ابرکوه

حفاظت میراث فرهنگی ابرکوه از قلعه‌ای مسکونی و زنده

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ابرکوه از توقف عملیات ساخت‌ و ساز در حریم قلعه فیروزآباد ابرکوه و همچنین آغاز مرمت اضطراری این بنا که هم‌اکنون ۱۲ خانوار در آن زندگی می‌کنند، خبر داد.

«حمید مشتاقیان» در گفت‌وگو با ایسنا دراین باره اظهار کرد: نیروهای یگان حفاظت اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان براساس گزارش‌های رسیده و با حضور به‌موقع، عملیات ساخت‌وساز در حریم بنای تاریخی و ثبتی قلعه روستای فیروزآباد را متوقف کردند و در ادامه پیگیری‌های حقوقی و قضائی جهت رسیدگی به این تخلفات آغاز شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی ابرکوه با بیان این که قلعه فیروزآباد واقع در شمال غرب ابرکوه با شماره ۱۹۰۵۰ در تاریخ ۲۰ اردیبهشت سال ۸۶ به ثبت ملی رسیده است، افزود: در ادامه اقدامات حفاظتی این میراث گرانبها، مرمت اضطراری این قلعه که متعلق به اواخر دوره قاجاریه است، به صورت مشارکتی توسط نیروهای امانی اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و دهیاری روستای فیروزآباد آغاز شد.

«محسن سالاری» دهیار روستای فیروزآباد نیز در رابطه با این بنای ثبتی به خبرنگار ایسنا، گفت: این بنای تاریخی که به شکل مستطیلی است، دارای دو قلعه کهنه و نو است که به وسیله یک درگاه به هم متصل شده‌اند که قلعه کهنه دارای ۲۰ خانه و حدود ۱۰۰ اتاق و قلعه نو نیز ۱۰ خانه و حدود ۵۰ اتاق دارد.

وی با بیان این که قلعه نامبرده دارای شش برج مراقبتی است، تصریح کرد: در قلعه نو، تعداد خانه‌ها کمتر اما فضای میانی قلعه بیشتر و به صورت یک میدان بزرگ است که به گفته اهالی قدیمی برای مراسم‌های خاص از آن استفاده می‌شده یا اربابان و خوانین در هنگام تحویل محصول از رعیت، در آن میدان حضور می‌یافتند.

سالاری مساحت قلعه را حدود ۱۵ هزار مترمربع عنوان کرد و ادامه داد: قلعه فیروزآباد در گذشته محل سکونت کشاورزان و رعیت‌ها بوده و قریب به ۱۰۰ نفر(۲۵ خانوار) در آن زندگی می‌کردند که در حال حاضر این جمعیت کاهش‌ یافته و تنها ۱۲ خانوار که همگی دامدار و کشاورز هستند، در آن زندگی می‌کنند و تاکنون اجازه نداده‌اند که چراغ حیات آن خاموش شود.

وی خاطرنشان کرد: داخل قلعه نو و در ضلع شرقی، ساختمانی مربع شکل از خشت و گل وجود دارد که آن را «کیلیاس» می‌نامیدند و محلی برای تفریح و استراحت اربابان و خان‌های قدیم بوده است.

دهیار فیروزآباد ابراز کرد: ورودی قلعه از سمت غرب به صورت بیرون زده از امتداد دیوار و بلندتر از حصار قلعه با پوشش طاق و تویزه ای با قوس جناقی و یک هشتی است که پس از گذر از یک دالان که در طرفین دالان نیز دو سکو به ارتفاع یک متر قرار دارد، می‌توان وارد محوطه اصلی قلعه شد.

سالاری با بیان این که دیوار و حصار اطراف قلعه ۱۰ متر ارتفاع دارد، اضافه کرد: وردی قلعه فیروزآباد دارای یک درب بوده که حدود ۱۰ سال قبل به پارکینگ شهرداری انتقال داده شده است و هم‌اکنون به دنبال مرمت اضطراری بنا، عودت این درب نیز در دستور کار قرار گرفته که پس از تعمیر و مرمت در جای اصلی خود نصب خواهد شد.

اداره میراث فرهنگی ابرکوه در سال‌های گذشته نیز اقداماتی همچون اندود و کاه‌گل خانه‌ها، مرمت و بازسازی سر درب قلعه و آجرفرش کردن ورودی را انجام داده و هم‌اکنون نیز مرمت و بازسازی دیواره‌های کوچه‌ها، اصلاح ترک‌خوردگی‌های دیوار قلعه و خانه‌های داخل آن در حال انجام است.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *