ثروتآفرینی بیدردسر در روستاها
گردشگری در جهان بهعنوان یکی از صنعتهای پرسود محسوب میشود، کشورهایی که توانستهاند از این ظرفیت بهدرستی بهرهمند شوند، آثار آن را در کاهش بیکاری، رونق اقتصادی، جبران کمبود درآمد ارزی و … دیدهاند، گردشگری حیطههای مختلفی دارد، اما بهنظر میرسد باتوجه به پتانسیلهای فراوان، در آیندهای نه چندان دور روستاها مقصد گردشگری باشند.
به گزارش ایسنا، صنعت گردشگری در جهان توسعه فراوانی پیدا کرده است، این صنعت بزرگترین و متنوعترین صنعت در دنیا محسوب میشود و بسیاری از کشورها این صنعت پویا را عاملی در درآمدزایی، اشتغال، رشد بخش خصوصی و توسعه زیرساختها میدانند، این صنعت امروزه به اندازهای در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را بهنوعی صادرات نامرئی نیز مینامند.
در کنار گردشگری فرهنگی، گردشگری طبیعت، گردشگری سلامت، گردشگری ماجراجویانه، گردشگری تجاری و گردشگری غذایی، گردشگری روستایی نیز از انواع گردشگری بهشمار میرود، در سالیان اخیر بحث گردشگری روستایی نیز مورد توجه علاقهمندان و فعالان این حوزه قرار گرفته است، عموما روستائیان برای تامین معیشت خود دست به کشاورزی، دامداری و تولید صنایعدستی میزنند، قطعا رونق گردشگری روستایی علاوه بر منبع درآمد جدید در روستاها، میتواند مشاغل ذکر شده را نیز توسعه دهد.
داستان جالب زندگی “عباس برزگر”، میلیاردر روستایی اهل بوانات استان فارس که نام خود را در کتاب یونسکو به عنوان شگفتانگیزترین تجربه گردشگری روستایی در ایران به ثبت رسانده، درسی زیبا از ظرفیت خودباوری در روستاها و توسعه گردشگری روستایی برای تحول در معشیت ساکنان روستاها است.
در سالیان اخیر ذائقه گردشگران تغییر کرده است، گردشگران این روزها بهدنبال هتلهای لوکس و مراکز تفریحی توریستی گرانقیمت نیستند، بلکه این افراد بهدنبال تجربههای جدید مانند سکونت در خانههای قدیمی روستایی، دوشیدن شیر گاو و گوسفند، خوابیدن زیر کرسی، خوردن غذاهای محلی، بازدید از مناطق بکر و حیات وحش هستند و قطعا روستاها در این نوع گردشگری میتوانند تاثیرگذار باشند، استقبال گردشگران از اقامتگاههای بومگردی و سفرهخانههای سنتی نیز گویای این موضوع است.
چهارمحال و بختیاری دارای آب و هوای معتدل و خنک است، همچنین این استان دارای جاذبههای طبیعی بکر و دیدنی بسیاری بوده که هرساله گردشگران زیادی را به سمت این استان سوق میدهد، باتوجه به این که اکثر مناطق گردشگری در حاشیه روستاها واقع شدهاند، میتوان از این ظرفیت برای توسعه گردشگری روستایی بهرهمند شد، در بحث گردشگری روستایی مباحثی مانند اردو زدن، اقامت در منازل اجارهای، گشت و شکار در حیاتوحش، بازاریابی صنایع دستی، جشنوارههای فرهنگی، ورزشهای ماجراجویانه، راهپیمایی، بازدید از مکانهای تاریخی، جشنوارههای موسیقی، طبخ و فروش غذاهای محلی و … نیز میتواند مورد توجه قرار بگیرد.
۱۵ روستای هدف گردشگری در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است
فرجام سمیعی- معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مزایای توجه به گردشگری روستایی، اظهار کرد: اساس کار در بحث گردشگری این استان، برنامهریزی در حوزه گردشگری روستایی است، از زمانیکه بحث طبیعتگردی مطرح شد و باتوجه به اینکه تمام پتانسیلهای گردشگری طبیعی در جوار روستاها قرار دارد، بحث گردشگری روستایی نیز مورد توجه جدی قرار گرفت.
وی افزود: یکی از مهمترین زیرساختها برای رونق گردشگری روستایی بحث اقامت گردشگران است، بنابراین بحث احداث اقامتگاههای بومگردی، کمپهای عشایری و اردوگاههای گردشگری در روستا آغاز شد، اگر مردم محلی با موضوعات گردشگری روستایی درگیر شوند، این مسئله باعث رونق اشتغال، درآمدزایی از طریق فروش محصولات تولیدی محلی مانند صنایعدستی، تولیدات دامداری و کشاورزی نیز خواهد شد.
