حضور ارزیاب یونسکو در کاروانسرای افضل شوشتر
نماینده یونسکو و کارشناسان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای بازدید از کاروانسرای افضل و بررسی پرونده ثبت جهانی این اثر تاریخی روز گذشته در شوشتر حضور پیدا کردند.
مدیر پایگاه میراثجهانی شوشتر روز چهارشنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۰ با اعلام این خبر افزود: بهمنظور بررسی میدانی پرونده ثبتجهانی کاروانسراهای ایرانی و براساس برنامه مشخصشده، “چان بینان” ارزیاب یونسکو از کشور ترکیه به همراه مسئولان وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دوشنبه شب ۲۶ مهرماه وارد شوشتر شدند و مورد استقبال قرار گرفتند.
به گزارش ایسنا، محمدرضا بهادری با بیان اینکه هیات یادشده، پس از اسکان و استراحت، روز سهشنبه صبح (۲۷ مهرماه) بازدید خود را آغاز کردند ادامه داد: در این بازدید، سیدحکمتاله موسوی مدیرکل میراثفرهنگی خوزستان، حسین پنبهدانهپور فرماندار شهرستان شوشتر، دکتر محمدحسن طالبیان مشاور وزیر میراثفرهنگی، مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث طبیعی و معنوی وزارت میراثفرهنگی و جمعی از مسئولان شهرستان نیز جان پینان ارزیاب یونسکو را همراهی میکردند.
او بیان کرد: در این بازدید حدوداً دو ساعته، ارزیاب یونسکو، علاوه بر بنای کاروانسرای افضل، عرصه و حریم پیشنهادشده در پرونده را بهدقت بررسی کرد و پس از آن نیز از محل خانه مرعشی و دفتر پایگاه سازههای آبی ـ تاریخی و مجموعه آبشارها و آسیابهای ثبتجهانی بازدید کرد و با روش کار مجموعه آشنا شد.
مدیر پایگاه میراثجهانی شوشتر گفت: براساس تجربهای که در روند ثبتجهانی سازههای آبی ـ تاریخی شوشتر در سال ۲۰۰۸ داشتیم، ارزیابها حین بازدید، معمولاً صحبت خاصی نسبت به اثر نمیکنند؛ باوجود این، اصالت بنا، میزان دخل و تصرف در آن و همچنین موضوع عرصه و حریم از جمله مواردی هستند که ارزیابها برای ثبتجهانی یک اثر به آن توجه ویژهای میکنند.
او بیان کرد: باتوجه به اینکه طی چندماه گذشته با تلاش همکاران و با نظارت تیم ثبت آثار و تهیه پرونده وزارتخانه سعی کردیم همه ملاحظات موردنیاز برای ثبت کاروانسرای افضل را در این مجموعه لحاظ کنیم، بسیار امیدوار هستیم که این اثر در نهایت در فهرست آثار جهانی ثبت شود.
بنابر اعلام میراث فرهنگی خوزستان، بهادری با اشاره به اینکه پرونده کاروانسرای ایرانی شامل ۵۶ کاروانسرا است که در ۲۴ استان کشور واقع شدهاند افزود: از استان خوزستان، کاروانسرای تاریخی افضل شوشتر تنها گزینه مدنظر وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای معرفی به یونسکو بود که توسط نماینده این سازمان از آن بازدید شد.
کاروانسرای افضل یا سرای افضل شوشتر از بناهای ارزشمند دوره قاجار است که به منظور بارانداز بعضی محصولات تجاری در دوره قاجار راهاندازی شد و در دورههایی نیز به عنوان سیلو به کار خود ادامه داده است. به دلیل اینکه در خوزستان تعداد کاروانسراها محدود است، این کاروانسرا با زیباییهای چشمنوازش از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تأیید و پرونده آن نیز سال گذشته تهیه و به وزارتخانه متبوع ارسال شد. این مجموعه در شوشتر، خیابان طالقانی، کوچه سنگفرش واقع شده و در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۹۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.