بیماری به جان صنعت گردشگری ایران رخنه کرده
این دکترا گردشگری گرایش اقتصاد گردشگری، گذشته را چراغ راه آینده خواند و افزود: عمر گردشگری جهان و ایران بیش از صد سال است و اسناد تاریخی نشان داده اند که سفر و مقوله جا به جایی انسانها با هدف مشخص سابقه بسی طولانی و به قدمت تاریخ بشر دارد. ما در این سمپوزیوم بنا داریم با حضور جمعی از کارشناسان و اعضا هیات علمی دانشگاهها نگاهی علمی( نه صرفا نظری) به فرازونشیبهای این صنعت طی یکصد سال اخیر داشته باشیم.
وی اظهار کرد: ما همواره منابع گردشگری فرهنگی، طبیعی و تاریخی به شکل اصیل در ایران داشتهایم. منابعی که هرکدام به تناسب ایام از آنها استفاده شدهاند. در گروههای مختلف این سمپوزیوم بناداریم با کمک تمامی دستاندرکاران این حوزه ظرفیتهای بزرگ این صنعت را مورد تحلیل، نقد و بررسی قرار دهیم. امیدواریم تقارن برگزاری این سمپوزیوم با شروع دولت جدید، دست مایهای برای شناخت عمیقتر این حوزه باشد تا متناسب با مقوله فرهنگی و اجتماعی، این صنعت توسعه یابد. قطعا توسعه مقوله فرهنگی و اجتماعی در حوزه گردشگری، رونق اقتصادی این حوزه را نیز به دنبال خواهد داشت.
وی یادآور شد: یکی از اهداف مهم ما از نخستین روزهای آغاز به کار این سمپوزیوم، بررسی و نقد فرازونشیبهای صنعت گردشگری طی یک قرن اخیر، عدم شناخت حوزه گردشگری، برنامهریزی و اجرا آن برای آینده است تا در وهله نخست دولت و مدیریت جدید بتواند از دستاوردهای این سمپوزیوم کمال استفاده را ببرد.
به گفته ایمانیخوشخو، در حال حاضر 30 دستگاه دولتی، نهادها، ارگانها، تشکلها و حوزههای بینالمللی حامی برگزاری این سمپوزیوم هستند. قطعا با حمایت این دستگاهها، اتفاق بزرگی در گردشگری ایران رقم خواهد خورد.
ایمانی در پاسخ به این سئوال که آیا مبحث گردشگری سلامت نیز در این سمپوزیوم مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت؟ گفت: مسلما گردشگری سلامت یکی از ظرفیتهای مهم حوزه گردشگری محسوب میشود. هرچند هم اکنون در بخشهای مختلف ایران ظرفیت گردشگری سلامت را دارد اما متاسفانه به نحو احسن نتوانستهایم از این ظرفیتها استفاده کنیم و نسبت به سایر کشورها عقبتر هستیم بنابراین یکی از مباحث اصلی این سمپوزیوم نقد و بررسی گردشگری سلامت در ایران است.
رئیس پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی درباره شیوع ویروس کرونا و نقش آن در رکود صنعت گردشگری نیز گفت: شیوع و اپیدمی کرونا نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورهای جهان ضربه هولناکی به بخشهای مختلف به ویژه صنعت گردشگری وارد کرده است. در این میان کشورهای مختلف برای رفع این معضل تدابیری اندیشیدهاند. انتظار می رفت در ایران نیز تدابیری روشن در این خصوص اندیشیده شود که متاسفانه در این بخش ضعیف عمل کردهایم.
وی به دیگر چالشهای صنعت گردشگری ایران پرداخت و گفت: هم اکنون صنعت گردشگری ایران بیمار است اما صنعتگران و فعالان این حوزه با تدبیر هستند. مهمترین نقد وارد بر این حوزه استفاده نکردن از این ظرفیت است. متاسفانه طی چهل سال گذشته یک نفر نیروی متخصص مسئولیت گردشگری ایران را برعهده نداشته است تا بتواند با دید تخصصی مشکلات این حوزه را رفع کند امیدواریم با شروع دولت جدید برای نخستین بار در ایران شاهد روی کار آمدن نیروی متخصص در این حوزه باشیم. وزیری که اشراف کامل و کافی به این حوزه داشته باشد. وزیری که تنها شنونده و خواننده نباشد بلکه خود در بطن کار باشد.
ایمانی تاکید کرد: نخستین برنامه کوتاه مدت و ضربتی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید حفظ بقایای این صنعت با حمایت بانکی و اعمال دستورالعملهای لازم باشد. او همچنین باید با اجرا برنامههای بلند مدت، میان مدت بتواند طی چند سال آینده ظرفیتهای این حوزه را به درستی احیا کند. اکنون مساله نگرانکننده این است که مشکلات کنونی جامعه باعث شود تا صنعت گردشگری به ته لیست برود و کسی از آن دفاع نکند.
وی با اشاره به اجرا تورهای مسافرتی برای تزریق واکسن کرونا به کشور ارمنستان، گفت: وقتی ما در این حوزه تماشاگر باشیم و نظارت کافی نداشته باشیم، در نتیجه تورهای گردشگری برای تزریق واکسن کرونا ایجاد میشود. اگر چنانچه دولت جدید نظارت کافی و مدیریت خوبی در این بخش داشته باشد، طبق ضوابط کارهای این حوزه پیش خواهد رفت.
ایلنا نوشت، گفتنی است، نخستین سمپوزیوم یکصد سال گردشگری ایران با تشکیل ۱۳ کارگروه تخصصی به همت شورای هماهنگی سازمانهای غیردولتی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پارک علوم و فناوریهای فرهنگی ، کمیته ملی ایکوم، جامعه گردشگری الکترونیکی ایران و باحمایت و همکاری دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت راه و شهرسازی، بنیاد گردشگری پروفسور جعفری، کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران، ستاد گردشگری شهرداری تهران و تشکلهای تخصصی و صنفی گردشگری از روز 27 تیر ماه به مدت سه روز برگزار میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.