سهم آژانس ها از نوروز ۱۴۰۱چه بود؟
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران گفت: در ایام نوروز ۱۴۰۱ آژانسهای مسافرتی سود چندانی از سفرها نبردند چون مردم با ماشین شخصی سفر کرده و در چادر و منازل اقوام اقامت داشتند.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری انجمن دفاتر خدمات مسافرتی هوایی و جهانگردی ایران عصر امروز در محل این انجمن برگزار شد.
در این نشست حرمت الله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران گفت: در سالهای اخیر به خصوص در دوران کرونا بیش از ۵۰ درصد دفاتر خدمات مسافرتی آسیب دیده اند یا دیگر وجود خارجی ندارند. خیلی از افراد تمایل به بازگشت به شغل خود را ندارند الان میبینیم ۵۰ درصد شاغلان گردشگری از صنعت خارج شده اند شاید الان ۲۵۰۰ دفتر مسافرتی از ۵ هزار دفتر در کشور وجود داشته باشد.
وی گفت: دفاتر خدمات مسافرتی پروانه کسب دارند و مردم باید از آنها که همیشه مورد اعتمادشان بوده خرید کنند نمیتوانیم بگوییم هیچ دفتری مرتکب تخلف نمیشود. تا جای ممکن تلاش میکنیم حق مردم و صنف را وصول کنیم.
وی افزود: در دو ماهه اول کرونا دیدیم خیلی از ایرلاینها پول مسافر را برنمیگردانند به راحتی بخشنامه میکردند که ما سه ماه بعد از اینکه شروع به پرواز کردیم پولها را برمیگردانیم در حالی که بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان مردم دست ایرلاینها بود. من مصاحبه و اعتراض کردم فردای آن روز گفتند پول را برمیگردانند. کمتر از ده درصد ماند که آن را به دادگستری انتقال دادیم. ولی در حال حاضر یکی از ایرلاینهای خارجی هنوز مالیات بر ارزش افزوده را روی بلیت خود اعمال کرده است. این در حالی است که نباید این هزینه را از مسافر بگیرند. حتی ایرلاین هایی که قبلاً این هزینه را گرفته اند باید پول مردم را برگردانند.
وی افزود: میگویند ارزش افزوده! چه چیزی به این ارزش اضافه شده است؟ بابت چه چیزی باید مالیات گرفته شود؟ اگر مالیاتی هم گرفته میشود آن را باید از ما که بلیت میفروشیم بگیرند نه ایرلاین.
رفیعی در ادامه درباره تورهای جام جهانی قطر گفت: ایران در همه ادواری که جام جهانی برگزار شد نشان داده در حوزه فروش بلیت و مدیریت آن موفق نبوده است. در زمان جام جهانی روسیه، فدراسیون بلیتها را در انحصار داشت. بلیتی که باید ۱۰۰ دلار فروخته میشد ۵۰۰ دلار به مردم فروختند. باید پرسید چرا مردمی که به روسیه رفتند تا فوتبال تماشا کنند گرفتار شده بودند؟ متأسفانه متولیان ما همیشه به دنبال کسب درآمد بوده اند وقتی جام جهانی برگزار میشد آنها بلیت را در اختیار مصرف کننده قرار نمیدادند بلکه انحصاری بوده است. مردم تجربه ناخوشایندی از سالها پیش داشتند چرا باید کاری کنیم که حامی تیم ملی پشت دروازه علیه ما شعار دهد؟ باید حامیان واقعی را حمایت کرد.
رفیعی پیشنهاد داد: کمیتهای برای جام جهانی قطر تشکیل شود که بتواند به مشکلات رسیدگی کند و زیاده خواهی در آن مطرح نباشد. هر کسی سود متعارفی را از این جام جهانی ببرد. در حال حاضر اگر هم کارگروه یا کمیتهای وجود دارد باید بخش خصوصی در آن حضور داشته باشد.
