فعالان از معاون گردشگری چه انتظاری از دومین وزیر دارند؟
/0 دیدگاه /در اخبار گردشگری /توسط Shahrzad Dehghaniوی بیان کرد: اولین چیزی که معاون گردشگری باید به آن توجه کند این است که بداند چه سیستم ساختاری منجر به توسعه خواهد شد. برجام مدتی گردشگری را نجات داد و ما پشت آن پنهان شدیم. اگر برجام نبود گردشگری الان در چه حدی بود؟ خارج از اینکه معاون گردشگری چه کسی باشد باید بدانیم او چه کاری میتواند انجام دهد.
وضعیت اورژانسی گردشگری در دوران کرونا
وی ادامه داد: ما نیاز داریم مطالعاتی که در چند سال اخیر انجام شده را از کتابخانهها خارج کرده و از آنها بهره بگیریم. شاید اصلاحاتی نیاز داشته باشند. الان باید از جسارتهای فردی، توانمندی و تفکرات راهبری وزیر جدید میراث فرهنگی استفاده کامل ببریم چرا که او اختیار کامل به حوزه هایش میدهد.
محبخدایی تاکید کرد: برخی از برنامهها را از قبل داشتهایم و مطالعاتی انجام شده است. ما حسابهای اقماری را از گذشته داشتیم ولی به آن پرداخته نشد. به عنوان مثال رادیو گردشگری را خاموش کردند. مطالعات زیادی انجام شده بود باید سوال شود که چرا از این مطالعات استفادهای نمیشود. به عنوان مثال سند راهبردی گردشگری وجود دارد و باید معاون جدید گردشگری آن را روی میز بگذارد و مورد استفاده قرار دهد. چون این معاونت یک حوزه تخصصی است و نه سیاسی. ۹۹ درصد عملکرد معاون گردشگری به بخش خصوصی وابسته است.
معاون گردشگری استقلال فکری داشته باشد
وی برنامه اساسی معاونت گردشگری را آموزش از ریشه دانست و گفت: آموزشهای گردشگری که الان داده میشود در حد استانداردهای بین المللی نیست. ما باید بدانیم که امروز، فردا، ماه و سال آینده، بخش خصوصی و بخش دولتی گردشگری چه کاری باید انجام بدهند. این همان نقشه اجرایی است. درست مثل نقشه کاری که ما باید برای بیزینس خودمان تعریف کنیم. همین برنامه باید در سطح کلان گردشگری تعریف شود.
حاتمیپور به ظرفیت انجمنهای دوستی ایران و سایر کشورها اشاره و تصریح کرد: این انجمنها میتوانند به عنوان بازوی معاونت گردشگری کم هزینهترین راه برای معرفی ایران باشند و از ظرفیت آنها به بهترین شکل استفاده کرد. ما در ۹۰ کشور این انجمنها را داریم که میتوان از ظرفیت آنها استفادههای زیادی برای گردشگری کرد.
وی همچنین افزود: تدوین استانداردها و چارچوبی که در آن هر کسی وظایف خود را بداند از دیگر نکاتی است که باید به آن توجه شود. ما قوانینی در حوزه گردشگری داریم که اجرا نمیشود. باید نظارت دقیقی روی فعالیتهای گردشگری ایران شود تا چهره دقیقی از ایران به مسافران نشان داده شود.
وی افزود: مشارکت جمعی، جمع آوری ایدهها و تدبیر آن مهمترین چیزی است که از معاون جدید گردشگری میخواهیم. نباید این معاون جدید کسانی که دارای ایده هستند را کنار بگذارد و تحت فشار از افراد دیگر استفاده کند.
الیار عاصمیزاده، رئیس شورای هماهنگی تشکلهای مردم نهاد صنایع دستی و میراث فرهنگی و گردشگری در این نشست در تأیید صحبتهای نورآقایی گفت: در سند ملی ۱۴۰۴ آورده شده که باید ایران میزبان ۲۰ میلیون گردشگر باشد در حالی که طی ۱۵ سال تنها حدود ۴۵ درصد این آمار محقق شده است و نشان میدهد یا عددگذاریها اشتباه بوده یا برنامهریزیها برای رسیدن این هدف.