سمیعی با بیان اینکه احداث هتل در روستاها توجیه اقتصادی چندانی ندارد، گفت: اما اگر روستائیان بخشی از محل سکونت خود را به اقامتگاه بومگردی تبدیل کنند، میتوانند در کنار مشاغلی مانند دامداری و کشاورزی و … درآمدی از اسکان مسافران کسب کنند و همچنین محصولات تولیدی خود را نیز بهفروش برسانند.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه ۱۵ روستای هدف گردشگری در استان شناسایی شده است، عنوان کرد: این روستاها دارای قابلیتهای طبیعی برای مباحث گردشگری، بافت سنتی روستایی، تولیدات صنایعدستی خاص و …. هستند، برای مثال روستای تاریخی سرآقاسید یکی از روستاهایی است که تمامی این ویژگیها را دارا بوده و هرساله حجم عظیمی از گردشگران به این روستا مراجعه میکنند.
وی ادامه داد: روستاهایی مانند یاسهچای، آورگان، روستاهای حاشیه تالاب چغاخور، روستای دهچشمه در فارسان، روستای دیمه در کوهرنگ، روستای گردهبیشه، روستای دورک اناری در کیار، روستای درهعشق و روستای آتشگاه در شهرستان لردگان از جمله روستاهای هستند که پتانسیل بالایی در بحث گردشگری روستایی دارند، هر کدام از این روستاها دارای ویژگیهای منحصر به فرد برای بازید گردشگران هستند.
سمیعی یادآور شد: برای تقویت گردشگری روستایی علاوه بر زیرساختهای گردشگری و اقامتی نیازمند زیرساختهایی از جمله راه دسترسی مناسب، زیرساخت فرهنگی، زیرساختهای بهداشتی و درمانی، پارکینگ و … هستیم، اما باید گفت بحث زیرساختها در حد مطلوب و کافی نیست، در تلاشیم این زیرساختها را در مناطق گردشگری روستایی تقویت کنیم.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در پایان گفت: شهرستان کوهرنگ بیشتر از سایر شهرستانها دارای پتانسیل برای بحث توسعه گردشگری روستایی است و در مرحله بعد شهرستان کیار قرار دارد.
تمامی نقاط روستایی شهرستان کوهرنگ دارای ظرفیتهای گردشگری هستند
مرتضی زمانپور- فرماندار کوهرنگ در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه ۲۲۳ روستا در این شهرستان وجود دارد، اظهار کرد: تمامی نقاط روستایی این شهرستان دارای ظرفیتهای گردشگری هستند و هر روستا نیز یک پتانسیل خاص برای جذب گردشگر دارد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بزرگترین چالش شهرستان کوهرنگ در بحث گردشگری روستایی در مناطق روستایی صعبالعبور بحث زیرساخت راه است، عنوان کرد: اما برخی از طبیعتگردان نیز علاقهمند هستند از جادههای روستایی و سختگذر عبور کنند و معتقدند نباید از بافت تاریخی و جادههای سنتی این منطقه دستخوش تغییر شود.
زمانپور ادامه داد: در شهرستان کوهرنگ و در بحث گردشگری ظرفیتهای بسیاری از جمله طبیعتگردی، گردشگری روستایی و گردشگری عشایری وجود دارد، همچنین در این شهرستان اقامتگاههای بومگردی، کمپینگهای عشایری و هتل برای اسکان گردشگران وجود دارد، این اقامتگاههای بومگردی در روستاهای مقصد گردشگری مانند سرآقاسید، روستاهای منطقه بازفت و بیرگان احداث شده است.
فرماندار کوهرنگ با اشاره به اینکه در این شهرستان ظرفیتهای بسیاری در بحث گردشگری زمستانه نیز وجود دارد، گفت: پیست اسکی چلگرد در این شهرستان مشهور است، اما زیرساختهای آن نیازمند تقویت است، همچنین میتوان در مناطق روستایی این شهرستان پیستهای اسکی برای تقویت گردشگری روستایی احداث کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مناطق روستایی شهرستان کوهرنگ مشکل دسترسی به اینترنت پر سرعت وجود دارد، برای حل این مشکل ۱۱۸ کیلومتر فیبرنوری در حال اجرا است، در صورت اجرایی شدن این طرح تحولی در این حوزه ایجاد میشود.