وی گفت: در حال حاضر هتل و بلیت مسابقات در اختیار فدراسیون قرار گرفته است. ما از متولیان توقع داریم که مانند سالهای گذشته تجربه بدی را برای متقاضیان تماشای مسابقات ایجاد نکنند. در حال حاضر اگر کسی تور جام جهانی میفروشد به این معنی نیست که هتل و بلیت در اختیار دارد. مانند تور واکسن کرونا که مدتها پیش تبلیغ شده بود. یک نفر میخواست بازار را رصد کند به همین دلیل تبلیغ دروغین منتشر کرد. بنابراین هنوز نرخ تور جام جهانی درنیامده که بتوان آن را به مسافر فروخت. ما از دولت میخواهیم که به همه آژانسها اجازه فروش داده شود نه به عدهای خاص.
رئیس انجمن دفاتر مسافرت هوایی و جهانگردی ایران درباره کمیتههایی که در این انجمن شکل گرفته است، گفت: دولت در سال ۹۷ کتابچهای ارائه کرده و در آن نوشته بود چه تعداد آژانس، گردشگر وارد کشور کرده است. این کتاب حاصل یک سال پژوهش آنها بوده است. من دیدم که این آمار اشتباه است و به متولی گردشگری گفتم حاصل زحمات شما در امر ورود گردشگر کمتر از نیم درصد است.
وی افزود: ما جامعه تورگردانان ایران را نیز داریم که همه آنها عضو این انجمن هستند. نمیتوان آنها را جدا دانست. در این کتابچه آمده بود که ۳۵ هزار نفر توسط آژانسها به ایران آمده اند. پس چطور است که معاون گردشگری اعلام میکند در سال ۹۸ حدود ۸ میلیون مسافر وارد ایران شده است؟ این ۸ میلیون را چند درصد از دفاتر مسافرتی به ایران آورده اند؟ دولت اگر اجازه بدهد؛ ما در کمیتههای گردشگری سلامت و دیگر کمیتهها میتوانیم بیشتر فعال باشیم. در همین کمیته ورودی بررسی کردیم که بازار هدف گردشگری ایران، کشورهای اروپایی نیستند بلکه چین، آذربایجان، پاکستان، افغانستان، عراق و ترکیه هستند که میتوان آنها را بازار ایران دانست. ما باید در نمایشگاههای گردشگری این کشورها شرکت کنیم اما چرا روی این بازار اصلاً کار نمیشود و تصور میکنیم که فقط باید از اروپا مسافر به ایران بیاوریم؟
رفیعی ادامه داد: بخش دولتی هیچ وقت اجازه نداده که بخش خصوصی بالغ شود. از این اتفاق همیشه نگران است. چرا باید به آژانس اول مجوز خروج مسافر داد؟ چرا نباید از همان اول بگوید که اگر آژانسی توانست مسافر وارد ایران کند و توانایی خود را ثابت کرد میتواند مسافر هم از ایران ببرد؟ بخش خصوصی ما توانمند است اما به شرطی که دولت اجازه فعالیت به آن را بدهد.
وی گفت: در حال حاضر ۳۵ هزار نفر از پاکستان به ایران می آیند و به عراق میروند. چرا ما نباید از این تعداد یک ریال درآمد داشته باشیم؟ میتوان این گروهها را هدایت کرد و گفت که باید در میانه راه در ایران اقامت کنند در آن صورت از ورود این تعداد پاکستانی به ایران هم میتوان درآمد داشت. ما در کمیته تورهای ورودی روی این موضوعات کار کرده ایم. در حال حاضر نیز برای مسیر گردشگری افغانستان فعالیتهایی در حال انجام است.
رفیعی افزود: در حال حاضر شورای حل اختلاف به موضوع شکایات بین دفاتر مسافرتی و مردم رسیدگی میکند. این رویه در حال حاضر به شکل قانونی پیش میرود در صورتی که پیش از این رسیدگی به شکایات در کمیسیونهای ادارههای کل میراث فرهنگی استانها انجام میشد. من بارها به آنها اعتراض کرده ام که این نوع رسیدگی و صدور رأی، غیر قانونی است تا اینکه توانستیم این موضوع را حل کنیم و اکنون قاضی با حکم قوه قضائیه و متولیانی که هر کدام در حوزه گردشگری تخصص دارند رسیدگی میشود.
