۹، صنعت مسافرت و گردشگری چین ۱۰.۹۴ تریلیون یوان (۱.۶ تریلیون دلار آمریکا) به تولید ناخالص داخلی این کشور کمک کرد اما این بخش با شیوع ویروس همهگیر کرونا آسیبهای زیادی متحمل شد و بیشترین شیوع بیماری مرتبط با سویه دلتا بود که منجر به آسیبهای بسیاری به این بخش شد. گسترش سویه دلتا منجر به بروز خسارات بسیاری در گردشگری شد، برخی از دولتهای استانی تنها مناطق متوسط و پرخطر را مشخص کردند، در حالی که برخی دیگر از مردم خواستند از سفرهای بیناستانی خودداری کنند.
چین پایان فقر شدید را اعلام کرده است؛ در سال ۲۰۱۹، گردشگری بهعنوان نجات از فقر شدید شناخته شد. اکنون دولت مناطق فقیرنشین روستایی را بررسی میکند تا اطمینان حاصل شود که مردم دوباره در سختی قرار نخواهند گرفت. یکی از راههای انجام این کار، گردشگری است که در بسیاری از مناطق روستایی سراسر کشور چین به یک تجارت رایج تبدیل شده است. شهر قدیمی کیکو در حومه شهر لیولیانگ در استان شانسی در شمال چین در بین گردشگران برجسته شده است.
در سال های اخیر، مقامات محلی شروع به تشویق روستاییان برای ارائه خدمات به گردشگران، ایجاد زیرساختهای حملونقل و بهبود امکانات زندگی کردهاند و اکنون شهر با رونق گردشگران دوباره رونق میگیرد. گردشگری تغییرات بزرگی به ارمغان آورده است. بسیاری از زنان سالمند در برخی از مناطق بهعنوان راهنمایان تورهای گردشگری هستند و از این طریق درآمد کسب میکنند. متاسفانه تعداد گردشگران به دلیل شیوع بیماری همهگیر کاهش یافته است اما مقامات میگویند در صورت کاهش موارد ابتلا پیشبینی میکنند که سالانه تعداد گردشگران در شهر و مناطق اطراف آن تا سال ۲۰۲۶ به ۳میلیون نفر برسد.
گردشگری ترکیه
در آخرین به روزرسانی گردشگری ماه آگوست، ترکیه اعلام کرد که ورود گردشگران به این کشور آزاد است البته انجام واکسیناسیون و کاهش محدودیت بهعنوان جدیدترین رویکرد کشور ترکیه برای رسیدگی به موضوع بیماری کروناست. ترکیه تصمیم گرفته است تا رویکرد خود برای مواجه با بیماری کووید- ۱۹ را تغییر دهد. دولت اعلام کرده است که آنها حداقل تا ماه اکتبر محدودیتهای بیشتری را اعمال نخواهند کرد، بلکه بخش خصوصی را تشویق به پیوستن به برنامههای واکسیناسیون خواهند کرد. هدف وزارت بهداشت افزایش آگاهی در بین افراد و ایمنسازی ۷۰ درصد از مردم این کشور تا ماه سپتامبر است.
ترکیه در تلاش برای مهار افزایش بسیار سریع عفونتهای جدید، تغییراتی در الزامات ورود خود ایجاد کرده است. به گفته فاهرتین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه، ۹۵ درصد از بیماران بستری در بیمارستان واکسینه نشدهاند. در این کشور، ورود گردشگران برخی از کشورها ممنوع شده است و این افراد باید تست کرونا منفی و قرنطینه ۱۴ روزه را بگذرانند و مسافران انگلستان، ایران، مصر و سنگاپور باید نتیجه آزمایش منفی PCR را که در ۷۲ ساعت گذشته قبل از ورود گرفته شده ارائه دهند. به بازدیدکنندگان کاملا واکسینهشده از کشورهای دیگر اجازه ورود بدون آزمایش یا شرایط قرنطینه داده میشود.
ترکیه بهعنوان ششمین مقصد محبوب جهان در سال ۲۰۱۹، در مقایسه با سایر کشورها بود، در آن سال میزبان بیش از ۵۲ میلیون بازدیدکننده ازجمله حدود ۷ میلیون ترک ساکن خارج از کشور شد، ترکیه در سال ۲۰۱۹ نزدیک به ۳۵ میلیارد دلار درآمد گردشگری کسب کرد و سال گذشته به دلیل محدودیتهای مربوط به بیماری همهگیر، تعداد گردشگران خارجی ۶۹ درصد کاهش یافت و به حدود ۱۶ میلیون نفر رسید و درآمد گردشگری نیز به ۱۲ میلیارد دلار کاهش یافت.
درآمد گردشگری ترکیه در سه ماهه نخست امسال ۲.۴ میلیارد دلار و در سه ماهه دوم ۳ میلیارد دلار بوده است. ورود گردشگران خارجی با ورود گردشگران از روسیه، آلمان و کشورهای عربی نسبت به سال گذشته چهار برابر افزایش یافته است اما همچنان در سطح سال ۲۰۱۹ باقی مانده است. امید بازیابی گردشگری ترکیه در تابستان در پی تلفات ناشی از همهگیری کووید -۱۹ در میان آتش سوزیهای بیسابقه در استانهای جنوبی و جنوب غربی از بین رفت. هنوز برای ارزیابی تاثیر این آتشسوزیها بر بخش گردشگری زود است اما عواقب آن به زودی احساس میشود.
گردشگری دبی
دبی که زمانی بیابان بود، اکنون منطقهای مدرن و مورد علاقه گردشگران است. امروزه این شهر میزبان گردشگران برای بازدید برخی از دیدنیترین ساختمانها و آسمانخراشهاست. در این منطقه از همه نوع مسافر (مجرد، زوج جدید، خانوادگی و موارد دیگر) استقبال میشود. طی دهه گذشته، دبی بهطور مرتب در فهرست ۱۰ شهر پربازدید جهان قرار گرفته است. کل بازدیدکنندگان بینالمللی در سال ۲۰۲۰، ۵.۵۱ میلیون نفر و مجموع بازدیدکنندگان بینالمللی در طول ژانویه تا مه ۲۰۲۱ به میزان ۲.۰۶ میلیون نفر بود. تعداد کل هتلها برای اقامت ۷۱۵، اتاقهای موجود در دبی ۱۲۸هزار ۵۴۵ و میانگین نرخ روزانه اتاقها در دبی ۳۹۷ درهم است. باوجود بیماری همهگیر و محدودیتهای سفر در سال ۲۰۲۰، دبی بیش از ۵.۵ میلیون گردشگر را به خود جذب کرد. علاوه بر جاذبههای گردشگری مشهور، دبی هتلهای مجهز برای پذیرش گردشگران را دارد.
اداره بهداشت دبی (DHA) از ساکنان و بازدیدکنندگانی که با بیماران کرونایی تماس داشتهاند و علامتی ندارند، خواست تا ۱۰ روز قرنطینه خانگی داشته باشند. «تماس نزدیک» به افرادی گفته میشود که بیش از ۱۵ دقیقه در فاصله ۲ متری یک مورد فعال تایید شده قرار داشته باشند و در صورت بروز علائم در دوران خانهنشینی باید از آزمایش کووید- ۱۹ برای تعیین وضعیت سلامتی انجام دهند.
در اوایل سال جاری، امارات متحده عربی ورود برخی از کشورها به امارات و همچنین پروازها را ممنوع کرد. مسافرانی از پاکستان، هند، ویتنام، بنگلادش و دیگر کشورها ماهها در بلاتکلیفی تغییر قوانین و تشدید محدودیت ها قرار گرفتند. از جولای و آگوست، اقدامات تدریجی برای رفع محدودیتها انجام شده است. در حال حاضر ورود مسافران از کشورهای بنگلادش، نیجریه، ویتنام، زامبیا و اندونزی به مقصد دبی امکانپذیر نیست زیرا آزمایش سریع پیسیآر در فرودگاه ارائه نمیشود.
پنج شهر پربازدید جهان بر اساس تعداد بازدیدکنندگان شامل بانکوک ۲۲.۷۸ میلیون، پاریس ۱۹.۱۰ میلیون، لندن ۱۹.۰۹ میلیون، دبی ۱۵.۹۳ میلیون و سنگاپور ۱۴.۶۷ میلیون است. به گزارش Travel Medium، دبی چهارمین شهر پربازدید جهان پس از بانکوک، پاریس و لندن است. بانکوک در رتبه اول این فهرست قرار دارد و تعداد بازدیدکنندگان آن بیش از ۲۲ میلیون نفر است. پاریس، دومین شهر پربازدید در جهان با ساختمانهای کلاسیک خود، پلهای طاقدار و بلوارهای زیبا، بازدیدکنندگان را به خود جذب میکند؛ این شهر بهطور متوسط ۱۹.۱۰ میلیون بازدیدکننده دارد. لندن که به دلیل معماری گوتیک شهرت دارد، سومین شهر پربازدید در جهان است؛ این شهر بیش از ۱۹ میلیون گردشگر را به خود جذب میکند.
دبی رتبه چهارم در این فهرست را با حدود ۱۶ میلیون بازدیدکننده بینالمللی دارد و به دلیل ساختمانهای مرتفع، مراکز خرید بزرگ و سفرهای بیابانی محبوب است. سنگاپور با حدود ۱۵ میلیون بازدیدکننده در رتبه پنجم این فهرست قرار دارد. این شهر سرسبز و ابتکاری با مراکز فروش منحصربهفرد، بازارهای خیابانی و رستورانهای خوب، مکانی توریستی است. دبی انتظار دارد تا در نمایشگاه اکسپو پذیرای یک میلیون بازدیدکننده باشد، البته همه افراد باید نتیجه منفی آزمایش کووید- ۱۹ ارائه دهند و با توجه به کشوری که از آن آمدهاند نیاز به انجام آزمایش مجدد نیز ارائه میشود.
روز جهانی گردشگری
سازمان مللمتحد روز جهانی گردشگری (۲۷ سپتامبر) را در سال ۱۹۷۹ برای افزایش آگاهی از اهمیت گردشگری و ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آن تعیین کرد و امسال چهل و دومین سالگرد آن برگزار شد. سازمان جهانی گردشگری(UNWTO) روز جهانی گردشگری ۲۰۲۱ را بهعنوان روزی برای تمرکز بر گردشگری برای رشد فراگیر تعیین کرده است. این سازمان از کشورهای عضو و همچنین سایرین، مشاغل و افراد دعوت کرده تا از توانایی منحصربهفرد گردشگری برای اطمینان از اینکه هیچکس عقب نماند، اطمینان حاصل کنند تا جهان دوباره بازگشایی شود و به آینده امید دارد. روز جهانی گردشگری که هر سال در ۲۷ سپتامبر (۵ مهرماه) برگزار میشود، روزی است که به آگاهی از ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی گردشگری و سهم این بخش در دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک میکند. مراسم رسمی امسال به میزبانی ساحل عاج برگزار و از توانایی گردشگری در توسعه همهجانبه تجلیل شد و در عین حال برای میلیونها نفر در سراسر جهان فرصت ایجاد خواهد کرد.
منابع
unwto.org
careourearth.com
scmp.com
planeta.com
policyforum.net
news.cgtn.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.