گردشگری روستایی در شهرستان لردگان با رویکرد توسعه پایدار دنبال میشود
سعید صالحی فرماندار شهرستان لردگان در خصوص ظرفیتهای گردشگری روستایی در این شهرستان، اظهار کرد: این شهرستان دارای آب و هوای متنوع در طول سال برای گذراندن اوقات فراغت است، در بخشهایی از این شهرستان آب و هوای گرمسیری، در برخی از مناطق این شهرستان آب و هوای معتدل و در برخی از مناطق نیز یخچالهای طبیعی وجود دارد.
وی ادامه داد: چاه نفت ریگ، قلعه گردنه چارطاق، تپه قلعه گِلی، روستای قلعه مدرسه، قلعه دشت پاگرد، آبشار آتشگاه، روستاهای نمونه گردشگری در بخش منج و رودشت، پارک جنگلی پروز، چشمه سندگان، حاشیه رودخانه کارون چهار، رودخانه خرسان، چشمه بَرم لردگان و پل قرح بخشی از جاذبههای گردشگری در شهرستان لردگان است.
صالحی با اشاره به اینکه قدمت شهرستان لردگان به بیش از ۱۵ هزار سال قبل بر میگردد، یادآور شد: در این شهرستان ۳۸ اثر تاریخی و فرهنگی در فهرست آثار ملی ثبت شده است که این آثار از نظر تاریخی قابل تامل و باستانشناسی هستند.
فرماندار لردگان عنوان کرد: در زمینه تولیدات صنایعدستی نظیر دوخت لباس محلی، گلیمبافی، قلمکاری، فیروزهکوبی، عروسکسازی سنتی، سرمهدوزی، بافت سیاه چادر عشایری، بهونبافی، سبدبافی، سفرهبافی و … در این شهرستان ظرفیتهای خوبی وجود دارد و حدود ۱۵ هزار نفر در این عرصه فعال هستند و همچنین ۱۰ میلیارد تومان تسهیلات به فعالان این حوزه پرداخت شده است، توسعه گردشگری روستایی باعث رونق تولید در این حوزه نیز خواهد شد.
وی با بیان اینکه برای تقویت زیرساختهای گردشگری در شهرستان لردگان مجوز برای احداث اقامتگاههای بومگردی در روستاهایی نظیر امامزاده حسن، روستای کشک دوزان و روستاهای حوالی پارک جنگلی پروز صادر شده است، همچنین چند سفرهخانه سنتی، مجتمع بینراهی و زیرساختهای بهداشتی نیز در راستای تقویت زیرساختهای گردشگری احداث شده است.
صالحی با تاکید بر اینکه گردشگری روستایی در شهرستان لردگان با رویکرد توسعه پایدار دنبال میشود، تصریح کرد: این شهرستان دارای پوشش گیاهی بالایی در حوزه جنگل و مرتع است، بنابراین در بحث توسعه گردشگری روستایی باید به حفظ محیطزیست و منابعطبیعی نیز توجه جدی صورت بگیرد.
فرماندار لردگان افزود: غذاهای محلی بسیاری در شهرستان لردگان وجود دارد، از این ظرفیت میتوان برای جذب نیز گردشگر استفاده کرد، در حال حاضر غذاهای محلی در اقامتگاههای بومگردی و سفرهخانههای سنتی طبخ میشود، همچنین در کنار طبخ غذا آموزش پخت این غذاهای محلی نیز ارائه میشود.
وی بیان کرد: در شهرستان لردگان مزارع کشاورزی بسیاری وجود دارد که این مزارع در طول سال چشمانداز بسیار زیبایی را در این شهرستان ایجاد میکند، گردشگران میتوانند برای لذت بردن از این مناظر به این شهرستان سفر کنند، همچنین مردم این شهرستان آئینها و سنتهای بسیاری جالبی در مباحثی مانند مراسمات شادی و عزا دارند که گردشگران علاقهمند میتوانند در این آئینها شرکت کنند، این رسومات جذابیت بسیار بالایی برای گردشگران دارد.
صالحی با بیان اینکه ظرفیت گردشگری ماجراجویانه در مناطق جنگلی شهرستان لردگان وجود دارد، توضیح داد: مناطق بکر بسیاری در این شهرستان وجود دارد و گردشگران میتوانند مکانهای جدید را کشف کنند.
فرماندار لردگان در پایان گفت: اگر زیرساختهای گردشگری در این شهرستان تقویت شود، میتوان به بحث توسعه گردشگری روستایی در راستای ارزآوری و رونق اقتصادی امیدوار بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.