وی همچنین درباره شکایتهایی که از دفاتر مسافرتی در طول ایام نوروز انجام شده و وزارت میراث فرهنگی آمار آن را بیش از ۳۴۰ مورد اعلام کرده گفت: خیلی از این شکایتها متوجه آژانس دارای مجوز و پروانه نیست. ما همین الان هم آژانسهایی را دور تا دور حرم امام رضا (ع) میبینیم که در کنار فروش لباس، بلیت هواپیما هم میفروشند. بیشتر این شکایت ربطی به دفاتر مسافرتی دارای مجوز ندارد. بنابراین نباید شکایت از آن دفاتر را به نام این صنعت نوشت. ما در انجمن صنفی به حدود ۳۰ تا ۴۰ مورد شکایت که واقعاً از آژانس مسافرتی شکایت شده بود و یا از مسافر شاکی بودند رسیدگی کرده ایم.
رفیعی گفت: شاید در حال حاضر حدود ۲ هزار و ۵۰۰ آژانس مسافرتی بعد از کرونا حضور فعال در این صنعت را داشته باشند. خیلی از آنها در دوران کرونا از بین رفتند. دولت وعده وام ۱۲ درصدی به فعالان گردشگری داد. ما اعلام کردیم توقع پول بلاعوض نداریم. شما وام کرونا میدهید اما در واقع به مردم و این صنعت جفا میشود و آنها را گرفتار خواهید کرد. گفتند احتمالاً کرونا ۳ ماه بیشتر طول نکشد اما الان میبینیم که ۳ سال است که درگیر آن هستیم. حساب کرده بودند که اگر کارمندی مشغول به کار باشد میتوان بابت هر کارمند پولی به کارفرما داد و بهره ۱۲ درصد گرفت. در حالی که مشاهده کردیم این ۱۲ درصد تا ۲۰ درصد هم افزایش داشت. ما گفتیم این پول را ندهید بلکه وام کم بهره با بازپرداخت یک ساله داده شود که هم آژانسها پرسنل خود را اخراج نکنند و هم دولت تنها نصف هزینهای که کارفرما میپرداخت را بدهد اما پیشنهادات ما را انجام ندادند و ما الان میبینیم که خیلی از دفاتر کلاً از بین رفتند.
رفیعی گفت: تا زمانی که دولت خودش را مجری بداند هیچ اتفاقی نمیافتد. سالها پیش درباره اصل ۴۴ و واگذاری امور به بخش خصوصی صحبت شد ولی چه اتفاقی افتاد؟ الان جای ناظر با مجری عوض شده است. من نظارت و انتقاد میکنم و دولت هم مجری کارها شده است و میبینیم که مثلاً تشکل راه اندازی میکند و آن را مقابل تشکل ایران میگذارد.
وی همچنین درباره فعالیت ستاد سفرهای نوروزی ادامه داد: در این ستاد ارگانهای دولتی دور هم جمع میشوند که هر کدام باید وظایف خودشان را انجام دهند. در حالی که اگر این ستاد نبود چه اتفاقی میافتاد؟ چرا در این ستاد، بخش خصوصی حضور ندارد. گفتند که ۵۰ میلیون نفر شب اقامت در طول نوروز ثبت شده است. طبق گفته خودمان اگر هر نفر ۴ شب سفر کرده باشد در عید نوروز ۱۴۰۱ تنها ۱۵ میلیون از جمعیت ۸۵ میلیونی ایران به سفر رفته اند. این تعداد هم در شهرها یا کمپ زده اند و یا در چادر خوابیده اند پس چه کمکی به اقتصاد شهرها شد؟ آیا غیر از این بود که پارکها از بین رفت و هزینه شهرها بیشتر شد؟ آیا شأن مردم اقامت در چادر است؟ همین متولیان گردشگری چه کار کرده اند که مردم با چادر سفر میکنند؟ چرا بستر مناسبی برای سفر آنها فراهم نشده است؟ خیلیها اعلام کرده اند که دفاتر مسافرتی در عید نوروز به رونق افتاده و ضررهایشان را جبران کرده اند در صورتی که این طور نیست. اگر آژانسی در طول ۱۵ روز توانسته باشد ضرر و زیان دو سال کرونا را جبران کرده باشد در واقع زیاده خواه بوده است. چنین اتفاقی نمیتواند بیافتد. دفاتر تنها به آینده گردشگری امیدوار شده اند ولی سودی نکرده اند. بنابراین میتوانیم بگوییم که سهمی هم از این سفرها نبردند.
منبع:خبرگزاری مهر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.