عاصمیزاده بیان کرد: در حال حاضر هر یک از معاونتهای وزارت میراث فرهنگی در دنیای خودشان سیر میکنند و تعاملی با هم ندارند. معاون گردشگری باید بتواند این ارتباط را بین سه معاونت برقرار کند همچنین نماینده بخش خصوصی باشد نه نماینده شخص.
راه رفته را تکرار نکنید
حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، از دیگر افرادی بود که در این نشست مجازی گفت: ما از معاون گردشگری میخواهیم این صنعت را به حال خود بگذارد تا راهش را پیدا کند. شاید در سه دههای که سازمان میراث فرهنگی تشکیل شد تنها یک بار معاون گردشگری در قامت خود نشست. بیشترین آسیب در ادوار گذشته و از سمت کسانی بود که از بدنه این سازمان انتخاب شده بودند. بنابراین هر کسی که میخواهد روی این صندلی بنشیند، باید با گردشگری آشنا باشد. ضمن اینکه همه قبول داریم در گردشگری دولت باید تسهیل گر باشد و بسیاری از کارها به بخش خصوصی واگذار شود.
وی افزود: ما میخواهیم معاون گردشگری در تعامل با بخش خصوصی باشد ما دست بیعت دراز کردیم. پس وزیر میراث فرهنگی باید معاونی انتخاب کند که از این ویژگی برخوردار باشد. بخش خصوصی بدون حمایت حداقلی از سوی دولت هنوز سرپاست. انتظار داریم قانون ۵ ساله هفتم با مشورت بخش خصوصی گردشگری و اهل فن نوشته شود. همچنین بخشنامههایی در روزهای اخیر ابلاغ شده که ناقص و یا دست و پاگیر بودند. نسبت به رفع آنها نیز میخواهیم اقدام شود. پیشنهاد دیگر این است که بخش خصوصی در یک هم اندیشی بتواند انتخاب خود را برای معاون گردشگری به آقای ضرغامی اعلام کند.
داشتن قدرت ریسک ویژگی مهم معاون گردشگری باشد
وی افزود: ما افرادی را در بخش خصوصی و دانشگاهی داریم که مدلهای کسب و کار بلد هستند. وزارت میراث فرهنگی با توجه به جدید بودنش امکان ندارد این دانش و انرژی را داشته باشد اما اگر معاون گردشگری در تعامل با این سرمایهها باشد میتواند از ظرفیت آنها و NGO ها استفاده کند. همه این عوامل میتوانند با شبکه سازی و دانش پشت سر معاون گردشگری باشند به شرطی که معاون گردشگری هم به توانمندی آنها اعتماد داشته باشد.
صادق کاظمیان نیز از اعضای جامعه اقامتگاههای بوم گردی در این نشست مجازی گفت: مشکل ما این است که افرادی از حوزههای غیرتخصصی وارد معاونت گردشگری میشوند در حالی که ما میخواهیم این معاون از خانواده گردشگری باشد. افرادی بودهاند که تخصصی نداشته و کاری نکردهاند در حالی که تجربههای جهانی قابل دسترسی است و میتوان از آنها بهره برد. تفویض اختیار به بخش خصوصی همیشه به کلام بوده اما عملی نشده است. در حالی که میدانیم هیچکس بهتر از فعالان گردشگری نمیتواند این صنعت را اداره کند. تنها کافیست معاون گردشگری در کنار اساتید، متخصصان و جوانان حرفهای که نقش پررنگی دارند، حضور داشته باشند. وزیر نیز باید با این جوامع جلساتی را برگزار کند و در کنار تیم کارشناسی از حضور آنها به صورت مداوم استفاده کند.
وی افزود: بعضاً دیده شده برخی افراد در استانها مانند مدیران کل استانی توانایی لازم را ندارند و بدون نگاه کارشناسی مجوز میدهند. آن هم در صورت فشاری که به آنها وارد میشود. این نکته نیز باید مدنظر قرار گیرد.
به مشارکتهای مردمی توجه بیشتری شود
وی به فرهنگسازی و مشارکت مردمی اشاره و تصریح کرد: باید از ظرفیت این تشکلها استفاده کرد و به جلب مشارکت مردمی پرداخت.
مهر نوشت، فرید جواهرزاده، رئیس انجمن علمی طبیعت گردی نیز اظهار کرد: سیاسی کاری در حوزه گردشگری زیاد است. متأسفانه معاونت گردشگری را تخصصی و عمل گرا نمیدانند. اکنون گردشگری فاقد نظام علمی است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.