موزه

موزه هدایای مقام معظم رهبری میزبان چه آثاری است؟/۱/

موزه هدایای مقام معظم رهبری در ۲۲ بهمن سال ۱۳۷۳ شمسی، در طبقه همکف ساختمان گنجینه قرآن و نفایس حرم رضوی به مساحت ۴۰۰ متر مربع  فضای نمایشی، با حضور حضرت آیت‌الله واعظ طبسی نماینده ولی‌فقیه و تولیت آستان قدس رضوی و حضرت آیت‌الله محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری بازگشایی شد.

این گنجینه شامل آثار هنری همچون تابلوهای خط و تذهیب، نقاشی، تابلوفرش، تراش روی شیشه، معرق چوب و صدف، سوزن دوزی، قلم‌زنی روی مس، انواع ظروف، ماکت‌ها، مدال‏‌ها و سکه است که توسط سران کشورهای خارجی، شخصیت‏‌های برجسته ایرانی و خارجی، هنرمندان و ارادتمندان به رهبر معظم انقلاب، آیت‌الله خامنه‏‌ای اهدا شده و ایشان این مجموعه‌ها را  در چندین مرحله به موزه آستان قدس رضوی اهدا کرده‌اند.

با توجه به کثرت، اهمیت  آثار و تأکید مسئولان بر نمایش حداکثر اشیاء اهدایی و با هدف افزایش رضایت‌مندی زائران و مجاوران همراه با ارتقاء کیفیت ارائه خدمات موزه به صورت مفهومی و مجازی در سال‌های ۱۳۸۸  و ۱۳۹۵ شمسی، گنجینه هدایای رهبری به مساحت ۱۳۱۴متر مربع فضای نمایشی توسعه یافت که در این فضا از فناوری جدید و دیجیتال نیز استفاده می‌شود.

برخی ازمحورهای اساسی نمایش آثار در موزه شامل انقلاب اسلامی، تقسیم‌بندی مفهومی و محتوایی، معرفی رهبر قرآنی، جهان‌شمولی مقام معظم رهبری، ارائه اینفوگرافیک‌های تصویری در خصوص دستاوردهای معنوی، سیاسی، فرهنگی، علمی و …. مقام معظم رهبری می‌شود.

قالیچه محرابی گلدانی (شجره طیبه)

نقش این قالیچه، شجره طیبه را نشان می‏‌دهد که ریشه در گلدانی حامل آیات سوره کوثر دارد. ۱۴ عدد گل‌ آفتاب‌گردان و تعداد ۶۳ عدد برگ به تعداد سال‏‌های عمر شریف پیامبر(ص) ‌حامل اسماءالحسنی است. کتیبه‌های موجود در حاشیه نیز مزین به شعر شهریار با مطلع «علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را / که به ما سوا فکندی همه سایه‌ هما را» است.

همچنین احادیثی از امام محمد باقر(ع) در باب عدالت، زینت‌دهنده فرم‏‌های لچکی بالای نقش محراب در متن قالیچه است. در قسمت بالای محراب صلوات و سلام خاص حضرت زهرا(س) و اولاد او نیز نقش بسته است.

این قالیچه در سال‌های معاصر توسط سیده فریده موسوی بافته شده و مرحوم حاج سید اباصلت موسوی زنجانی آن را اهدا کرده است. این قالیچه با تکنیک لول بافت، گره نامتقارن (فارسی)، دو پوده (پود زیرورو) و از جنس تار ابریشمی، پود پنبه‌ای و پرز ابریشمی در ابعاد ۸۲ در  ۱۴۸ سانتی‌متر در قم بافته شده است.

قالیچه لچک ترنج

این قالیچه در اندازه ۱۴۶×۲۱۸ سانتی‌متر با طرح لچک ترنج توسط استاد حبیبیان بافته شده است که در بافت آن از رنگ‏‌های کرمی، زرشکی، آبی، سبز و مشکی استفاده شده و این ترکیب فوق‏‌العاده‏ بر جذابیت نقش افزوده است.

همچنین در مرکز حاشیه فوقانی کتیبه‌ای با مضمون «ایران حبیبیان نایین» بافته شده است. تکنیک بافت این قالیچه شیوه لول بافت، گره نامتقارن (فارسی)، دو پوده (پود زیرورو) که از جنس تار و پود پنبه‌ای، پرز پشم و ابریشم بوده در دوره معاصر نایین بافته شده است.

 تابلوی قلم‌زنی مزین به تمثال امام خمینی

این اثر یک قاب بیضی شکل مسی در اندازه ۷۶ در۵/۹۶ سانتی‌متر است که داخل یک قاب طلایی رنگ قرار گرفته و دارای کتیبه‏‌هایی به شرح «بسم ‌الله الرحمن الرحیم یا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک، راضیة مرضیة فادخلی فی عبادی و ادخلی جنتی صدق ‌الله العلی العظیم» و «وصیت من به همه آن است که با یاد خدای متعال به سوی خودشناسی و خودکفایی و استقلال، با همه ابعادش به پیش بروید، و بی‌تردید دست خدا با شماست. حضرت امام خمینی(ره)» است. این اثر توسط مهدی علمداری با تکنیک قلمزنی و جُنده‌کاری در ابعاد ۷۶ در ۵/۹۶ سانتی‌متر ساخته شده و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز آن را اهدا کرده است.

تابلوی نقاشی تمثال آیت‌الله خامنه‌ای

تابلوی نقاشی تمثال آیت‌الله خامنه‌ای در اندازه ۵/۳۶ در۵۴ سانتی‌متر با تکنیک رنگ و روغن توسط هنرمند سرحدی طراحی و اهدا شده است. این اثر با سبک رئالیسم و با بوم پارچه‌ای در سال ۱۳۷۲ هجری شمسی خلق شده است.

منبع:ایسنا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *